KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Ipekböcekçiliği mercek altına alındı

Bin-Der, ipekböcekçiliği üzerine yoğunlaşıyor. Karasu: “Yörede dut çok. İpekböceğinin besin maddesi de duttur. Tarım niteliği taşımayan arazilere dut ağaçları dikilerek ipekböcekçiliği geliştirilebilir”

Ipekböcekçiliği mercek altına alındı
27 MAYIS 2008 SALI 10:04
0
1319
0
AA aa
Daha önce biçki-dikiş kursu açarak tekstil sektörüne kalifiye elaman kazandırma çalışması yapan Bingöl Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanlığı, şimdi de ipekböcekçiliğini ekonomik kazanç sağlanabilir bir sektör haline getirme girişiminde bulunuyor.
Dernek bünyesinde yürütülen deneme çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulunan BİN-DER Başkanı Doğan Karasu, öncelikli olarak ‘bilgili çiftçi' potansiyelini arttırılması gerektiğini ifade etti.
Sıkıntıyı,  ‘Önemli problemlerimizden birisi de insanlarımızın, gelir kalemlerini arttıracak bilgi ve donanıma sahip olmamasıdır” sözleriyle özetleyen Karasu: “Üretim kültüründeki fakirlik, hayat standartlarımızı olumsuz biçimde etkilemektedir. Gelir kalemlerimiz az ve gün geçtikçe daha da azalıyor, azaldıkça fakirliğimiz artıyor. Gelir kalemlerimiz azalırken, nüfusumuz artıyor. Fakirleşiyoruz yani. Ama fakirlik kaderimiz olamaz. İnsanlarımız alternatif ürün yetiştirme, gelir kalemleri oluşturma bilgisinden ve kültüründen mahrum. Hayvancılık bir gelir kalemi ama hayvancılıkta ciddi bir gerileme olduğu gibi hayvansal ürünleri işleme becerisi de yeterince gelişmemiştir. Böyle bir kültürün gelişmemiş olması ciddi bir eksikliktir” dedi.
BİN-DER olarak uzun bir süredir ipekböcekçiliği ile ilgili araştırma çalışmaları yürüttüklerini aktaran Karasu, İpekböcekçiliğinin yapıldığı yörelere iki ziyarette bulunup, bilgiler edindiklerini ifade etti.
İlgili yerlerle gerekli bağlantılar kurduklarını kaydeden Karasu, Diyarbakır'ın Kulp İlçesine bağlı Ağaçlı (Cığsê) Beldesi'nde gerekli bilgi ve doküman desteği aldıklarını, deneme amaçlı olmak üzere bir paket ipekböceği çalışmasının da orda Ağaçlı Belde Belediye Başkanı ve yöre halkı desteğiyle başlatıldığını söyledi.
3. uyku dönemine gelen ipekböceklerini getirdiklerini ve hazırladıkları mekâna yerleştirdiklerini dile getiren Karasu, bu hafta içinde 3. uyku dönemi biteceğini, beslenme süreçlerinin ise devam ettiğini belirtti.
‘Yörede dut çok. İpekböceğinin besin maddesi duttur. Tarım niteliği taşımayan arazilere dut ağaçları dikilerek ipekböcekçiliği geliştirilebilir' diyen Karasu, şöyle devam etti.
“Bu amaçla bir sürü dut ağacı dikmiş bulunmaktayız. Birinci denemede başarılı olmayı hedefliyoruz. Hedefimiz başarıyı sağlamak ve ipekböcekçiliğini Bingöl'de yaygınlaştırmaktır. Bir süre sonra isteyen herkes gelip çalışmamızı yerinde görebilir. Hedefimiz işin formasyonunu alıp ipekböcekçiliğini yaygınlaştırmaktır. Dar gelirli aile bütçelerine gelir getirici ek kalemler sunabilmektir. Bingöl'ün dut potansiyeli bu üretimi gerçekleştirmeye yeterli düzeydedir”                        
 

 

 


BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.06.2026
01:03
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl`e Geliyor
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl'e Geliyor
SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisine destek olmak amacıyla anlamlı bir dayanışma organizasyonu düzenleniyor. Bir sinema filmi çekimi için Muş'ta bulunan 5 ünlü sanatçı, 30 Haziran Salı günü Bingöl'de vatandaşlarla buluşarak Efrayim bebeğe umut olacak.
29.06.2026
01:02
Bingöl`de sıcaklık alarmı!
Bingöl'de sıcaklık alarmı!
Meteoroloji'nin son tahminlerine göre Bingöl'de hava sıcaklıkları yeni haftayla birlikte yükselişe geçiyor. Salı gününden itibaren etkisini artıracak sıcak hava dalgasıyla birlikte kentte hafta sonuna doğru sıcaklığın 38 dereceye ulaşması bekleniyor.
29.06.2026
01:01
Bingöl`de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl'de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyünde çıkan arazi yangını, rüzgârın etkisiyle büyüyerek müstakil bir eve sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken evde maddi hasar meydana geldi.
29.06.2026
00:58
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl`e 8 Kontenjan Ayrıldı
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl'e 8 Kontenjan Ayrıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2026 yılı personel alımı kapsamında Türkiye genelinde 1.200 sözleşmeli antrenör istihdam edecek. Bingöl'e ise 7 farklı branşta toplam 8 kontenjan ayrıldı. Başvurular 6-17 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın