KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2025 Pazartesi
°C

Işsizlik rakamları açıklandı

Türkiye’de işsizlik oranı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puan azalışla yüzde 9,3 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 3 bin kişi artarak 2 milyon 824 bin kişi oldu.

Işsizlik rakamları açıklandı
16 TEMMUZ 2016 CUMARTESİ 01:30
0
1308
0
AA aa

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, söz konusu ayda geçen yılın aynı dönemine göre 3 bin kişi arttı ve 2 milyon 824 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 9,3 seviyesinde gerçekleşti. Son bir yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı en son geçen yılın mayıs ayında yine 9,3 olmuştu. İşsizlik oranı söz konusu dönemler haricinde en son 2014 haziran ayında 9,1 olarak kayıtlara geçmişti.

İşsizlik oranı, nisanda bir önceki aya göre ise 0,8 puan azaldı. Bir önceki ayda işsizlik oranı yüzde 10,1 olarak gerçekleşmişti.

Aynı dönemde tarım dışı işsizlik 0,6 puanlık azalışla yüzde 11 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1 puanlık azalışla yüzde 16 olarak gerçekleşirken, bu oran 15-64 yaş grubunda 0,3 puanlık azalışla yüzde 9,5 oldu.

İstihdam edilenlerin sayısı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon kişi arttı ve 27 milyon 638 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı ise 1 puanlık artışla yüzde 47,2 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 159 bin kişi azaldı, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 1 milyon 159 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,4'ü tarım, yüzde 19,5'i sanayi, yüzde 7,5'i inşaat, yüzde 53,6'sı ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Nisanda geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında hizmet sektörünün, istihdam edilenler içindeki payı 1,5 puan, inşaat sektörünün payı 0,3 puan arttı, tarım sektörünün payı 1,3 puan, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azaldı.

İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI YÜKSELDİ

İşgücü, Nisan'da 2015'in aynı dönemine göre 1 milyon 3 bin kişi artarak 30 milyon 462 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,9 puan artarak yüzde 52 oldu. Söz konusu dönemde erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,7 puanlık artışla yüzde 71,9, kadınlarda ise 1,2 puanlık artışla yüzde 32,6 olarak gerçekleşti.

Bu yıl nisanda herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan artarak yüzde 33,5 oldu.

MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İSTİHDAM ARTTI

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, önceki döneme göre 120 bin kişi artışla 27 milyon 469 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı ise 0,1 puanlık artışla yüzde 46,9'a yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı önceki döneme göre 14 bin kişi artarak 2 milyon 938 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise değişim gösteremeyerek yüzde 9,7 oldu.

İş gücüne katılma oranı önceki döneme göre 0,1 puan artarak yüzde 51,9 olarak kaydedildi. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, sanayi sektöründe 86 bin, hizmet sektöründe 65 bin, inşaat sektöründe 7 bin kişi arttı, tarım sektöründe ise 37 bin kişi azaldı.

ÜCRETLİ VEYA YEVMİYELİ SAYISI 18 MİLYON 703 BİN

İstihdam edilen 27 milyon 638 bin kişinin 18 milyon 703 binlik kısmını ücretli veya yevmiyeliler oluşturdu. Ücretli veya yevmiyelilerin toplam istihdam içindeki payı yüzde 67,7'ye karşılık geldi. İstihdam edilenlerin 4 milyon 600 binini (yüzde 16,6) kendi hesabına çalışanlar, 3 milyon 61 binini (yüzde 11,1) ücretsiz aile işçileri ve 1 milyon 274 binini (yüzde 4,6) işverenler oluşturdu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.05.2025
16:07
Genç`te Engelliler Haftası`na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Genç'te Engelliler Haftası'na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Bedensel ve görme engelliler için kaldırımlarda empati uygulaması yapan HÜDAPAR Genç İlçe Gençlik Kolları üyeleri, kaldırım kenarlarına ivedilikle engelli rampalarının inşa edilmesi ve sarı takip alanlarının oluşturulması zorunluluğuna dikkat çektiler.
10.05.2025
15:47
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri 'Nutuk atacaklar...!'
10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle açıklamada bulunan Altınokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, engellilerin sorunlarını özetleyip siyasi ve bürokrasiye sert çıktı: 'Bizleri öven, 'her birimiz engelli adayıyız' diye biten nutuklar atacaklar. Eğlenceli, ikramlı davetlerde ne kadar engelli sever olduklarını göstererek haftamızı kutlayarak görevlerini yapmış olmanın huzuruyla koltuklarına gömüleceklerdir.'
10.05.2025
15:12
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'ün Genç ilçesinde, jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 444 gram esrar ele geçirildi.
10.05.2025
15:03
AJet`ten Anneler Günü`ne özel yüzde 40 indirim!
AJet'ten Anneler Günü'ne özel yüzde 40 indirim!
Türkiye'nin genç hava yolu markası AJet, Anneler Günü'nü özel bir kampanyayla kutluyor. AJet, 11 Mayıs Anneler Günü kampanyası ile, tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda misafirlerine yüzde 40 indirim imkanı sunuyor.
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın