KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Eylül 2026 Pazartesi
°C

Işkın tezgahlardaki yerini aldı

Bingöl'de ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu söylenen ışkın, bu yıl da pazarcı tezgâhlarındaki yerini aldı

Işkın tezgahlardaki yerini aldı
22 MAYIS 2018 SALI 01:09
0
2352
0
AA aa

Bingöl ve çevre illerde kilosu 10 TL'ye kadar satılan Işkın, her yıl nisan ve mayıs aylarında dağlardan toplanıyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Işkın, bazı yörelerde ışgın, ekşi ışgın, uçkun veya dağ muzu olarak da bilinir.

Işkın, ününü Amerika'ya kadar duyurmuş bir Anadolu sebzesidir. Anadolu'da yetişen tek ravent türüdür. Yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerini yok ettiği ortaya konulmuştur. Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar neticesinde Işkın kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanmıştır.

Yalnızca kanser hastalığı değil birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kuzukulağıgiller familyasına bağlı olan Işkın otunun boyu 40 santimetre ile 150 santimetre arasında değişmektedir. Sarımsı ve beyazımsı çiçekleri vardır. Yaprakları ise fil kulağına benzer ve zehirli olduğu bilinir. Meyve kısmı kırmızımsı ve kahverengimsi bir renktedir.

Işkın içerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Bol miktarda C vitamini barındırır. Aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Taze Işkın tüketimi mide bulantısını geçirir. Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Işkın vücuda zindelik ve direnç sağlar. Hamilelikte oluşan lekeleri giderici özelliğe sahiptir. Grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edicidir. Yorgunluk, uykusuzluk ve strese karşı kullanımı mevcuttur.

Işkın başta Bingöl olmak üzere Erzurum, Malatya, Sivas, Bitlis, Elazığ, Muş, Hakkâri, Van ve Tunceli çevresinde bol bol yetişmektedir. Hafif ekşimsi kiviyi anımsatan bir tadı vardır. Hoş bir kokuya sahip olan çiçekleri bazı içeceklerin yapım aşamasında kullanılır. Toprakta yetişen bu bitkinin kök ve gövde kısmı tüketmeye uygundur. Yaprakları içerisinde osalik asit bulundurur. Zehirleyici olabilmektedir, kesinlikle tüketilmemelidir. Işkın sebzesi ile zeytinyağlı ve yumurtalı yemeklerde yapılıyor. Ayrıca reçeli de özellikle Doğu Anadolu bölgesinde çokça tüketilen ve sevilen bir reçel çeşididir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.09.2026
08:49
Okul masrafları Bingöl`de aileleri zorluyor: Eğitim gideri 7 bin TL`ye dayanıyor
Okul masrafları Bingöl'de aileleri zorluyor: Eğitim gideri 7 bin TL'ye dayanıyor
Bingöl Eğitim Sen Başkanı Murat Korlaelçi, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde artan kırtasiye, kıyafet, çanta, ayakkabı ve ulaşım giderlerine dikkat çekerek, 'Çocukların eğitim hakkı ailelerin ekonomik gücüne bırakılamaz' dedi.
07.09.2026
08:47
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince gerçekleştirilen uygulama ve operasyonlarda toplam 365,43 gram esrar ele geçirildi. Uyuşturucu madde ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
07.09.2026
08:47
12Bingölspor`dan umut veren başlangıç
12Bingölspor'dan umut veren başlangıç
Geç kurulan kadrosuyla kısa sürede hazırlıklarını tamamlayıp İnegöl deplasmanına çıkan 12Bingölspor, 1-0 geriye düştüğü maçta 2-1 öne geçti. Galibiyet 90+4'te kaçsa da temsilcimiz sergilediği futbolla sezona umut verdi.
07.09.2026
08:45
Bingöl`de kuvvetli rüzgâr çatıları uçurdu
Bingöl'de kuvvetli rüzgâr çatıları uçurdu
Bingöl'de aniden etkisini artıran kuvvetli rüzgâr, bazı ev ve kurumlara ait binaların çatılarını yerinden sökerek çevreye savurdu. Olaylarda can kaybı veya yaralanma yaşanmazken, bazı yapılarda maddi hasar meydana geldi.
07.09.2026
08:44
Bingöl`de güvenlik operasyonları: 43 şüpheli yakalandı
Bingöl'de güvenlik operasyonları: 43 şüpheli yakalandı
Bingöl'de KOM, Narkotik ve Asayiş ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmalarda 43 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda yaklaşık 3 kilogram esrarın yanı sıra sentetik ecza, ruhsatsız silah ve mühimmat ele geçirildi.
04.09.2026
23:44
Zıktê Sürkap`tan eğitime yeni destek
Zıktê Sürkap'tan eğitime yeni destek
Zıktê Sürdürülebilir Kalkınma Platformu (Zıktê Sürkap), Murat Okuma Salonu gibi eğitim odaklı çalışmalarının ardından kuruluşunun 6'ncı yılına girerken öğrencilere burs desteği sağlama kararı aldı. Platform, gençlerin eğitim yolculuğuna katkı sunmayı ve toplumsal dayanışmayı büyütmeyi hedefliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın