KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Haziran 2026 Salı
°C

Insanlar oruç tutarken neden asabi olur?

Oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanların her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabileceği belirtilirken, bunun önüne nasıl geçilebileceği sıralandı...

Insanlar oruç tutarken neden asabi olur?
21 AĞUSTOS 2009 CUMA 08:46
0
1329
0
AA aa
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Altındağ, oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanların her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabileceğini belirterek, ''Bu dönemde stresten uzak durmak, yoğun sabır ve dikkat gerektiren işleri sabah erken ya da iftar saatinden sonra yapmak daha faydalı olur'' dedi.

Doç. Dr. Altındağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oruç ibadeti döneminde insanların fizyolojik bir gereksinimi olan yeme ve içmeden günün bir bölümünde uzak durduğunu hatırlattı.

Bu yıl biraz daha geç saatlerde iftar açılacağını ifade eden Altındağ, ''Oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanlar her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabilir. Bu dönemde, mümkün olduğunca sıkıntı olacağı tahmin edilen durumları öngörerek ona uygun şekilde davranmak lazım'' dedi.

Doç. Dr. Altındağ, fizyolojik zorluklar ve stresin bir araya gelmesinin kavgalara, insanların istemeden birbirlerini kırmalarına ve incitmelerine neden olabileceğini, bunun ramazan ayının ruhuna da yakışmayan davranışlar olduğunu vurguladı.

İnsanların stresli, yoğun dikkat gerektiren işleri sabah erken saatlerde ya da akşam iftardan sonra yapmasını öneren Altındağ, şöyle konuştu:

''Mesela akşamları yoğun trafik olacağı biliniyorsa daha erken bir saatte ya da trafiğin yoğun olmadığı daha geç bir saatte yola çıkılabilir. Toplu taşıma araçları tercih edilebilir. Kişi iş yerinde uyum sorunu yaşıyorsa, izninin bir bölümünü Ramazan ayı içerisinde kullanabilir.

İnsanların bu dönemde kendilerini kontrol edemeyeceği zor ortamlardan uzak durması bir çözüm olabilir. Eşinizle bir konuyu tartışacaksınız ya da iş yerinde bir meseleyi halledecekseniz, bunu dikkatinizi toplayabileceğini ve daha sakin bir şekilde düşünebileceğiniz bir dönemde yapmalısınız.''

Doç. Dr. Altındağ, ramazan ayının ruhuna uygun barış ve kardeşlik içinde geçirilmesi için karşılıklı anlayışın çok önemli olduğunu vurguladı.

haber 7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.06.2026
17:26
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
İŞKUR ve Bingöl Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek İUP programına kabul edilecek 50 kişi, 30 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştirilecek noter kurasıyla belirlenecek. Başvurular 22-26 Haziran 2026 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-Şube, e-Devlet ve ALO 170 iletişim hattı üzerinden yapılabilecek.
23.06.2026
12:45
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Solhan'da engerek yılanını yakalayan 'İmparator' lakaplı Ses Sanatçısı Yakup Koçak, tehlikeye dikkat çekerek uyardı: 'Sakın benim yaptığımı yapmayın. Bir ısırığı tahtalı köye gönderir.'
22.06.2026
16:45
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenecek ücretsiz yaz kursları için başvurular başladı. Akademik, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda açılacak 21 branştaki kurslarla çocuklar ve gençler yaz tatilini verimli geçirme imkânı bulacak.
22.06.2026
16:15
O Artık Fahri Bir Gençli
O Artık Fahri Bir Gençli
Genç Belediye Meclisi, ilçeden ayrılmaya hazırlanan Kaymakam Muhammet Güzel'e oy birliğiyle fahri hemşehrilik beratı verdi. İlçede bir kaymakama ilk kez verilen berat, duygusal anlara sahne oldu.
22.06.2026
15:50
Traktöre Çarpan Otomobil Ters Döndü
Traktöre Çarpan Otomobil Ters Döndü
Bingöl'ün Genç ilçesinde park halindeki traktöre çarpan otomobilin ters dönmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı.
22.06.2026
15:34
Bingöl`de aradığınıza ulaşacağınız uygulama… Bingöl D
Bingöl'de aradığınıza ulaşacağınız uygulama… Bingöl D
Yaklaşık 400 işletmenin yer aldığı ve 3 binden fazla kullanıcıya ulaşan bir şehir uygulaması haline gelen Bingöl D Kurucusu Murat Akça: 'Platformumuzda işletme profillerinin yanı sıra iş ilanları, emlak ilanları ve ikinci el ilanlar da yer alıyor. Son dönemde çok sayıda ilan yayınlandı. Emlak kategorisinde kiralık ve satılık ilanlar eklenirken, ikinci el ilanlar da kullanıcılar tarafından aktif şekilde kullanılmaya başlandı.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın