KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Aralık 2025 Pazartesi
°C

Irak'ta savaş konseyi

İngiltere dün Basra'yı Irak kontrolüne devrederken, ABD Başkanı Bush gün ortasında aniden Irak'a ayak bastı. Bush sürpriz ziyaretinde dışişleri ve savunma bakanları, ulusal güvenlik danışmanı, genelkurmay başkanı ve Irak'taki komutanlarından oluşan savaş konseyini topladı. Bu, Bush'un savaş stratejisiyle ilgili kararından önceki son toplantı.

Irak`ta savaş konseyi
04 EYLÜL 2007 SALI 07:58
0
872
0
AA aa
İNGİLİZ askerleri, Irak'ın Basra kentinden dün sabaha karşı son askerini çekmesiyle birlikte, Irak'a sürpriz bir ziyaret yapan Başkan George W.Bush, Sünni direnişin en yoğun olduğu ve "Ölüm üçgeni" diye anılan bölgede bulunan Anbar vilayetindeki El Asad ABD hava üssüne geldi. Bush, Irak'a, Air Force One uçağı ile yaptığı 11 saatlik gizli uçuşundan sonra indi.

Dün APEC zirvesi için Avustralya'ya hareket etmesi beklenirken, önceki gece Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile birlikte gizlice Irak'a hareket eden Bush, Irak'taki üste Ulusal Güvenlik Danışmanı Steven Hadley, Savunma Bakanı Robert Gates, Genelkurmay Başkanı Peter Pace ve Irak'taki Komutan General David Petraeus ile buluştu.

Pentagon sözcüsü Geoff Morrell, Başkan Bush ve heyetinin, Irak Başbakanı Nuri el Maliki ve bazı aşiret liderleriyle birlikte düzenlenecek toplantıya katılacağını açıkladı. Morrel, "Bu, Bush'un gelecekteki stratejiye ilişkin vereceği karardan önceki son savaş konseyi toplantısı" dedi.

General Petraeus ve Irak'taki ABD Büyükelçisi 15 Eylül'de Kongre'ye, Irak'taki ABD birliklerinin siyasi uzlaşma için gerekli zemini hazırlayıp hazırlayamadıkları konusundaki raporlarını sunacaklar. Kongre, şiddetin devam ettiği ortamda birliklerin ve Irak Başbakanı Maliki'nin başarısına kuşkuyla bakıyor.

BUSH SÜNNİ ÜÇGENİ'NE İNDİ

Bush'un toplantı yeri olarak Sünni direnişinin merkezi Anbar vilayetini seçmesi şu şekilde yorumlandı: ABD, buradaki 30 bin askeriyle, Sünni milislerin El Kaide yanlısı militanlara sırt çevirmesini sağladı, ABD askerlerine saldırılar azaldı. Anbar'daki başarı, Irak'ta rota değişikliği isteyen Demokratların ikna edilmesine yarayabilir. Şii kökenli Maliki de, Bush ile görüşmek için Sünni bölgesine gitmek zorunda.

Bush, Irak'ta askerlere yaptığı konuşmada, güvenlik koşullarının El Anbar'daki gibi iyileşmeyi sürdürmesi halinde asker çekebileceklerini söyledi. Bush, ne zaman ve kaç asker çekilebileceğini ise açıklamadı. ABD'nin Irak halkını terk etmeyeceğini söyleyen Bush, yerel hükümetlerin, El Anbar vilayetinde olduğu gibi, direnişçilerle mücadele etmesi halinde Irak'ta "başarının mümkün" olduğunu ifade etti.

Öte yandan Basra'da görev yapan 550 kişilik son İngiliz birliği, kent merkezindeki üsleri olan Basra Sarayı'ndan çekilme işlemini tamamladı.

Beyaz Saray'ın yan kapısından 'kaçtı'

2003'teki işgalden beri dün 3'üncü kez gizlice Irak'a giden ABD Başkanı Bush, en yakınlarından bile sakladığı yolculuğuna çıkmak için Beyaz Saray'ın yan kapısından "sıvıştı." Asya Pasifik zirvesi için Avustralya'ya gidecek olan Bush bu gezi için planlanandan yaklaşık 18 saat önce Beyaz Saray personelinden gizlice yola çıktı. Yaklaşık 6 hafta öncesinden tasarlanan Irak ziyaretinden Bush'un bazı danışmanlarının bile haberi yoktu. Sadece bir avuç insanın bildiği ziyaret, katılacak gazetecilere yüz yüze tebliğ edildi ve onlara da "Yalnızca eşlerinize ve bir editörünüze söyleyebilirsiniz ve o da telefonda olmayacak" denildi Başkanın uçağı Air Force One, asilerin olası bir füze saldırısından korunmak için inişinden önce burgu manevrası yaptı.


hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.12.2025
23:34
Bingöl Basın Konseyi`nden PFDK Tepkisi:
Bingöl Basın Konseyi'nden PFDK Tepkisi: '12Bingölspor yalnız değildir'
Bingöl Basın Konseyi, Silifke deplasmanındaki tartışmalı hakem kararları ve PFDK cezalarının ardından 12Bingölspor'a sahip çıkan net bir açıklama yaptı: '12Bingölspor, bu kentin emeğini, mücadelesini ve umudunu temsil etmektedir. Ölçüsüz disiplin cezaları ve tartışmalı hakem uygulamaları karşısında Bingöl'ün değerleri sahipsiz değildir.'
28.12.2025
23:30
Adaklı ve Kiğı`da Eğitime 1 Gün Ara
Adaklı ve Kiğı'da Eğitime 1 Gün Ara
Bingöl genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Adaklı ve Kiğı ilçelerinde 29 Aralık 2025 Pazartesi günü eğitime bir gün süreyle ara verildi.
28.12.2025
23:28
Yatırım sözü var, yol yok!
Yatırım sözü var, yol yok!
2022 yılında yatırım programına alınmasına rağmen yenilenmeyen Yedisu yolu, sürücüler için can güvenliği tehdidine dönüşürken, yatırım vaatlerinin neden hayata geçirilmediği sorusu cevapsız kalıyor.
28.12.2025
23:27
Yedisu Olası Depreme Hazırlanıyor! Konteyner Kent Kuruldu
Yedisu Olası Depreme Hazırlanıyor! Konteyner Kent Kuruldu
Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, olası bir depreme hazırlık kapsamında Yedisu ilçesinde kurulan konteyner kentte tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamlandığını, ayrıca 40 adet yedek konteyner için ikinci bir alan oluşturulduğunu açıkladı.
28.12.2025
23:26
Yeni Yılda Trafikte Sert Önlemler
Yeni Yılda Trafikte Sert Önlemler
Cep telefonu kullanımı, kırmızı ışık ihlali ve alkollü araç sürmeye ağır yaptırımlar geliyor. TBMM'nin ilk gündem maddelerinden biri olacak trafik kanun teklifiyle para cezaları katlanacak, ehliyetlere uzun süreli el konulacak.
28.12.2025
23:25
Bingöl`de Köy Yollarında Çalışmalar Sürüyor
Bingöl'de Köy Yollarında Çalışmalar Sürüyor
Bingöl'de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarında İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmaları gece gündüz sürerken, 280 köy yolundan 178'i ulaşıma açıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın