KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Imralı görüşmelerinde üçüncü bir kurul olmalı

Abdullah Öcalan'a “Başmüzakereci” pozisyonu isteyen Baluken, İmralı’da yapılan görüşmelerde üçüncü bir kurul ya da komisyonun da yer alması gerektiğini de söyledi. Baluken: 'PKK yanlış yapıyorsa PKK’yı, devlet yanlış yapıyorsa devleti, BDP yanlış yapıyorsa BDP’yi, AKP yanlış yapıyorsa AKP’yi toplum adına, halk adına uyarıcı görevini yapacak bir mekanizma kurulmalı.”

Imralı görüşmelerinde üçüncü bir kurul olmalı
01 KASIM 2013 CUMA 07:36
0
1757
0
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, İmralı'da Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmelerin yasal zemininin olmadığını, devletin adeta yasal zemin hazırlamadan korsanvari yöntemlerle süreci götürmek istediğini ileri sürdü.

Görüşmeleri yasal zeminde sürdürmesi için Abdullah Öcalan'a, ‘Başmüzakereci' pozisyonu sağlanması gerektiğini savunan Baluken, yerel seçimlerden sonra BDP grubunun partiden istifa ederek HDP'ye geçeceğini söyledi.

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, partisinin Youtube üzerinden yaptığı canlı yayına katılarak gazetecilerin ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.

İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan'a karşı, süreç boyunca AK Parti'den bir tavır değişikliğinin görülmediğini belirten BDP Grup Başkanvekili Baluken: “Bu, süreçte ciddi hayal kırıklıkları yarattı. Biz halen tıkanıklıklara rağmen, sürecin yürümesinin AKP ve devletin yaklaşımının samimi olmasına bağlı olduğunu ifade ettik. Bu süreci çözüm yoluna evriltmenin yolları ve mekanizmaları vardır. Sayın Öcalan'a yaklaşımın değişmesi, başmüzakereci bir pozisyona denk düşecek şekilde AKP'nin yaklaşımı önemlidir. AKP bir ön önce Sayın Öcalan'ın yürüttüğü müzakere gereğince bir siyasal pozisyon almak zorundadır. Silahlar sustu, AKP demokratik siyasetin de hep suskun kalmasını istedi. Sürecin ilerlemesi isteniyorsa, demokratik siyasetin önünün açacak yasal değişiklikler için hızlı harekete geçilmesi gerekir” dedi.

“ADA'DAKİ GÖRÜŞMELERİN YASAL ZEMİNİ YOK”

AK Partinin sürecin devam etmesinden yara tavır koyacaksa, başta hasta tutuklular olmak üzere cezaevlerinde siyaset yaptıkları için rehine pozisyonda tutulan arkadaşlarının özgürlüğü için bir süreç başlatması gerektiğini de savunan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: “Adada özellikle bir yıldır yürütülen görüşmelerin bile bugüne kadar yasal bir zemini yok. Bunu gözden kaçırmamak gerekiyor. Devlet adeta yasal zemin hazırlamadan korsanvari yöntemlerle bu süreci götürmek istiyor. Bununla ilgili yaklaşımın değişmesi gerekiyor. AKP kendi siyasal pozisyonuna denk düşecek şekilde, adadaki müzakere süreçlerini yasallaştıran, toplumda bu algıyı ortaya çıkaracak bazı düzenlemeleri kendi gündemine almalıdır düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.

“SÜRECİ DENETLEYEN HAKEM HEYETİ KURULMALI'”

İmralı'da yapılan görüşmelerde üçüncü bir kurul ya da komisyonun da yer alması gerektiğini söyleyen BDP'li Baluken, şöyle devam etti:

"PKK yanlış yapıyorsa PKK'yı, devlet yanlış yapıyorsa devleti, BDP yanlış yapıyorsa BDP'yi, AKP yanlış yapıyorsa AKP'yi toplum adına, halk adına uyarıcı görevini yapacak bir mekanizma kurulmalı. Bugüne kadar yaptığımız öneriler kabul edilmedi. Bundan sonra süreç devam edecekse, sürecin denetleyen bir hakem heyetinin kurulması ile ilgili çalışma mutlaka yapılması gerekir. Bunları yapmak zor değildir. Çözüm haritasının olup olmaması ile ilgili bir durumdur. AKP'nin Kürt meselesi ile ilgili ne yapacağına karar vermesi gerekir. Sınırın yanı başındaki gelişmeler AKP'ye bunu dayatmıştır. Bölgede yaşanan gelişmeler ve Kürtlerin kazanımları AKP'yi yol ayrımına getirmiştir. AKP bu yol ayrımında ciddi bir karar verecektir. Ya inkâr asimilasyon politikalarında karar verecek ve çatışmalı bir süreci halkların gündemine getirecek, ya da anlamlı derin müzakere sürecine başvurarak ve tarihi Türk- Kürt ittifakını ortaya çıkaracaktır. Önümüzdeki haftalarda AKP'nin yaklaşımı süreç için belirleyici olacaktır."

“SEÇİMDEN SONRA BDP GRUBU HDP'YE GEÇECEK”

Yeni kurulan ve BDP'den bazı milletvekillerinin geçtiği Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile ilgili soruları da yanıtlayan Baluken: “HDK ve HDP projesine biz stratejik olarak yaklaşıyoruz. BDP'nin bugüne kadar Türkiye halklarına ulaşmaması için devletin ortaya koyduğu çok ağır süreçler oldu. Psikolojik savaş kampanyaları vardı. Bu ülkede sadece Kürtlerin değil, bütün halkların özgürlük mücadelesini yürütüyoruz. HDP projesini, bu yönüyle BDP'nin bütün yetersizliklerini gidermesi hususunda çalışarak ve başararak, kendi özeleştirisini vereceği bir proje olarak değerlendiriyor. Yerel seçimlerden sonra BDP grubunun tamamı HDP'ye geçecektir. HDP sadece solu birleştirme projesi değildir. Sistemin baskısına ve zulmüne maruz kalan bütün kesimlerin çatı partisidir. 2011 seçiminde bu projenin başarılı olabileceğini kanıtladık” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
31.08.2026
05:25
Bingöl`e 89 hekim atanacak!
Bingöl'e 89 hekim atanacak!
130. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'deki sağlık tesislerine 20'si uzman, 69'u pratisyen olmak üzere toplam 89 hekimin ataması yapılacak. Kentte ilk kez Algoloji uzmanı görevlendirilirken, Genç Devlet Hastanesi de iki yeni uzmanlık branşına kavuşacak.
31.08.2026
05:24
Kira sözleşmelerinde e-Devlet zorunluluğu geliyor
Kira sözleşmelerinde e-Devlet zorunluluğu geliyor
Ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmelerin dijital ortamda hazırlanmasına yönelik e-Devlet uygulamasında 72 bin 581 sözleşme onaylandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, uygulamanın kapsamını genişleterek tüm kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasını zorunlu hale getirmek için çalışma yürütüyor.
31.08.2026
05:22
Servi Şehitleri ve Gazileri Anıtı dualarla açıldı
Servi Şehitleri ve Gazileri Anıtı dualarla açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi bölgesinde yaptırılan Servi Şehitleri ve Gazileri Anıtı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 104. yıl dönümünde düzenlenen törenle hizmete açıldı.
31.08.2026
05:18
HÜDA PAR Lideri Yapıcıoğlu Bingöl`den seslendi: Ümmetin vahdeti için canımızı taşın altına koymaya hazırız
HÜDA PAR Lideri Yapıcıoğlu Bingöl'den seslendi: Ümmetin vahdeti için canımızı taşın altına koymaya hazırız
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin Bingöl 5. Olağan Kongresinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam âlemine yönelik 'vahdet' çağrısına destek vererek, 'Ümmetin vahdeti için gerekirse canımızı da taşın altına koymaya hazırız.' mesajı verdi.
31.08.2026
05:17
Bingöl`de sağanak ve fırtına! Çatı caddeye savruldu!
Bingöl'de sağanak ve fırtına! Çatı caddeye savruldu!
Meteoroloji uyarısının ardından Bingöl kent merkezinde etkili olan sağanak yağış ve şiddetli fırtına günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Genç Caddesi'nde bir apartmanın çatısı fırtınanın etkisiyle caddeye savrulurken, olay sırasında yoldan geçen kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi.
31.08.2026
05:15
Bingöllü güreşçiler minderi salladı: 8 derece birden!
Bingöllü güreşçiler minderi salladı: 8 derece birden!
15 ülkeden 1.019 sporcunun katıldığı Malatya Uluslararası Güreş Turnuvası'nda Bingöl rüzgârı esti. Bingöllü sporcular organizasyonu 2 şampiyonluk, 4 ikincilik ve 2 üçüncülük olmak üzere toplam 8 dereceyle tamamladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın