KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2025 Pazartesi
°C

Irak'ta 'ölüm tugayları' paniği

Güvenliğin en büyük sorun olduğu Irak'ta şimdi de 'ölüm tugayları' paniği yaşanıyor. Sebepsiz yere gece yarısı evlerinden alınan Iraklılar ölü bulunuyor. İşte şüpheli ölüm olayları

Irak`ta `ölüm tugayları` paniği
14 ARALIK 2005 ÇARŞAMBA 21:09
0
1300
0
AA aa
Irak'ta son dönemde en çok tartışılan konu: Ölüm Tugayları. Ölüm Tugayları bir şehir efsanesi mi yoksa gerçek mi?
 
Başkent Bağdat sokaklarında hemen hemen herkes bu konuyu konuşuyor. Bir gün Sünniler evlerinden alınıyor, bir gün Şiiler. Alanların polis ya da asker olduğu anlatılıyor.
 
Bu iddialar İçişleri Bakanlığı'na sorulduğunda, alınan yanıtsa hiç değişmiyor: "Yok böyle birşey"
 
Ölüm tugaylarının varlığı şu ana kadar ispatlanamadı. Ancak bu yönde bazı işaretler var. Son bir ay içinde Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı sığınak ve hapishanelerde kendilerinden aylardır haber alınamayan, ağır şekilde işkenceye uğramış, dövülmüş, aç bırakılmış kişiler bulundu. Olayın ardından başlatılan soruşturmalar sürüyor.
 
Şii ya da Sünni olsun ölüm tugaylarıyla ilgili söylentiler Irak'taki kırılgan toplumsal barışa hiç de katkıda bulunmuyor.
 
Söylentiler Şii ve Sünniler arasındaki gerginliği, dolayısıyla da güvensizliği artırdı. Gerginliğin yansımasını günlük hayatta görmek mümkün. Örneğin Bağdat'ta trafiği rahatlatmak için artık tek-çift haneli plaka uygulamasına geçildi. Ancak araçları çeviren Sünni polis bir anda kendisine silah doğrultan Şii bir şoförle karşılaşabiliyor. Bunun tam tersi de yaşanabiliyor.

Akıllara ölüm tugaylarının varlığını getiren şüpheli olaylardan bazıları ise şöyle:


  • Yasir Oriby gece yarısında çılgınca çalan kapıyı duyunca şaşırdı. Üstüne alelacele geçirdiği eşofmanıyla aşağı kata indiğinde babası kapıyı açmıştı bile. Polisler gelmişti. "Yasir bizimle geliyorsun" dediler. 'Ne oldu?' diye sordu, "bir şey yok, bizimle merkeze geliyorsun" yanıtını aldı.
     
    Şii olan Yasir ve altı arkadaşı o gece başkent Bağdat'ın Gazaliye mahallesindeki evlerinden alındı. Cesetleri, gözleri ve elleri bağlı şekilde üç gün sonra bir yol kenarında bulundu. Hepsi kafalarına sıkılan tek kurşunla öldürülmüştü.

  • 66 yaşındaki Şeyh Salih Kubeysi, camiiler şehri Felluce'de cuma namazından sonra evine gidiyordu. Vaazında ABD işgalini eleştirmiş, direnişi bir hak olarak değerlendirmişti. Sünni olan Kubeysi çevresinin saygı duyduğu herkesin danıştığı biriydi. O gün eve geldiğinde polisleri görünce şaşırmadı; daha önce de gelmişlerdi. "Atla arabaya gidiyoruz ihtiyar" dedi biri. Bu kez şaşırdı, arabaya bindi.
     
    Kubeysi ve yaşları 18-55 arasında değişen 18 Sünni-Arap o gün evlerinden alındı. Cesetleri gözleri ve elleri bağlı halde Bağdat-Amman kara yolu üzerinde bulundu. Hepsi tek kurşunla vurulmuştu.

    Kaya Heyse/CNN TÜRK
  • YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    19.05.2025
    15:19
    Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
    Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
    Bingöl'de, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gerçekleştirilen törenle kutlandı. Sporcuların hünerlerini coşkuyla sergilediği ve özel öğrencilerin halaylar çektiği kutlamalarda muharip uçakların geçişi ise heyecanı doruğa çıkardı.
    19.05.2025
    13:59
    Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
    Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
    Nektar kesesi, başlarının yanında iki bitişik gözü ve başlarının üstünde üç tekil gözü bulunan bal arıları, 170 koku alıcısı sayesinde çiçeklerden bal üretiyor ve kendine has kokuları olan kolonilerini bulabiliyor. Yarım kilo bal için milyonlarca çiçek dolaşan arıların çıkardığı 'vız' sesinin nasıl oluştuğu ise şaşırtıcı!
    19.05.2025
    13:26
    BİNHAD Türkiye finalinde…
    BİNHAD Türkiye finalinde…
    Bingöl Halk Oyunları Araştırma Spor Kulübü, THOF Kulüpler Arası Gurup Yarışmasında birincisi oldu. Ekip, Türkiye finalinde Bingöl'ü temsil edecek.
    19.05.2025
    13:04
    Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
    Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
    SGK, terör mağdurlarına aylık bağlanmasında yaşanan sorunları çözmek amacıyla İçişleri Bakanlığı'na yazı gönderdi. Başvurular doğrudan dilekçe ile SGK'ya yapılabilecek ve terör mağdurları 9.619 TL'ye varan maaş alabilecek.
    17.05.2025
    01:00
    Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
    Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
    AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
    17.05.2025
    00:44
    Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
    Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
    Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın