KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mayıs 2024 Cuma
°C

Irak seçimlerinde ilk sonuçlar

Irak seçim Kurulu kaynaklarından alınan ilk verilere göre Parlamento seçimlerini Sünniler, Şiiler ve Kürt siyasi guruplarının kazanması kesinleşiyor. İşte bölgelere göre ilk sonuçlar.

Irak seçimlerinde ilk sonuçlar
17 ARALIK 2005 CUMARTESİ 21:56
2
1264
0
AA aa
Celal Talabani ve Mesut Barzani liderliğindeki İki büyük Kürt gurubunun oluşturduğu "Kürdistan İttifakı" ülkenin kuzeyinde Kürtlerin yaşadığı bölgede seçimi önde götürüyor. Örneğin Erbil'de Kürdistan İttifakı 750 bin oy alırken Kürdistan İslam Birliği 30 bin, Eski Başbakan İyad Allavi'nin gurubu ise 25 bin oy aldı. Türkmen listesi ise bölgede dördüncü sırada ve 14 bin oy almış durumda...



Kürt nüfusun yaşadığı Süleymaniye ve Dahok'ta da  durum aynı. Kürdistan ittifakı birinci sırada giderken İslamcı Kürtlerin partisi  İslam Birliği ikinci sırada. Şii nüfusun yaşadığı ülkenin güneyinde ise Abdul Aziz El Hakim'in başını çektiği Birleşik Irak ittifakı seçinmi önde götürüyor. ilk verilere göre Şii ittifakı  Necef te oyların yüzde 80 ini, Babil'de yüzde 70 ini  aldı. İyad Allavi liderliğindeki gurubun ise yüzde 17 civarında oy aldığı tahmin ediliyor.Kerbela'da ise Şii ittifakının aldığı oy oranı yüzde 85 civarında.

Sünilerin çoğunluğunu oluşturduğu Bağdat ta ise Irak Uzlaşma Cephesi ileride götürüyor. Sünni ittifakının  Bağdat'ta ki oyların yüzde 40 ını alacağı tahmin ediliyor. Ülke nüfusununa göre Parlamentoya en fazla milletvekilini Bağdat gönderecek. Bağdat tam 59 milletvekili çıkaracak. Sünni direnişçilerin çok yoğun olduğu Anbar kentinden alınan sonuçlara göre Sünni ittifakının , kentin  bütün milletvekilini çıkarması bekleniyor. Ülkenin kuzeyindeki Selahaddin kentinde de Sünnilerin ileri de olduğu ilk gelen haberler arasında.


Nasıl bir tablo artaya çıkıyor ?

Peki bu duruma göre iki hafta sonra resmi sonuçlar açıklandıktan sonra nasıl bir tablo artaya çıkacak? Bu sorunun kesin yanıtını şimdiden vermek kolay değil. Ancak Bağdat'ta konuşulanlara bakılınca en fazla şansı olan senaryo şöyle:

Yeni dönemde sürpriz olacak tek şey Sünnilerin siyasette etkili olacakları. Çünkü Iraklı direnişçiler seçim günü eylem yapmayarak sünnilerin seçimlere katılmalarını sağladılar. Hatta Bğdat tan gelen haberlere göre bazı kentlerde seçin sandıklarının güvenliğini silahlı Direniş gurupları sağladılar. Böylece direnişçiler bir taraftan sünnilerin siyasal sürece katılmalarına imkan tanırken diğer taraftan seçimleri tehdik eden Zerkavi gurubuna mesaj göndererek "Irak senden değil bizden sorulur" dediler.

Pazarlıklar başladı...


Yeni dönemde Celal Talabani'nin başkanlığına yine kesin gözle bakılıyor. Böylece Kürtler temsili olarak Irak'ın geleceğinde etkili olacaklar. Bu seçemlmerin bir sürprizi ise eski başsakanlardan Allavi olacak Laik şiilerden sayılan Allavi'nin 40 kadar milletvekili çıkararak yeni dönemde etkili bir aktör olması bekleniyor. Amerikalıların da "İslamcılardan oluşan "Birleşik Şii ittifakı karşısında Allavi'yi destek vereceği tahmin ediliyor. Eğer bu seneryo tutarsa Allavi başbakanlık için en büyük aday. Böylece Şiiler'e de başbakanlık verilmiş olacak...

Hatta bunun için Allavi'nin şimdiden harekete geçtiği ve Bağdat'ta Sünni ittifak ve Kürdistan İslam Birliği  liderleri ile gizli bir toplantı bile yaptığı söyleniyor. Yani ilk bilgilere göre Allavi,  60 kadar milletvekili çıkaracağı tahmin edilen Sünniler, Kürt İttifakı ve Kürdistan İslam Birliği ile koalisyona hazırlanıyor. Bu ittifak sağlanırsa Şiilerin en büyük gurubu olan İslamcı kimliği ile tanınan Birleşik Irak ittifakı devre dışı bırakılmış olacak.

Ancak Irak'ın geleceğinde Irak'ın en büyük dini otoritesi sayılan Ayetullah Sistani'yi arkasına almış, İran'ın açık desteğiğini alan ve Irak 'ta çok etkili olan Birleşik Irak ittifakını bu şekilde devre dışı bırakmak Irak'a istikrar getirmez , fayda değil zarar getirir. Çünkü böylesi bir durumda Şii ittifakı da harakete geçmek durumunda kalacaktır.

Şii İttifakı'nın ise Başbakanlık adayı için Allavi'yi sıcak bakmadığı biliniyor. İttifakın bu defasında İbrahim Caferi'nin yerine başka bir başbakan adayı göstermesi bekleniyor. Seçim sonrasında Irkların ve mezheplerin temsilinde bir değişiklik beklenmiyor. Yani yine Kürtlere Cumhurbaşkanlığı, Şiilere Başbakanlık ve Sünnilere de Parlamento başkanlığı verileceği tahmin ediliyor.

Asıl pazarlıkların: İç İşleri , Petrol, Dış İşleri Ve Savunma bakanlıkları üzerinde yapılacağı tahmin ediliyor.


Sünnilerden Direnişçilere teşekkür!

Sünnilerin oluşturduğu Irak Uzlaşma Cephesi lideri Dr.Adnan Duleymi, seçimlerin güvenli bir ortamda yapılmasından dolayı Iraklı direnişçilere teşekkür etti. Duleymi Bağdat'ta seçimlere ilişkin düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçları açıklandıktan sonra Sünniler olarak "Irak'ın birlik beraberliğinden yana olan herkesle " ittifak kurabileceklerini söyledi.

İşte Irak'tan gelen ilk bilgiler böyle ..

Bakalım önümüzdeki günler nasıl gelişmelere  sahne olacak.


Haber 7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
02.05.2024
11:44
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Kafeslerdeki ölü balıkların toplanıp paketlenerek özellikle Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Batman'a, Doğu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderilip burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüldüğünü belirten somon ve alabalık üreten işletmeci Samettin Tokgöz, kilo maliyeti 150 lira olan somon balığının bazı yerlerde 130 liraya satıldığını kaydederek, 'Bu balıklar ya dip balık ya da ölü balıktır. 160 ila 200 liranın altında da alabalık görüyorsan yine bilsin ki dip balığı, ölü balıktır. Bu insan sağlığına da, sektöre de zararlıdır' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın