KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Işadamları dört gözle bu kararı bekliyor

Çalışma ziyareti için Türkiye'ye gelen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Ankara'nın Filistin sorununun çözümünde oynadığı rolü övdü. Gül ise vizeyi kaldırma teklifi sundu..

Işadamları dört gözle bu kararı bekliyor
16 ARALIK 2009 ÇARŞAMBA 08:22
0
1021
0
AA aa

Son dönemde Suriye, Libya ve Ürdün ile vize uygulamasını karşılıklı olarak kaldıran Türkiye, Mısır ile de benzer bir adım atmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'da ağırladığı Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e, iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nı (STA) hatırlatarak vizenin de kaldırılması önerisinde bulundu. Mısır yönetiminin buna sıcak baktığı, kendi içinde bir çalışma yapacağı bildirildi. Ankara, yakın bir zaman içinde Kahire'nin gerekli adımları atmasını bekliyor.

Mısır Devlet Başkanı Mübarek, Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştiriyor. Mübarek, dün Ankara'da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ayrı ayrı görüştü. Edinilen bilgilere göre Çankaya Köşkü'ndeki Gül-Mübarek görüşmesinde, ağırlıklı olarak Filistin sorunu ele alındı. İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi üzerinde de duran liderler, Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasının ardından ticaret hacminin 3 milyar doları aşmasına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Mısır ile de karşılıklı olarak vizeyi kaldırmak istediğini konuk lidere aktardı. Abdullah Gül, Türkiye'nin son dönemde bu yönde bölgesinde attığı adımlara dikkat çekti. Türkiye ile Mısır arasındaki STA'ya işaret eden Cumhurbaşkanı, vize uygulamasında sorunlar olmadığına ancak vizenin kaldırılmasının oluşturacağı psikolojik etkiye işaret etti. Kaynaklar, Kahire'nin vizenin kaldırılmasına sıcak baktığını, bu yönde bir çalışma yapacağını aktardı. 'Mutabakata varıldı' denilmesi için erken olduğu ifade edilirken, Ankara yakın bir gelecekte gerekli adımların atılacağına inanıyor. Türkiye, son dönemde Ürdün, Libya ve Suriye ile karşılıklı olarak vizeleri kaldırmıştı.

TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU ROLÜNE ÖVGÜ

Komşu ülkelerden Gürcistan ve İran ile de vize uygulaması bulunmuyor. Kuzey Afrika ülkelerinden Fas ve Tunus da Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor.

Dünkü görüşmede, başkenti Doğu Kudüs olarak bir Filistin devletinin kurulması, işgal altında bulunan toprakların Filistinlilere iadesi, Gazze'deki ablukanın kaldırılması ve Filistin'deki bölünmüşlüğün giderilmesi konularında iki ülkenin görüş birliği içinde olduğu tespit edildi. Hüsnü Mübarek, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, 'Ortadoğu'nun mutedil güçlerinden biri' olarak tanımladığı Türkiye'nin tutumunu övdü. Mübarek, 'Türkiye'nin Filistin sorununun çözümündeki tutumunu takdir ediyoruz. Türkiye, barışa büyük önem veriyor.' ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül ise, 'Türkiye ve Mısır, Doğu Akdeniz'in iki çok önemli ülkesi olduğu gibi İslam dünyasının da önemli iki ülkesidir. Filistinlilerin uzlaşmalarıyla ilgili konular hakkında Mısır'ın büyük gayretlerini yakinen takip ediyoruz.' dedi.

Taraflar, İsrail-Filistin barış sürecindeki tıkanma sebebiyle yeni seçimlerde aday olmayacağını açıklayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a da bu kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Türk işadamları, dört gözle vize kararını bekliyor

Türk ve Mısırlı işadamları, iki ülke arasındaki vizenin kaldırılmasını bekliyor. Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanı Zeki Ekincik, son yıllarda artan karşılıklı ticaret hacminin, vizenin kaldırılmasıyla katlanacağını belirtiyor. Ekinci, konunun sadece ticari olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de vurgulayarak, Türk ve Mısır halklarının bu şekilde birbiriyle daha da yakınlaşacağının altını çiziyor. Afrika ve Ortadoğu'ya açılan en önemli kapılardan biri olan Mısır, 85 milyonluk nüfusuyla Türk işadamları için büyük bir pazar özelliği taşıyor. Mısır, ucuz iş gücü ve maliyetlerinden dolayı pek çok işadamının yatırım şartlarını araştırmak için sık sık ziyaret ettiği ülkelerin başında geliyor.  ZAMAN 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2025
21:09
Avrupa Bankasın`dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Avrupa Bankasın'dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Danimarka'da bankacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Danske Bank, Türk lirası karşısında başta dolar, Euro ve sterlin olmak üzere bazı döviz kurları için 1,3,6 ve 12 aylık öngörülerini paylaştı. Avrupa Bankası'nın kehanetine göre dolar bir yıl sonra 48 lirayı geçecek, euro ise 59 lira olacak.
20.08.2025
20:48
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
Milyonlarca memur ve memur emeklisi için gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na çevrilirken kurulun kimlerden oluşacağı, sürecin nasıl işleyeceği ve zammın ne zaman belli olacağı merak ediliyor.
20.08.2025
14:57
Kalehan Enerji`den 12Bingölspor`a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji'den 12Bingölspor'a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji, 9 yıl aradan sonra amatör ligden 3. lige yükselen 12 Bingölspor'a 2025-26 sezonunda forma kol sponsoru oldu. 12 Bingölspor Kulübü Başkanı Mehmet Engin Özturan, Erzurum'da devam eden hazırlık kampını ziyaret eden Kalehan Enerji yetkililerine forma hediye edip destekleri için teşekkür etti.
20.08.2025
14:56
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl Valiliği; 'İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması ve zehir tacirlerine karşı amansız mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir' açıklamasında bulundu.
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın