KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Aralık 2025 Salı
°C

Iran'a ''kısıtlı'' izin sinyali

İran ile Avrupa Birliği'nin, İran'ın nükleer faliyetleriyle ilgili Ankara'da yürüttüğü görüşmeden uzlaşma yolunda olumlu sinyaller geldi. Avrupa Birliği kaynakları, İran'a uranyum zenginleştirme konusunda kısıtlı izin verilebileceğini belirtti.

Iran`a ``kısıtlı`` izin sinyali
26 NİSAN 2007 PERŞEMBE 18:19
0
766
0
AA aa
Ankara'daki toplantıda bir araya gelen İran'ın nükleer müzakerecisi Ali Laricani ile Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Javier Solana dünkü temasların olumlu geçtiğini açıkladı. Bu, Birleşmiş Milletler'in yaptırım kararının ardından taraflar arasındaki ilk 'yüz yüze görüşme' oldu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de bu sabah İran'ın nükleer enerji programını görüşmek üzere Ankara'da bulunan Laricani ve Solana ile bir araya geldi. Dışişleri konutundaki görüşmenin kameraların karşısına geçen üç isim, görüşmenin olumlu havada geçtiğini söyledi.
 
Solana, "Dün iyi bir toplantı yaptık. Tabii ki bir mucize gerçekleşmedi ama ilerlemelerimiz devam ediyor. Bugün kalan zamanda da aynı başladığımız yönde ilerleyeceğimize inanıyorum" dedi. Tekrar bir araya geleceklerini vurgulayan Solana, "Ankara'dan ayrılmadan önce bir sonraki görüşme turuyla ilgi hazırlıklarımızı da yapacağız. Buradaki atmosfer çok olumlu" diye konuştu. "Bundan sonraki görüşmelerin de Türkiye'de olup olmayacağının" sorulması üzerine Solana, bir sonraki görüşmenin yeri hakkında henüz bir karar vermediklerini belirterek, "Ama, Türkiye çok güzel bir yer ve gelmeyiz diye bir şey de yok. Ama Türk halkını sık sık rahatsız etmek de istemeyiz" açıklamasında bulundu.
 
"Resmi müzakere değil"
 
İran ile AB arasında müzakerelerin resmen başlayıp başlamadığının sorulması üzerine Solana, "Bu resmi bir müzakere değildir, bu yolda hazırlık babında çalışmaları içeren görüşmelerdir" dedi.
 


Müzakerelerin içeriğinin yeniden sorulması üzerine Solana, Laricani ile pek çok
şeyi tartıştıklarını, ancak bu aşamada görüşülen her şeyin kamuoyuyla paylaşılmasının beklenmemesi gerektiğini ifade etti.
 
Laricani de, "Görüş farklılıklarımız olmasaydı burada olmazdık. En iyi yaklaşımın müzakere olduğunu düşünüyoruz. Herşeyin uluslararası hukuka dayalı olarak yapılması önemlidir" ifadesini kullandı. Laricani görüşmelerin devam ettiğini, ancak biraz daha zamana ihtiyaçlarının olduğunu vurguladı.

ABD: "Santrifüjler azaltılmalı"

Amerikan yönetimi, İran'ın santrifüjleri bin 300'den, binin altına indirmesini istiyor. İran'a bunun karşılığında, uranyum zenginleştirme çalışmalarını sınırlı sürdürmesi izni verilmesinin teklif edilmesi gündemde.
 
İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mutteki, müzakereler sonunda her iki tarafın da kabul edebileceği bir formül bulunmasını umduklarını söyledi.
 
Laricani ile Solana, bugün Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan ile de bir araya gelecekti. Ancak görüşme, heyetlerin programlarının el vermemesi gerekçesiyle iptal edildi.
  
İran-Batı ilişkileri
 
İran'ın tartışmalı nükleer programının yarattığı gerginlik sürüyor. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, İran'ın nükleer silah geliştirmek gibi bir takım faaliyetler içinde olduğunu, bu nedenle nükleer programını derhal durdurmasını istiyor. İran ise, çalışmalarının barışçıl amaçlı olduğunu, bu nedenle nükleer programdan taviz verilmeyeceğinin altını çiziyor.
 
BM Güvenlik Konseyi, Mart 2007'de aldığı yaptırım kararıyla İran'dan 60 gün içinde uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmasını istedi. Kararı kabul etmeyen Tahran yönetimi ise, 9 Nisan'da "endüstriyel düzeyde uranyum zenginleştirdiğini" açıkladı.
 
BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırım kararı, Tahran'ın nükleer çalışmalarına katkısı bulunan birey ve kurumları hedef alıyor.

CNN TÜRK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
15.12.2025
23:02
Çamurlu mezra yolu Meclis Gündeminde
Çamurlu mezra yolu Meclis Gündeminde
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Melekan (Mutluca) Köyü Beroj/Cevizli Mezrası'nda yıllardır çözüm bekleyen ulaşım sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
15.12.2025
23:01
12Bingölspor taraftarının tezahüratına para cezası
12Bingölspor taraftarının tezahüratına para cezası
12Bingölspor'un Niğde Belediyespor ile oynadığı karşılaşmada taraftarların kötü tezahüratı nedeniyle PFDK, yeşil beyazlı kulübe para cezası verdi. Aynı maçta bir antrenöre de talimat ihlali gerekçesiyle ceza uygulandı.
15.12.2025
23:00
Siber Suç Operasyonlarında 301 Şüpheli Yakalandı
Siber Suç Operasyonlarında 301 Şüpheli Yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu 55 ilde siber suçlara yönelik son 6 günde düzenlenen operasyonlarda 301 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda çocuk istismarı, dolandırıcılık ve yasa dışı bahis suçlarına darbe vuruldu.
15.12.2025
03:15
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Milli atlet 12 Bingölspor sporcusu Yavuz Ağralı, Uluslararası Mersin Maratonu'nda 15. Türkler klasmanında 2:22:52'lik derecesiyle birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın