KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Nisan 2026 Çarşamba
°C

'İslam, gücünü siyasetten değil ahlaktan alır'

Özgür-Der Bingöl Şubesinin gerçekleştirdiği aylık seminerler dizisinin ikincisinde Eğitimci-Yazar Mehmet Mahsum Yokuş'un sunumuyla 'İslami Bilginin Eyleme Dönüştürülmesinde Geleneksel ve Modern Zaaflar' konulu seminer gerçekleştirildi.

`İslam, gücünü siyasetten değil ahlaktan alır`
30 KASIM 2021 SALI 16:23
10
1541
2
AA aa

Mahsum Yokuş sözlerine “Kur'an sahih ve yegâne kaynaktır. İslam'da bilginin yegâne amacı insanın kendisi, çevresi, eşya, tabiat, kâinat ve son olarak Allah ile doğru bağ kurmasını sağlamaktır. Nihayetinde bu bilgiler kulluk bilincimizi, ibadet anlayışımızı, sorumluluk duygumuzu ve ahlakımızı şekillendirmektedir.” diyerek başladı.

Yokuş daha sonra ise, İslam gücünü siyasetten değil ahlaktan alır, dünde bugünde yaşanan en temel zaaf ahlakın gücüne değil gücün dengelerine yaslanmaktır diyerek şu soruya dikkat çekti: “Geleneği reddetmeli miyiz? “Ne geleneği kökten reddetmek ve düşmanlık yapmak nede geleneği kutsayıp teslim olmak gibi düşüncelerimiz olmamalı. Geçmişte peygamberlerin ortaya koydukları mücadele geleneğine dayanan sağlam köklerimize tutunup, çağın ihtiyaçlarına ve sorunlarına cevap verebilecek inanç, fikir, ibadet ve ahlaki düzeyi yakalayarak, bir gayretin ve cehdin peşinde olmalıyız ve bana göre İslamcılık bu cehdin adıdır.” diyerek şöyle devam etti. Modern zaaf alanlarımız ve eksikliklerimizle ilgili olarak bugün üzerinde konuşmamız ve çözüm odaklı pratikler ortaya koymamız gerekir. Bu eksiklikleri ve zaafları maddeler halinde sıralayacak olursak:

 1) Kaynaklara dönüş; Tefsir, Hadis, Kelam, Fıkıh vb. kaynaklarımızı iyice okumak

2) İçtihad meselesi

3) Batıdan faydalanma; felsefe, sosyoloji ve psikoloji gibi bilgilere hâkim olmak

4) Tasavvufa bakış

5) Eğitim alanında ihtisas sahibi bireyler yetiştirmek

6) İttihadı İslam

7) Şura ve ulul el bab

8) Yazılı üretim veya teorik bilgilerimizi kitaplaştırmak

9) Bilişim Kültürü gibi konularda eski kalmamak

 10) Sosyal medyada aktif olarak yeni bir iman alanı oluşturmak.

Yokuş; sıraladığı maddelerle ilgili gerekli açıklamaları yaptıktan sonra şöyle devam etti:

“Bugün Müslümanlar olarak karşılaştığımız sorunlar karşısında doğru okumalar yapsaydık ve aynayı kendimize doğru bir şekilde tutmayı başarsaydık bizim uygarlığımızın itici gücü olan inancın, ibadetin, ahlakın, ruhi olgunluğun, ahiret merkezli düşüncenin ve pratiklerin gittikçe iyileştiğini ve yayıldığını görecektik.” diyerek ifade etti.

Yokuş, son olarak İnsanlığı kurtarma ideali ile kendisini, ailesini, akrabalarını ve dostlarını yutan bir aymazlıktan korumak için adalet ve iyiliği, muhtaç ve yetimleri gözetmeyi, fahşa ve münkerden sakınmayı ve sürekli kendini sorgulamayı yaşam felsefesi haline getirmek gerektiğini söyledi. Karamsarlığın, tembelliğin ve moral bozukluğunun değil; umudun, sürekli mücadele bilinciyle hareket etmenin ve fedakarlığın önemine vurgu yaparak bizi kurtaracak öğelerinde bunlar olduğuna değindi. Ali Bulaç'ın şu sözüyle semineri bitirdi “Müslüman üç şeyden emekli olmaz; İbadet, İlim ve Mücadele.”

Program katılımcıların soru ve katkıları ile nihayete erdirildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_87497)
02 Aralık 2021 Perşembe 11:19
Siz o ahlaki siyasilere bir söyleyin nedir ahlak acaba ? Hirsizlik torpil rüjvet yalan kamu malina zarar bunlarida söyleyin varsa eger o yüreginiz .
Biz suan en büyük ahlaksizligi yasiyoruz cünkü hertarafimiz ayni
Misafir Kullanıcı (@Misafir_87454)
01 Aralık 2021 Çarşamba 12:20
Şuan siyasetten alıyor toplumun büyük bir kesimi öyle görüyor ne yazıkki
08.04.2026
18:18
Bingöl`de Narkotik Suçlarla Mücadele Toplantısı
Bingöl'de Narkotik Suçlarla Mücadele Toplantısı
Bingöl Valisi Cahit Çelik başkanlığında düzenlenen toplantıda, uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirilerek izlenecek yol haritası ele alındı.
08.04.2026
17:59
Kaymakam Sarı`dan Jandarma Ziyareti
Kaymakam Sarı'dan Jandarma Ziyareti
Adaklı Kaymakamı Abdullah Sarı, İlçe Jandarma Komutanlığı'nı ziyaret ederek yürütülen asayiş çalışmaları hakkında bilgi aldı, kurumlar arası koordinasyonun önemine dikkat çekti.
08.04.2026
17:47
Bingöl`ün İçin Kuvvetli Kar ve Yağış Uyarısı
Bingöl'ün İçin Kuvvetli Kar ve Yağış Uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, akşam saatlerinden itibaren Bingöl'ün kuzey kesimlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar beklendiğini duyurdu. Yetkililer, ulaşımda aksamalar ve çığ riskine karşı dikkatli olunması çağrısı yaptı.
08.04.2026
00:17
Bingöl heyetinden Bakan Kurum`a ziyaret
Bingöl heyetinden Bakan Kurum'a ziyaret
Vali Çelik, Bingöl'ün geleceğine katkı sağlayacak çalışmaların birlik ve beraberlik içerisinde yürütüldüğünü ifade ederek, vatandaşların beklentilerini karşılayacak kalıcı ve etkili hizmetlerin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.
08.04.2026
00:16
Başsavcı Sert, üniversiteli gençlerle buluşacak
Başsavcı Sert, üniversiteli gençlerle buluşacak
Bingöl Üniversitesi'nde 'Siber Alemde İşlenen Suçlar' söyleşisi düzenlenecek. Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert'in katılımıyla gerçekleştirilecek programda siber suçlar, dijital riskler ve bireysel güvenlik önlemleri ele alınacak.
08.04.2026
00:15
Hülakü:
Hülakü: 'Bingöl rant kuşatması altında'
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'de planlanan enerji ve maden projelerine tepki göstererek TBMM'ye genel görüşme ve araştırma talepleri sunduklarını açıkladı. Hülakü, kentin 'rant kuşatması' altında olduğunu savunarak, doğal alanları etkileyecek projelerin durdurulması çağrısında bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın