KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Ekim 2026 Pazar

Iran zenginleştirilmiş uranyumdan yakıt üretecek

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi yüzde 3,5'lik uranyumu 48 saat içinde yüzde 20 oranında zenginleştirecek altyapıya sahip olduklarını kanıtladıklarını ve birkaç ay içinde yakıta dönüştüreceklerini söyledi.

Iran zenginleştirilmiş uranyumdan yakıt üretecek
12 ŞUBAT 2010 CUMA 13:09
0
1439
0
AA aa

İran, yüzde 20 zenginleştirilen uranyumu birkaç ay içinde yakıta dönüştüreceklerini bildirdi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, yüzde 3,5'lik uranyumu 48 saat içinde yüzde 20 oranında zenginleştirecek altyapıya sahip olduklarını kanıtladıklarını ve birkaç ay içinde bunu yakıta dönüştürecek seviyeye geleceklerini söyledi.

Nükleer teknoloji alanında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK) üye 150 ülke arasında ilk 15'te yer aldıklarını kaydeden Salihi, ''Arak'taki 40 megavatlık araştırma reaktörünü kendilerinin inşa ettiğini, ağır su ürettiklerini, uranyum çıkarıp zenginleştirdiklerini, santrifüj yaptıklarını'' bildirdi.

Atom Enerjisi Kurumunda çoğunluğu uzman 12 bin kişinin çalıştığını belirten Salihi, ''Şu anda yüzde 20 zenginleştirilmiş ilk parti uranyuma sahibiz, bu büyük bir başarıdır'' ifadesini kullandı.

Salihi, sonuç alınamayan uranyum takası müzakerelerine ilişkin olarak da şunları söyledi:

''Uranyumu zenginleştirecek kapasitede olduğumuzu defalarca ilan ettik, ancak onlar inanmadılar. Siyasi ve iktisadi sebeplerden dolayı uranyumu sizlerden satın almak istiyoruz dedik, maalesef onlar bu mesajı anlamadılar. Yetersizlik ve acizlikten dolayı böyle öneride bulunduğumuzu sandılar. Talebimiz karşısında şöyle böyle olmalı diye şartlar öne sürdüler.''

Tahran'daki araştırma reaktörü için 20 yıl önce uranyum talep ettiklerini ve parasını ödeyerek Arjantin'den aldıklarını anlatan Salihi, ''Biz hak ve hukukumuza göre hareket ettik ve hiçbir şey de olmadı. UAEK tüm üyelerinin bu yöndeki talebini karşılamakla yükümlü değil mi ki?'' diye sordu.

Salihi, bugün gelinen noktada uranyumu ihtiyaçları doğrultusunda ve istedikleri oranda zenginleştirebilecek teknolojiye sahip olduklarını söyledi.

Yıllardır sürüncemede kalan Buşehr nükleer santralinin bitirilmesine ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan Salihi, ''Buşehr'in faaliyete geçmesi için 'sıcak su' adlı son testin yapılmasıyla uğraşıyoruz. Bu, en az bir ay sürer. Son safhada da reaktöre yakıt verilecek'' ifadesini kullandı.

Buşehr nükleer santralini bahara kadar faaliyete geçirmeyi ümit ettiklerini söyleyen Salihi, ''nükleer teknolojideki başarılarına ilişkin Batılı ülke yönetimlerinin iddia ve yalanlarına inanılmamasını'' da istedi.

İran, 850 bin kadar kanser hastasının tedavisi ve yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik radyoizotoplar için Tahran'daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK'ye bildirmiş, ardından taraflar arasında konuya ilişkin müzakerelerde bulunulmuştu.

Uranyum takasına ilişkin görüş ayrılıklarının giderilememesi üzerine Tahran yönetimi, UAEK'ye mektup göndererek zenginleştirme işlemini kendisinin yapacağını ilan etmiş ve yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş ilk parti uranyumu dün ürettiğini açıklamıştı.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.10.2026
15:55
Çelik:
Çelik: 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonu sürecek
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, basın mensuplarıyla buluşmasında üniversitenin son iki yıllık çalışmalarını ve yeni dönem hedeflerini anlattı. Çelik; 30 milyon TL destekle kurulan Milli Teknoloji Atölyesi'nden Dijital Diş Hekimliği Hastanesi'ne, Teknopark'tan öğrencilere yönelik yeni merkezlere kadar hayata geçirilen çalışmaları aktarırken, 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonunun önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini söyledi.
02.10.2026
15:33
12Bingölspor`da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
12Bingölspor'da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
Nesine 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden 12Bingölspor, KCT 1461 Trabzon FK karşısında aldığı mağlubiyeti Adana 01 deplasmanında telafi etmek istiyor. Yeşil-beyazlı ekip, zorlu mücadele öncesi hazırlıklarını yoğun tempoda tamamladı.
02.10.2026
15:15
Genç Umut Kervanı`ndan 113 aileye destek
Genç Umut Kervanı'ndan 113 aileye destek
İhtiyaç sahibi ailelerin yalnız olmadığını hissettirmeyi ve temel ihtiyaçlarına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Kalabalık, çalışmalara katkı sunan hayırseverlere teşekkür etti.
02.10.2026
14:45
Bingöl İHH`dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH'dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye desteğinde bulundu. Öğrencilere okul çantası, beslenme çantası ve çeşitli kırtasiye malzemelerinden oluşan eğitim setleri ulaştırıldı.
02.10.2026
14:32
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 76,12 gram skunk ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan tutuklandı.
02.10.2026
13:29
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl`de gözler yarın sandıkta
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl'de gözler yarın sandıkta
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2026 yılı olağan organ seçimleri yarın gerçekleştirilecek. 10 meslek grubunda yapılacak seçimlerde 27 asıl meclis üyesi belirlenecek. BİNTSO'nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ise 7 Ekim Çarşamba günü yapılacak seçimle belli olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın