KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ağustos 2026 Pazar
°C

Ingiltere'den kıbrıs jesti

"Çözüm için anlaşın toprak verelim"

Ingiltere`den kıbrıs jesti
11 KASIM 2009 ÇARŞAMBA 08:18
0
1426
0
AA aa
Birleşik Krallık, Kıbrıs'ta bulunan 2 üssünün, Ada'nın toplam alanının yüzde 3'ünü oluşturan arazisinin yaklaşık yarısını, barışa katkı için devretmeye hazır olduğunu BM'ye bildirdi.

BM tarafından Kıbrıs'ta yapılan açıklamada, önerinin koşullu olduğu, koşulun da, ''iki toplum liderleri arasında kapsamlı bir barış antlaşması sağlanması, antlaşmanın iki toplumun çoğunlukları tarafından onaylanması ve her iki tarafça da, tüm onay süreçlerinden geçerek kabul edilmesi olduğu'' belirtildi.

Birleşik Krallık, Ada'daki 2 üssünde, 245 kilometrekarelik bir alanı elinde tutuyor. Bu ülke BM'ye, bu alanın yaklaşık yarısını oluşturan, 116.5 kilometrekarelik kısmı önerdi.

Kıbrıs'ın, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte 3 garantör ülkesinden biri olan İngiltere'nin, Kıbrıs'ta 2 askeri üssü bulunuyor.

İngilizler'in, Gazimağusa yakınlarında Dikelya, Limasol'da da Ağrotur Üssü yer alıyor.

İngiltere, 2004 yılında, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm öngören Annan Planı'nı iki tarafın da kabul etmesi durumunda, üslerinden toprak vermeyi taahhüt etmişti. Annan Planı'na KKTC yüzde 65 ''evet'' derken, Rumlar ise yüzde 76 oranında ''hayır'' demişlerdi.

-BİRLEŞİK KRALLIK, KKTC CUMHURBAŞKANI TALAT'A DA BİLDİRDİ

Birleşik Krallık, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a, ''müzakerelerde bir çözüme ulaşılması durumunda, Kıbrıs'taki İngiliz üssü topraklarının bir bölümünü yeni Birleşik Kıbrıs'a vermeye hazır olduğunu'' bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Mehmet Ali Talat'a kararını ileten Birleşik Krallık, ''Birleşik Kıbrıs'a yaklaşık 45 milkarelik (116.5 kilometrekare) bir alanı bırakmayı planladığını'' açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Birleşik Krallık'ın üs topraklarının bir bölümünü çözüm durumunda Birleşik Kıbrıs'a bırakma kararı almasının, Talat'ın, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la sürdürdüğü müzakere sürecinin geldiği aşamanın ne denli ciddi olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Erçakıca, bu tür gelişmelerin, çözüm sürecinin olumlu sonuçlanmasına katkı koymasını temenni ettiklerini kaydetti.

Birleşik Krallık'ın güney Lefkoşa Yüksek Komiseri Peter Millt, bugün, Talat'ı ziyaret ederek görüşmüştü.

Birleşik Krallık'ın Kıbrıs'ta 2 askeri üssü bulunuyor.



haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın