KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Isparta'yı karıştıran atama krizi

4 okuldan birine müdür olarak atanma talebinin reddedilmesi ve bu okullara başka kişilerin müdür olarak atanması sonrasında Isparta Valiliği aleyhine açtığı davada, 3 okulun müdür ataması durduruldu.

Isparta`yı karıştıran atama krizi
07 AĞUSTOS 2007 SALI 18:50
0
828
0
AA aa
Eğitim-İş Sendikası Isparta Şubesi üyesi öğretmen Mevlüt Özil'in, 4 okuldan birine müdür olarak atanma talebinin reddedilmesi ve bu okullara başka kişilerin müdür olarak atanması sonrasında Isparta Valiliği aleyhine açtığı davada, Isparta İdare Mahkemesi, 3 okuldaki müdür atamalarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Isparta Merkez Ülkü İlköğretim Okulunda öğretmen olarak görev yapan Mevlüt Özil'in kendi görev yaptığı okul müdürlüğüne başvurarak, Isparta merkezdeki Mehmet Köse, Fevzipaşa, Sidre 2000 ve Gülistan ilköğretim okullarından birine müdür olarak atanmasının yapılmasını talep etti. Yaptığı başvuru ve talebi, yönetmelikte böyle bir başvuru yolunun öngörülmediği gerekçesiyle reddedilirken, Özil, mevcut atamalarla ilgili Isparta Valiliği kararı aleyhine Isparta İdare Mahkemesine dava açtı.

Dava dilekçesinde, atamasının yapılmasını istediği 4 okuldaki müdür atamalarında objektif kriterlere uyulmadığını, atanmak isteyenler için herhangi bir duyuru yapılmadığını, sınav ve yarışma ilkelerine riayet edilmediğini öne süren Özil, atamalara dayanak olarak gösterilen Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atanma Yönetmeliği'nin ilgili maddelerinin de Danıştay 2. Dairesi'nin 30 Nisan 2007 tarihli kararıyla yürütmesinin durdurulduğunu savundu. Özil, bu kapsamda 4 okula yapılan atamalarda takdir yetkisinin keyfi ve sınırsız kullanıldığını ileri sürerek, atamaların hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle davalı Isparta Valiliğinin kararlarının yürütmesinin durdurulmasını ve iptal edilmesi talep etti.

Isparta Valiliği adına yapılan savunmada ise atamaların, atama tarihinde yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerçekleştiği belirtilerek, işlemlerde keyfilik olmadığı, mevzuata, kariyer ve liyakat ilkelerine uyulduğunu kaydedildi. Valilik avukatlarınca, kazanılmış haklarının korunduğu, müdür olarak ataması yapılan 4 kişinin de davacıdan daha fazla yöneticilik kariyerine sahip, sicillerinin daha yüksek olduğu belirtilerek, hukuka uygun idari işleme karşı açılan davanın reddinin gerektiğini savunuldu.

-KARAR-
Davacı Mevlüt Özil'in atamalarla ilgili yürütmeyi durdurma istemi ve gerekçeleriyle Isparta Valiliği taraflarının savunmalarının tamamlanmasının ardından Isparta İdare Mahkemesi, kararını verdi. 13 Nisan 2007 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atanma Yönetmeliği'ndeki ilkeler ve ilgili maddeler sıralanarak, bu yönetmelikle ilgili Danıştay 2. Dairesi'nin çeşitli gerekçelerle yürütmeyi durdurduğunu hatırlattı.

Daire'nin kararı üzerine Milli Eğitim Bakanlığınca, genelge yayınlanarak söz konusu karar uyarınca ilgili yönetmeliğin yürürlülüğü durdurulan maddeleri çerçevesinde işlem yapılmamasının istendiği belirtilen Isparta İdare Mahkemesi kararında, ''Oysa İdare Hukukunda iptal kararları gibi yürütmeyi durdurma kararları da geriye yürüdüğünden, yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte yönetmeliğin ilgili maddeleri ve bu doğrultuda yapılan tüm atama işlemleri hükümsüz kalmış olmaktadır'' denildi.

Isparta İdare Mahkemesi, ilgili Danıştay kararı ve yönetmelik doğrultusunda, Isparta merkezdeki Mehmet Köse İlköğretim Okulu Müdürlüğüne Ahmet Göngör'ün, Sidre 2000 İlköğretim Okulu Müdürlüğüne Ertan Güneş'in, Gülistan İlköğretim Okulu Müdürlüğüne Kenan İşçi'nin atanması işlemlerinin hükümsüz kaldığını bildirdi. Mahkeme, Yedişehitler İlköğretim Okulu'ndan, Fevzipaşa İlköğretim Okulu'na müdür olarak ataması yapılan Ceylan Çaylak'ın ise atama işleminin 2 Mart 2007 tarihinde ve anılan yönetmelikten önce yapıldığından hukuka aykırılığının bulunmadığını bildirdi.

Mahkeme, 13 Nisan 2007 tarihli yönetmeliğin durdurulması ile bu yönetmelik kapsamında yapılan tüm atamaların da hükümsüz kaldığını, yürütmesi durdurulan yönetmeliğe göre atama yapılamayacağını belirterek, davacı Mevlüt Özil'in de yönetmelik bağlamında atanmaması işleminde hukuka aykırılık bulunmadığını bildirdi. Isparta İdare Mahkemesi, dava işlemin ilgili maddesi uyarınca 3 okulun müdürlüklerine yapılan atamaların hukuka açıkça aykırı olduğunu ve telafisi güç zararlara neden olacağını belirterek, bu kararların yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

-EĞİTİM-İŞ SENDİKASI-

Isparta İdare Mahkemesinin kararıyla ilgili yazılı açıklama yapan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Yusuf Adıbeli, mahkemenin aynı zamanda sendikanın üyesi olan Mevlüt Özil'in açtığı davada, yürütme durdurma isteminin haklı olduğuna karar verdiğini bildirdi. Kararın önemine değinen Adıbeli, bunun bir başlangıç olduğunu belirterek, yakın zamanda bu konuda açılan diğer davaların tamamında benzer sonuçların alınacağını savundu.

AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın