KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ekim 2026 Çarşamba

Istanbul tıp fakültesi'nde skandal

30 bin donörün genetik şifrelerini ve adreslerini kopyaladılar

Istanbul tıp fakültesi`nde skandal
16 NİSAN 2008 ÇARŞAMBA 11:09
0
1106
0
AA aa
İstanbul Tıp Fakültesi bünyesindeki Kemik İliği Bankası'na kayıtlı yaklaşık 30 bin donörün genetik şifreleri ve adreslerinin yer aldığı dosyaların bilgisayardan kopyalandığı öne sürüldü

TÜRKİYE'NİN ilk ve en büyük kemik iliği bankasında skandal... İstanbul Tıp Fakültesi bünyesindeki Kemik İliği Bankası'nda kayıtlı yaklaşık 30 bin donörün tüm genetik şifreleri ve adreslerinin yer aldığı dosyaların iş saatleri dışında bilgisayardan kopyalandığı iddia edildi. Kemik İliği Bankası'nın eski koordinatörü Sarper Diler, avukatı Hasan Hüseyin Ünal aracılığıyla, gizlilik ihlali gerekçesiyle fakülte dekanlığı ile kurum başkanı Prof. Mahmut Çarin'e ihtarname çektirdi.

ÜNAL aracılığıyla çekilen ihtarname, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK Bölge Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne de bilgilendirme amaçlı gönderildi. “Gizli olması gereken donör bilgileri, şifresi olmayan bilgisayarlarda asistanlar tarafından iş saatleri dışında kullanılmış” diyen Ünal “Bilgilerin banka dışına çıkarılması yasak. Bu olay, 2004'te yayımlanan Avrupa Birliği direktifleri, uluslararası kanun ve yönetmeliklerin ihlali anlamını taşımaktadır. Vericilerin hayatları riske atan bir durum bu. Şu an 30 bin vericinin hayatı tehlikede” diye konuştu.

SUÇ duyurusunda bulunmak için gittikleri Fatih Cumhuriyet Savcılığı'nın yönlendirmesiyle ihtarname çekildiğini anlatan Ünal şunları söyledi: Dilekçede geçen ay ilik bankasındaki aksaklıkların üzerine gittiği için görev yeri değiştirilen Doç. Dr. Sarper Diler'in durumu ve hasta ölümlerini engellemek için testlerin en hızlı şekilde yapılması gerektiğini de vurguladık

‘Mafyanın eline geçerse facia olur'

DONÖRLERİN bilgilerinin ticarete neden olabileceğini vurgulayan avukat Hasan Hüseyin Ünal “Hatta bu liste, organ mafyasının eline geçerse ilik nakline ihtiyaç duyanlara, ‘Şu kadar para verirseniz, size kemik iliği temin ederiz' denebilir. Bu da faciaya yol açar” dedi.

‘Bilimsel sözcüyüm açıklama yapamam'

KONUYLA ilgili iddialara yanıt vermek istemediğini söyleyen Kemik İliği Bankası Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin, tıpkı İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Keçer gibi bizi kurum Sözcüsü Prof. Dr. Ömer Devecioğlu'na yönlendirdi. Devecioğlu ise “Ben bilimsel sözcüyüm. Bankanın bilimsel altyapısı hakkındaki soruları cevaplayabilirim. Bu kurumda çalışan bir doktorum. İhtarnameyi de görmedim. Bir şey diyemeyeceğim” diye konuştu.



STAR

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
12:55
Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle engelli bireylere yönelik özel bakım merkezlerinin açılış, personel, ödeme, denetim ve çalışma şartları yeniden düzenlendi. Düzenleme, Bingöl'deki özel bakım merkezlerini de ilgilendiriyor.
07.10.2026
12:43
Bingöl`de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de öğrencilerin güvenli ve huzurlu bir eğitim ortamında eğitimlerini sürdürebilmeleri amacıyla Okul Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda okul çevreleri, trafik güvenliği, giriş-çıkışlarda alınacak önlemler ve bağımlılıkla mücadele başlıkları ele alındı.
06.10.2026
18:55
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, Gazze ve Filistin'de yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası topluma adalet çağrısında bulundu. Kava, 'Uluslararası hukuk herkes için varsa İsrail için de vardır. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kim tarafından işlenirse işlensin soruşturulmalı, sorumlular bağımsız ve adil mahkemeler önünde hesap vermelidir' dedi.
06.10.2026
18:28
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
AK Parti, fonların tasfiyesi ve yatırımcılara yapılacak ödemelerin çerçevesini belirlemek amacıyla yaklaşık 10 maddelik kanun teklifini TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor. Düzenlemede 1 milyon liranın altında yatırımı bulunan yaklaşık 355 bin yatırımcı için tam ödeme mekanizması, daha yüksek tutarlar için ise kademeli ödeme planı öngörülüyor.
06.10.2026
15:57
Bingöl Umut Kervanı`ndan 2,1 milyon TL`lik yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan 2,1 milyon TL'lik yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, Eylül ayında kentteki ihtiyaç sahibi aileler ve öğrenciler için 1 milyon 536 bin 29 TL ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Yurt dışı ve Gazze'ye yapılan 566 bin 350 TL'lik destekle birlikte derneğin aylık toplam yardım tutarı 2 milyon 102 bin 379 TL'ye ulaştı.
06.10.2026
15:04
Meclis`e yeni teklif: 6 meslek grubuna yeşil pasaport yolu açılıyor
Meclis'e yeni teklif: 6 meslek grubuna yeşil pasaport yolu açılıyor
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle hususi damgalı pasaportun kapsamının genişletilmesi gündemde. Teklifin yasalaşması halinde belirli şartları taşıyan muhtarlar, mali müşavirler, eczacılar, doktorlar, mühendisler ve mimarlar yeşil pasaport alabilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın