KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Iran için savaş çanları!

ABD Başkanı George W. Bush'un görevden gitmeden İran'ı vuracağı haberlerinin yoğunlaşmasına Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in "İran savaşına hazırlıklı olmalıyız" sözü tuz biber ekti.

Iran için savaş çanları!
18 EYLÜL 2007 SALI 11:45
0
1135
0
AA aa
Bush'un İran'a saldırı planının üstüne Kouchner'in 'İran'la savaşa hazırlıklı olmalıyız' demesi, alarm zilleri çaldırdı. Tahran sert tepki verirken, Berlin ile Viyana Paris'e kızgın.

Tahran "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Bush'un kötü bir kopyası. Bizi kuşattığını sanan ABD, aslında İran'ın menzilinde" tepkisini verirken, Almanya ile Avusturya Paris'e sırtını döndü. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed Baradey de, Irak hatasının İran'da tekrarlanmaması uyarısı yaptı.

Önceki gece Kouchner "Zamanımızın en büyük krizi. En kötüsü için hazırlanmalıyız ve en kötüsü de savaş. İran'ın nükleer silah sahibi olması tüm dünya için gerçek tehlike oluşturur. Büyük Fransız firmalarından İran'la iş yapmamalarını istiyoruz" dedi.

Kouchner'in hiçbir Fransız bakandan görülmemiş sertlikteki sözlerinin ardından, Fransa Başbakanı Francois Fillon da "İranlılar komşularıyla aralarındaki ilişkide gerilimin had safhaya ulaştığını anlamalı. Herkes Ortadoğu'da durumun daha vahimleştiğini görüyor" diye konuştu.

'Sarkozy Bush'tan Mantıksız'


İran resmi haber ajansı IRNA şu yanıtı verdi: "Elysee Sarayı'nın yeni sahibi Beyaz Saray'ın iradesinin icracısı haline gelirken, Washington'dan bile daha sert, daha kışkırtıcı, hatta daha mantıksız bir ton tutturdu. Amerikan derisine büründü." Devrim Muhafızları komutanlarından General Hasan Kuseyçi şunları söyledi: "Amerikalılar ülkemizin etrafında, ama bu bizi kuşattıkları anlamına gelmiyor, zira bizim menzilimiz içindeler. ABD İran'da 2 bin hedef belirlediğini söylüyorsa, İran'ın çevresindeki tüm Amerikalılar da bizim hedefimizdir." İran Dışişleri, "Fransız bakan AB politikasını unutmuş gözüküyor. Sözleri Fransa'nın kültür ve uygarlığına aykırı. Ortadoğu'daki güvenilirliğine zarar veriyor" tepkisini gösterdi.

İran UAEK'yla işbirliği yaparsa yeni BM yaptırımına gerek kalmayacağını söylediği sızdırılan Alman hükümeti de, "Diplomatik çözüm istiyoruz. Bizde şu an başka seçenek tartışılmıyor" dedi. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, "Kouchner'in niye savaş söylemi tutturduğunu kavrayamıyorum. Diplomatik çözüme inanıyorum" diye çıkıştı. Ancak Kouchner Hollanda'nın desteğini alırken İsrail de memnuniyetini açıkladı.

Baradey, Orwell ve Irak'ı Andı

Tansiyonun fırlamasının gerisinde, geçen ay UAEK'nın İran'la işbirliği anlaşması imzalayıp nükleer programın şeffaflaşması yönünde önemli adım atması yatıyor. ABD'nin yoğun baskısına karşın geri adım atmayan Baradey, dün 144 üyenin katıldığı UAEK konferansında İran'la ilgili abartılı gürültü koparıldığını söyleyip, bunun kendisine '1984' romanıyla tanınan George Orwell'in şu sözünü hatırlattığını aktardı: "Evrensel hilekârlık dönemlerinde hakikati söylemek devrimci bir eylem haline gelir."

Kendisinin de hakikati söyleyerek devrimciliğe devam edeceğini belirten Baradey, "UAEK denetçilerinin İran'daki çalışmalarına bakarak şu anda nükleer programla ilgili varolan net tehdit görmüyorum" diyerek şu uyarıyı yaptı: "Ancak tüm seçenekler tükendiğinde güç kullanımına başvurulabilir. Hiç orada değiliz. BM şartında uluslararası güç kullanımının kuralları var. Umarım herkes, her gün dramın yaşandığı ve nükleer silah olduğu şüphesi yüzünden 700 bin masum sivilin öldüğü Irak'taki durumdan ders çıkarmıştır."

İran Atom Kurumu Başkanı Rıza Agazade de, konferansta Batı'yı, gelişmesin ve bağımsız olmasın diye İran'a nükleer enerjide ayrımcılık uygulamakla suçladı.

RADİKAL
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın