KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Haziran 2025 Pazar
°C

Israil bombaladı, suriye temizledi

İsrail jetlerinin 6 Eylül'de Suriye içlerinde vurduğu tesisin tüm kalıntıları temizlendi. Nükleer reaktör olduğundan şüphelenilen binanın son uydu görüntülerini inceleyen ABD'li bir uzman, "Enkazı bu kadar çabuk kaldırmaları, bir şeyleri saklamaya çalıştıklarının göstergesi olabilir" dedi.

Israil bombaladı, suriye temizledi
27 EKİM 2007 CUMARTESİ 10:03
0
888
0
AA aa
DIGITALGLOBE ticari uydusundan çarşamba günü alınan son görüntüler, İsrail'in 6 Eylül'de bombaladığı Suriye'nin kuzeyindeki tesisin enkazının tamamen temizlendiğini gösteriyor. Nükleer reaktör olduğu iddia edilen tesisin etrafında kamyonlar ve buldozerler görülüyor. Ayrıca ana binadan, daha küçük bir başka binaya giden bir hendek de gözleniyor. İddiaya göre bu hendekte, ana reaktör ile ona su sağlayan depo arasına döşenen borular vardı.

Washington merkezli Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü'nün (ISIS) başkanı David Albright ile araştırmacı Paul Brannan, saldırıdan bir ay önce çekilen fotoğraflarda görülen tesisin, Kuzey Kore yapımı reaktörlere benzediğini bildirmişti. Eski bir Birleşmiş Milletler nükleer denetçisi olan Albright, son görüntülerin ardından, "Bu tesisin enkazının bu kadar çabuk kaldırılması, bir şeyleri saklamak istediklerini gösteriyor gibi" dedi. Suriye'nin BM denetçileri gelmeden delilleri ortadan kaldırmak istediğini savunan Albright'a göre, İsrail hava saldırısının ardından reaktörün çatısında bir delik oluştu ve enkazın hemen kaldırılmaması halinde tesisin nükleer amaçlarla yapıldığı anlaşılacaktı.

Ana binanın en azından bir yıldır inşa halinde olduğu, daha önce iki ayrı ticari uydudan alınan geçmiş tarihli görüntülerle kanıtlanmıştı. Bazı uzmanlar, henüz tamamlanmamış binaya çok erken bir tarihte çatı yapılmasının, onun reaktör olduğunu gizlemek amacını taşıdığını düşünüyor. Albright ise, "Bu, tesisin Kuzey Kore yardımıyla yapıldığının kanıtı. Anladığımız /_newsimages/4336906.jpgkadarıyla Kuzey Koreliler nükleer reaktörleri eski yöntemlerle inşa ediyor. Oysa modern reaktörlerde çatı en sona bırakılıyor ve binan tamamlanınca büyük vinçlerle kaldırılıp yerine konuyor" dedi. Binanın ölçülerinin, Kuzey Kore'deki nükleer reaktörlerin ebadına çok yakın olduğu belirtiliyor.

Nükleer silahsızlanma anlaşmasına dahil olan Suriye'de, uluslararası denetim altında çalışan küçük bir nükleer araştırma merkezi var.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.06.2025
21:59
Binler Çaytepe`de buluştu!
Binler Çaytepe'de buluştu!
Zıkte Aşireti'nin merhum lideri Eski Milletvekili Kazım Ataoğlu, Çaytepe Köyü'nde düzenlenen Mevlid-i Şerif programıyla anıldı. 2 bini aşkın kişinin katıldığı anlamlı buluşmada Aşiretin yeni lideri olarak ilan edilen İbrahim Ataoğlu, Zikte Aşireti'nin yüzyıllardır süregelen bir gönül bağı olduğunu vurguladı: 'Toprağa, mala, menfaate değil; sevgiye, sadakate, saygıya ve gönül birliğine dayanan bir yapımız var. En büyük gücümüz birbirimize olan bağlılığımızdır. Bu bayramla birlikte geleceğe daha umutla bakmak, bu birlikteliği kalıcı bir bayrama dönüştürmek istiyoruz.'
07.06.2025
21:58
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu! Takibe alınan otobüste yakalandı!
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu! Takibe alınan otobüste yakalandı!
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 156 gram kokain ile yakalanan şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.06.2025
21:57
Kazayı telefon uygulaması 112`ye bildirdi
Kazayı telefon uygulaması 112'ye bildirdi
Bingöl-Diyarbakır karayolunda yoldan çıkan bir araç, takla attı. Araçta bulunan bir cep telefonunun kaza algılama programından 112'ye ihbar düşmesi sonucu bölgeye giden ekipler, ilk müdahalelerin ardından yaralıları hastanelere sevk etti.
07.06.2025
21:55
Bingöl-Elâzığ yolunda kaza! 2`si ağır 4 yaralı
Bingöl-Elâzığ yolunda kaza! 2'si ağır 4 yaralı
Kazayı gören diğer sürücülerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi.
06.06.2025
00:45
Bingöl Basın Konseyi kuruldu
Bingöl Basın Konseyi kuruldu
Bingöl'de gazetecilerin öncülüğünde 'Bingöl Basın Konseyi' kuruldu. Basının birleştirici gücünü ortaya koymayı hedefleyen konsey, yerel ve ulusal basın temsilcileriyle iş birliği içinde çalışarak kentin sosyal, kültürel ve ekonomik dinamiklerine katkı sunmayı planlıyor.
06.06.2025
00:43
Kazım Ataoğlu için Mevlid okutulacak
Kazım Ataoğlu için Mevlid okutulacak
Bingöl siyasetinde iz bırakanlar arasında yer alan Zıkte Aşireti Merhum Lideri Bingöl Eski Milletvekili Kazım Ataoğlu için 7 Haziran 2025 Cumartesi günü Çaytepe Köyü'nde Mevlid-i Şerif okutulacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın