KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Ingilizler yenilgiyi hazmedemedi

Kut’ül Amare Zaferinin 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Yrd. Doç. Dr. Sıdkı Uluerler, “İngilizler almış oldukları bu yenilgiyi, kabul edilemez bir durum olarak görmüşler ve tarih kitaplarına bile yazılmasını istemişlerdir. İngiltere’nin Osmanlılara ve Türklere yönelik düşmanlıklarının altına yatan en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu yenilgilerin acısıdır” dedi.

Ingilizler yenilgiyi hazmedemedi
30 NİSAN 2016 CUMARTESİ 01:41
0
2086
0
AA aa

 Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kut'ül Amare Zaferinin 100. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen anma etkinliğine Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman, Bingöl İl Jandarma Komutanı Hakan Bayer, Emniyet Müdürü Süleyman Pamuk, Belediye Başkan Yardımcısı Ragıp Atala ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, Kut'ül Amare Zaferinin birinci Dünya savaşında Irak cephesinde İngilizlere karşı Osmanlı devletinin kazandığı önemli bir zafer olduğunu belirti.

Çanakkale zaferinden hemen sonra kazanılan zaferin müttefiklerimiz tarafından sevinçle karşılandığını kaydeden Engin, şunları söyledi: “Kut'ül Amare'de Osmanlı ordusu bizim bu topraklarda bir Müslüman olarak yaşamamız için 25 bin şehit verdi. NATO'ya üye olduğumuz 1952 yılına kadar 29 Nisan günü Türkiye'de ‘Kut Bayramı' olarak kutlandı. Bugün bizde Kut Zaferinin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında şehitlerimizi anmak ve hatıralarını yad etmek adına bu programı düzenledik.”

Yapılan açılış konuşmasının ardından Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sıdkı Uluerler, “Kut'ül Amare Zaferi ve Halil Paşa'nın Biyografisi” konusunda bir sunum yaptı.

Kut'ül Amare zaferinde bir yıllık süre içerisinde İngilizlerin 40 Bin, Osmanlı Devleti'nin ise 25 Bin  kayıp verdiğini belirten Uluerler, “Kendisini dünyanın en büyük devleti olarak gören İngiltere, bu yenilgiyi bir türlü kabul edememiştir. Hatta İngiliz Devleti, kuşatmanın bitirilmesi ve ordunun serbest bırakılmasına karşılık Enver Paşa ve Osmanlı yönetimine 2 milyon sterlin rüşvet teklif etmiştir ama Osmanlı bu rüşveti reddetmiştir. İngilizler almış oldukları bu yenilgiyi, kabul edilemez bir durum olarak görmüşler ve tarih kitaplarına bile yazılmasını istemişlerdir. Dünya kamuoyunu bu konuda engellemeye çalışmışlardır. Hem Çanakkale, hem Kut'ül Amare yenilgisi onlar için büyük bir itibar kaybı olarak görülmüştür. Mondros'tan sonra İngiltere'nin Osmanlılara ve Türklere yönelik düşmanlıklarının altına yatan en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu yenilgilerin acısıdır” dedi.

Etkinlik, Kut'ül Amare belgeseli ve müzik dinletisiyle sonlandırıldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
07.05.2026
12:07
TFF`den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
TFF'den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 1. Grup takımlarından Kurtalanspor ile Şırnak Petrolspor'u TFF Etik Kurulu'na sevk etti.
07.05.2026
11:18
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede 'merkezi takip ve anlık bloke' dönemi
Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, artan dijital suçlarla mücadele kapsamında 'Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi'ni hayata geçiriyor. Bankalar, GSM şirketleri ve kolluk kuvvetlerinin entegre çalışacağı yeni sistemle, şüpheli finansal hareketler anlık olarak izlenecek ve riskli görülen IBAN'lar saniyeler içinde bloke edilebilecek.
07.05.2026
10:56
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü 35 yaşındaki Bircan Kolak, ani görme kaybı şikâyetiyle başvurduğu Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aynı seansta gerçekleştirilen sezaryen ve beyin ameliyatıyla yeniden sağlığına kavuştu. Doktorlar, hem anne hem bebeğin hayati tehlikeyi atlattığını açıkladı.
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın