KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mart 2026 Çarşamba
°C

Ince: 19 aralık insanlık utancıdır

İHD Bingöl Şube Başkanı İnce: “Hapishaneler bir ülkenin aynasıdır!” derler. Doğrudur. Eğer bir ülkenin hapishaneleri siyasi tutuklularla, düşünce suçlularıyla, tıka basa doluysa, dolup dolup boşalıyor, boşalıp boşalıp doluyorsa orada demokrasi hak ve özgürlükler de yoktur”

Ince: 19 aralık insanlık utancıdır
19 ARALIK 2012 ÇARŞAMBA 09:35
0
1602
1
AA aa

İnsan Hakları Derneği (İHD), 16–17 Kasım 2002 tarihinde yapılan 11. Olağan Genel Kurulu'nda aldığı kararla 19 Aralık gününü “19 Aralık Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan edilmişti.

19 Aralık operasyonuna Adalet Bakanlığı'nın “hayata dönüş operasyonu” dediğine dikkat çeken İHD Bingöl Şube Başkanı Mehmetcan İnce: “Hapishaneler bir ülkenin aynasıdır!” derler. Doğrudur. Eğer bir ülkenin hapishaneleri siyasi tutuklularla, düşünce suçlularıyla, tıka basa doluysa, dolup, dolup boşalıyor, boşalıp, boşalıp doluyorsa orada demokrasi hak ve özgürlükler de yoktur. O ülkede insan hakları ayaklar altına alınıp çiğneniyor ve yok sayılıyor demektir. Evet, bundan tam 11 yıl önce panzerlerle, tanklarla, helikopterlerle 20 hapishaneye birden “hayat kurtarma ” gibi “sahte” bir gerekçeyle müdahale edildi, onlarca tutuklu ve hükümlü yaşamını kaybetti, yüzlercesi yaralandı. 19 Aralık operasyonuna Adalet Bakanlığı, “hayata dönüş operasyonu” diyordu. Oysa hem operasyonda onlarca insan yaşamını yitirmiş, yüzlercesi yaralanmış; hem de açlık grevleri ölüm orucuna dönüşmüş ve ölenlerin sayısı yıllar içerisinde de artarak 122'ye ulaşmıştı. İnsan Hakları Derneği, 16–17 Kasım 2002 tarihinde yapılan 11. Olağan Genel Kurulu'nda aldığı kararla, “19 Aralık” gününü, “19 Aralık Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan etti” dedi.

Cezaevlerine yaşanan ihlallerin devam ettiğini vurgulayan İnce açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Operasyonun üzerinden 12 yıl geçti. Her geçen yıl Cezaevlerindeki ihlallerin giderek arttığına tanık olduk. Cezaevlerinde halen onlarca ağır hasta mahpus tedavi edilmeyi beklemektedir. 19 Aralık gününü, Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele Günü ilan eden İHD olarak aşağıdaki taleplerimizi bir kez daha kamuoyunun ve ilgili makamların bilgisine sunuyoruz.

•Adli veya siyasi ayrımı yapmadan bütün tutuklu ve hükümlüler için insan onuruna saygı gösterilmelidir.

•Hiçbir tutuklu ve hükümlü tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır. 45/1 no lu genelge hiçbir gerekçe sunulmadan uygulanmalıdır. Disiplin suçları tehdit gibi kullanılarak mahpuslar üzerinde kurulan baskılar sona erdirilmelidir.

•Gazete bayilerinde temin edilebilen ama cezaevlerine giremeyen Kürtçe yayın organları mahpuslara verilmelidir.

•Tutuklu ve hükümlülerin haklarını ihlal eden, onlara işkence yapan, yaralayan ve öldüren kamu görevlileri hakkında davalar açılmalı, açılmış davalar bir an önce sonuca bağlanarak failler hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdırlar.

•Temel insan haklarına aykırı birçok madde içerdiğinden, Ceza İnfaz Yasası'nın ivedilikle ilgili meslek kuruluşları, İnsan Hakları Örgütleri ve akademisyenlerden oluşacak bir kurulda yeniden düzenlenmesi sağlanmalıdır.

•Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır.

•Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin, savunma, şiddete maruz kalmama, sağlık, eğitim, beslenme, aileleri ve avukatlarıyla ve genel olarak dış dünya ile iletişim haklarına saygı gösterilmeli ve BM Minimum Cezaevleri Standartlarında belirlenen ilkeler kabul edilmelidir.

•Daha özgün sorunlar da yaşandığından, Kadın ve Çocuk Cezaevleri, insan onurunun zedelenmediği, temel hakların koruma altına alındığı bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir.

Buradan tüm kamuoyuna ve siyasi iktidara sesleniyoruz…

Mahpuslar yalnız değildir. Onların sesi olmaya devam edeceğiz.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
sertan eren (@Misafir_11076)
20 Aralık 2012 Perşembe 00:30
şahsının varlığından daha büyük değildir emin ol
04.03.2026
03:29
Alban`dan Deprem Haftası`nda Sert Mesaj
Alban'dan Deprem Haftası'nda Sert Mesaj
Deprem Haftası için 'kutlama değil, hesap sorma haftası' mesajını veren ve yaşanan büyük afetlere rağmen gerekli adımların atılmadığı ifade eden TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Mehmet Alban; 'Doğal olan depremdir, doğal olmayan ise afettir. Depremleri önlemek mümkün değildir ancak zararlarını azaltacak teknik, hukuki, mali ve sosyal politikaları uygulamak mümkündür.'
04.03.2026
03:28
Bingöl`de her gün 2 bin 500 kişilik iftar yemeği
Bingöl'de her gün 2 bin 500 kişilik iftar yemeği
Bingöl Belediyesi'nce Ramazan ayı boyunca her gün yaklaşık 2 bin 500 kişilik 3 çeşit sıcak yemek menüsü ile iftar hizmeti sunuyor. Özellikle yaşlılar, ihtiyaç sahipleri, emniyet güçleri ve sağlık personeli iftar programından faydalanıyor.
04.03.2026
03:27
Gökçeli Köyü Derneği İftarda Buluştu
Gökçeli Köyü Derneği İftarda Buluştu
Bingöl'ün köklü yerleşimlerinden Gökçeli Köyü Derneği (Talvarı) sakinleri, Ramazan ayının manevi atmosferinde düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Yoğun katılımla gerçekleşen programda birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu ön plana çıktı.
04.03.2026
03:27
Grup Tillo Genç`te sahne alacak
Grup Tillo Genç'te sahne alacak
Etkinlik, 5 Mart Perşembe günü saat 20.30'da Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
04.03.2026
03:25
Otomobil istinat duvarına çarptı! 5 yaralı
Otomobil istinat duvarına çarptı! 5 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
03.03.2026
03:37
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Bingöl Üniversitesi ve Maçka Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan iftar programı, Vali Dr. Cahit Çelik ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Genç şef adaylarının Bingöl ve Karadeniz yemeklerinden oluşan menüsü, davetlilerden beğeni aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın