KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Nisan 2026 Pazar
°C

Internet bankacılığı tehdit altında!

Bankacılık işlemlerinin internet ortamına yapabilme lüksüne hacker tehdidi.. Hackerler yeni yöntemler geliştirdi. İnternet bankacılığında güvenli artırmak için neler yapılabilir?

Internet bankacılığı tehdit altında!
19 NİSAN 2009 PAZAR 10:23
0
1127
0
AA aa
Bankacılık işlemlerinin internet ortamına taşınmasıyla birlikte oturduğumuz yerden faturalarımızı, kiramızı kolayca ödeyebiliyor veya başka bir hesaba havale yapabiliyoruz. Ancak tüm bu işlemleri yaparken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü hacker'lar gece gündüz, durmadan yeni bir şifre kırma programı geliştiriyor. Artık bankaların sanal klavyeleri de güvenlik tehdidi altında. 

Bankacılık işlemlerinin internet ortamına taşınmasıyla birlikte, oturduğumuz yerden faturalarımızı, kiramızı ödeyebiliyor veya başka bir hesaba havale yapabiliyoruz. Ancak bu işlemleri yaparken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte güvenlik ihlalleri de her geçen gün artıyor. Öyle ki FBI bile terörizm ve karşı istihbarat operasyonlarından sonra 3. önceliği siber suçlarla mücadeleye veriyor.

Önceleri bankaların internet sitelerinden hesabımıza giriş yaparken klavye kullanırdık. Ancak hackerlerin keylogger (klavyede bastığınız her tuşu kaydeden ve hacker'a gönderen yazılım) yazılımları ile birçok kişinin hesaplarındaki paraları buharlaştırmaları bankaları yeni önlemler almak zorunda bıraktı. Kısa süre sonra ekrandan şifre girişini sağlayan sanal klavyeler geliştirildi ve bu yazılımı kullanmayan banka kalmadı. Ancak teknoloji savaşını sürdüren hackerlar da bu güvenlik duvarlarını delmek için yeni yöntemler geliştirmeye devam etti. Sonunda sanal klavyedeki bilgileri çalmaya yarayan screen logger (imleci kullanarak, ekranın sadece küçük bir parçasını resim veya video olarak kayıt eden zararlı yazılım) programlarını geliştirdiler.

Sanal klavye nasıl güvenli hale getirilebilir?

Güvenliğinizi artırmak için ister sanal klavyeyi her seferinde ekranınızın farklı bölümlerinden açın, isterseniz her harf/rakama basışınızda harfleri tekrar karıştırın hiçbir şey fark etmez. Çünkü siz bilgisayarınızdaki mouse ile şifrenizi girerken, girdiğiniz şifre bölümü görüntülerini screen loger programları resim veya video olarak kayıt edip hackerlara gönderiyor. Bankalarda kullanılan sanal klavyenin güvenli olabilmesi için; ekran görüntüsü almaya izin vermemesi veya kopyalanan ekran görüntüsündeki bilgilerin okunmasını engellemesi, örneğin siyaha çevirmesi gerekiyor. Eğer bankanızın sanal klavyesinin bu tür korumalarının olduğuna inanmıyorsanız internet bankacılığı işlemleri yaparken sanal klavye desteği olan bir antivirüs yazılımı kullanabilirsiniz. Örneğin Kaspersky antivirüs yazılımının sanal klavye modülü aktif edildiği zaman kopyalanan tüm ekran görüntülerini siyaha çevirerek bilgi çalınmasını engelleyebiliyor.

İnternet bankacılığında güvenli artırmak için neler yapılmalı?

Bankalar tarafından verilen müşteri numarası, parola ve şifre bilgilerini üçüncü şahıslarla paylaşmayın. Şifreleri bilgisayarınızdaki bir dosyada ya da e-posta hesabınızda saklamayın.

Banka ve ticari kurumlardan gelmiş gibi gösterilen ve sizden şifre, kullanıcı adı, müşteri numarası, kredi kartı numarası, kimlik numarası gibi bilgileri talep eden e-postalara itibar etmeyin. Çünkü bankalar e-posta yoluyla hiçbir şekilde müşterilerin kişisel bilgilerini istemez.

Eğer kurumsal olarak internet bankacılığı işlemleri yapıyorsanız, mobil imza OTP (One Time Password-Bir seferlik şifre) ve SMS ile şifre gönderimi teknolojilerini mutlaka kullanın.

Her hesap numaranız için farklı bir şifre belirleyin.

Banka hesabınızı, kredi kartlarınızı ve banka kartlarının ekstrelerini düzenli kontrol edin, şüpheli durumlarda bankanız ile irtibata geçin.

İnternet tarayıcınızın güncel olduğunu ve tüm güvenlik ayarlarının yüklendiğini kontrol edin. Microsoft Internet Explorer kullanıyorsanız, Microsoft Security ana sayfasından http://www.microsoft.com/security/'den konu ile ilgili özel güvenlik ayarlarını yükleyin.

Bilgisayarınıza kesinlikle güncel bir antivirüs programı yükleyin. Hatta bilgisayarınıza bir güvenlik duvarı (firewall) yazılımının yüklü olması güvenliğinizi artıracaktır.

İnternet bankacılık işlemlerinizi güvenliğinden emin olmadığınız bilgisayarlardan yapmayın. Özellikle internet kafe gibi umuma açık yerlerdeki bilgisayarları işlemlerde kesinlikle kullanmayın.

Önünüze gelen her ücretsiz yazılımı hemen bilgisayarınıza kurmayın. Çünkü birçok zararlı yazılım (virüs, trojan veya keylogger) bu ücretsiz programlarla bulaşıyor.


Zaman-Cumartesi

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
11.04.2026
18:11
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında 'Denetim Raporu' Tartışması
DEM Parti Bingöl Belediye Meclis Grubu, 2025 Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi koyarak belediye yönetimini eleştirdi. Bingöl Belediyesi ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bütçe farkının yatırım ve afet harcamalarından kaynaklandığını açıkladı.
11.04.2026
17:49
Bingöl`de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de polis ekiplerinin bir haftalık çalışmasında aranan 27 kişi yakalanırken, farklı suçlara yönelik operasyonlarda 20 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
10.04.2026
22:28
Vali Çelik: Bingöl`ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Vali Çelik: Bingöl'ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Çelik, istihdamı artıracak yatırım alanları ve KOBİ'lere sağlanacak finansman desteğini açıkladı. Tarımdan turizme birçok alanda yatırımcıya sunulacak teşviklerin anlatıldığı toplantıda, büyükbaş hayvancılık, termal turizm, bal üretimi ve su ürünleri yatırımları öne çıktı.
10.04.2026
22:00
Genç`te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Genç'te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen 'O'nu Oku, O'nu Yaşa' temalı umre ödüllü siyer sınavında Genç ilçesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, okullarda ve il merkezinde gerçekleştirilen programlarla takdim edildi.
10.04.2026
21:58
Bingöl`de
Bingöl'de 'İdam Yasası' Tepkisi: Kudüs, Aksa ve Filistin İçin Ortak Çağrı
Bingöl Gazze Sivil İnisiyatifi, Cuma namazı sonrası Kent Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenleyerek İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, Filistinli esirler için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın