KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2026 Cuma
°C

Ispanyollar küçük türbanlıyı tartışıyor

İspanya'da Shaima Saidani adlı 9 yaşındaki Faslı kızın türbanı, siyaset ile sosyolojiyi karşı karşıya getirdi. Shaima önce okuldan uzaklaştırıldı, sonra "eğitim hakkı, kurumsal ilkelerin önünde gelir" kararıyla okula geri döndü.

Ispanyollar küçük türbanlıyı tartışıyor
08 EKİM 2007 PAZARTESİ 09:51
0
1166
0
AA aa
İSPANYA geçen hafta küçük türbanlı öğrenci tartışmasıyla çalkalandı. Başını bağladığı için okuldan uzaklaştırılan 9 yaşındaki Faslı kız Shaima Saidani'nin okula dönmesine izin verildi. Ancak olay Katolik İspanya'da geniş tartışma yarattı. Katalonya bölgesel yönetimi, "küçük kızın eğitim hakkının kurumsal ilkelerden daha önemli olduğuna" karar verdi.

Olay iki hafta önce ülkenin kuzeydoğusundaki zengin Katalonya bölgesinin Gerona kasabasındaki devlet okulu yönetiminin Saidani'nin okula türbanla gelmesinin kurallara aykırı olduğuna karar vermesiyle başladı. Türbanını çıkarmayı kabul etmeyen Saidani, okuldan uzaklaştırıldı. Ancak, Katalonya bölgesel hükümet yetkilileri, eğitimde ayrımcılık yapılmamasının kurumsal ilkelerden daha önemli olduğuna karar vererek küçük kızın türbanıyla birlikte okula kabul edilmesini emretti. Bunun üzerine Saidani, geçen salı günü okuluna döndü.

YASA ÇIKSIN

Ancak Shaima'nın okula dönmesi, bu konudaki tartışmaları sona erdirmedi. Sosyalist Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun hükümeti, devlet okullarında türban uygulamasına karşı tutumunu tekrar savundu. Ancak ana muhalefetteki muhafazakar Halkçı Parti ve Katalan milliyetçisi CiU partisi türban kullanımını düzenleyen yasa çıkarılması çağrısında bulundular. Halkçı Parti lideri Mariano Rajoy, "İspanya'da yaşayan herkes, adalet sistemimize, yasalarımıza ve değerlerimize uymalıdır" dedi. Komünist Birleşik Sol partisi de İspanya'da, Fransa'nın 2004'te çıkardığı gibi okullarda tüm dini sembolleri yasaklayan kanun çıkarılmasını teklif etti.

KATOLİKLER DE ÖRTÜNÜRDÜ

Sosyoloji profesörü Fermin Bouza ise Katolik dinin toplumda önemli bir rol oynadığı İspanya'nın, laik geleneğe sahip Fransa örneğini izlemesinin mümkün olmadığını söyledi. Prof. Bouza, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bu sadece küçük bir sembol olan başörtüsü olduğu sürece problem olmamalı. İspanya'da bütün katolik kadınların tamamen örtündüğü günleri unutmayın" dedi. Bouza, "Katoliklerin dinsel madalyonlar takma alışkanlığının olduğu bir yerde gerginlik için gerçek bir neden bulunduğunu sanmıyorum" diye ekledi.

Ülkedeki müslüman toplumunu temsil eden İspanya İslam Cemiyetleri Birliği, Shaima'nın okula türbanla gitmesine izin verilmesini memnunlukla karşıladı. Birliğin başkanı Riay Tatary Bakry, "İspanya anayasası din özgürlüğünü garanti altına alır. Shaima vakası bu ülkede tek vakadır. Bu tartışmanın daha ileri gideceğini sanmıyorum" diye konuştu.

Siyasetçiler: Şimdi Sosyalist hükümet yasağı destekliyor, muhalefet ise "türban aynı Fransa'daki gibi yasal düzenlemeyle yasaklansın" diyor.

Sosyologlar: Katolik İspanya'da din önemli, Fransa gibi laik geleneğimiz yok, türban yasaklanamaz. Katolik kadınların örtündüğü günler unutulmasın.

Türbanı kendi kararıyla takmış

Shaima Saidani, okula girmesine neden engel olunduğunu anlayıp anlamadığını soran Katalan El Periodico gazetesine "Anlamıyorum çünkü öteki kızlarla aynıyım ve kimseyi incitmiyorum" dedi. Doktor olmak isteyen Shaima, İspanya'ya gelmeden önce uzun süre Fas'taki büyükannesinin yanında yaşamış ve din eğitimi görmüş. Anne ve babası, türbanı kendi kararıyla taktığını söylüyorlar.


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2026
18:06
Bingöl Valisi Çelik`ten Gazze`ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Çelik'ten Gazze'ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere vekâlet yoluyla kurban bağışında bulundu.
24.04.2026
18:05
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 17-24 Nisan tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda aranan 7 şahıs yakalanarak tutuklandı, çeşitli suç unsurları ele geçirildi.
24.04.2026
18:04
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Varan'ın önümüzdeki günlerde teşkilatlanma çalışmalarına başlayarak yeni yönetimi oluşturması bekleniyor.
24.04.2026
13:11
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl`de
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl'de
Bingöl dahil 3 ilden 11 ekip ve yaklaşık 200 sporcunun katılacağı yarışma 25 Nisan 2026 Cumartesi günü saat 11:00'de Bingöl Karşıyaka Spor Salonu'nda başlayacak. Dereceye giren ekipler Türkiye finalinde illerini temsil edecekler.
24.04.2026
11:45
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 yılı kurban hizmetleri tebliği, dini ve sağlık kurallarının yanı sıra çevre temizliğine odaklanarak kurban kesimlerinin düzenlenmesini amaçlıyor. Hayvanlara daha az acı veren yöntemler vurgulanırken, kesimlerin düzenli alanlarda yapılması teşvik ediliyor. Kurallara uymayanlar ise para cezası uygulanacak.
24.04.2026
11:16
Bingöl`de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
Bingöl'de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
4 Nisan'da yürürlüğe giren kademeli doğalgaz faturalandırması Mayıs ayı itibarıyla faturaya yansıyor. Bingöl'de belirlenen tüketim limitini aşan aboneler, yalnızca aşan kısmı değil tüm tüketimlerini daha yüksek tarifeden ödeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın