Facebook gibi sitelerde de idamın engellenmesi için grup açanlar bulunuyor. İnsan hakları örgütlerinin baskısına karşın İslami Mahkeme kararı onadı. Birleşmiş Milletler'in ve Avrupa Birliği'nin Ag-fanistan'a baskıyı arttırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Batı'nın müttefiki olan Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin olaya sessiz kalması batı kamuoyunun tepkisini çekti. 23 yaşındaki Kambahş'm Balkh Üniversitesi'ndeki arkadaşlarına konu üzerinde tartışmak için raporu dağıttığı ancak şikayet edilerek tutuklandığı belirtildi. Afganistan Dayanışma Partisinin üyesi 200 kadar kadın ve erkek ise Kabil'deki BM merkezinin önünde düzenledikleri protesto gösterisinde, Pervez Kambahş'ın serbest bırakılmasını istedi.
Japonya'da ise 3 kişi cinayet suçundan idam edildi. Üç mahkumun başkent Tokyo, Osaka ve ülkenin güneyindeki bir kentte asılarak idam edildiği bildirildi. Halen 100 idam mahkumunun bulunduğu Japonya'da eski adalet bakanı dini inançları gereği cezaların infazına karşı çıkıyordu. Yeni adalet bakanı Kunio Hatoyama ise idam cezasını destekliyor ve halk arasında cezaya desteği artırmak için, idam edilenlerle ilgili ayrıntıları kamuoyuna açıklıyor. Son iki ay içinde Japonya'da ikinci kez idamlar infaz edildi. Japonya'da geçen yıl 9 kişi idam edilmişti. Bu sayı, 1976'dan bu yana en yüksek rakamdı.
'HALKA AÇIK İNFAZ YASAK'
İran'da Yargı Erki Başkanı Ayetullah Haşimi Şahrudi, bugün yayınladığı genelgeyle halka açık idam yapılmasının yasaklandığını bildirdi. Dün ise beş kişinin daha infazı gerçekleşti. Fars ajansının haberine göre, çeşitli cinayet suçlarından idama mahkum edilen 5 erkek hakkındaki karar, bugün başkent Tahran'daki Evin hapishanesinde infaz edildi.İran'da, vatana ihanet, cinayet, tecavüz, silahlı soygun, hırsızlık, uyuşturucu kaçakçılığı ve dinden dönme suçları idamla cezalandırılıyor. İran, dünya genelinde idam cezasını en fazla uygulayan ülkeler arasında yer alıyor.İran'da bazı idamlarsa halka açık alanlarda yapılıyor. Yargı Erki Başkanı Ayetullah Haşimi Şahrudi, bugün yayınladığı genelgeyle halka açık idam yapılmasının yasaklandığını bildirmişti. Independent
BİRGÜN