KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mart 2026 Çarşamba
°C

Işte boşanmaların en büyük nedeni

TÜİK, geçen yıla ait aile yapısı araştırmasını açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde en fazla boşanma nedeni yüzde 50,9 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu.

Işte boşanmaların en büyük nedeni
18 OCAK 2017 ÇARŞAMBA 22:58
0
2350
0
AA aa

TÜİK, 2016 yılında ailelerin yaşam biçimi ve değer yargılarına ilişkin yaptığı araştırmaya paylaştı.

Yapılan araştırma, boşanma ve evlilik hakkında önemli bilgiler verdi. Türkiye genelinde en fazla boşanma nedeni yüzde 50,9 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma olurken ilk evliliklerin yüzde 37,5'i 20-24 yaş aralığında gerçekleştiği görüldü.

İLK EVLİLİKLERİN YÜZDE 59,9'U GÖRÜCÜ USULÜ İLE GERÇEKLEŞTİ

Evlilik deneyimi olan bireylerin eş seçimini nasıl yaptıkları incelendiğinde; ülke genelinde ilk evliliklerin yüzde 47,8'inin görücü usulü ve kendi rızası ile, yüzde 12,1'inin ise görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla gerçekleştiği görüldü. Eşini kendi kararı ve ailesinin rızası ile seçenlerin oranı yüzde 30,2, kendi kararı ve ailesinin rızası dışında evlenenlerin oranı yüzde 2,5, kaçma/kaçırılma ile evlenenlerin oranı ise yüzde 7 oldu.

Evli bireylerin eşleri ile nasıl evlendikleri cinsiyete göre incelendiğinde; görücü usulü ve kendi rızası ile evlenen kadınların ve erkeklerin oranı yüzde 47,8 iken görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla evlenen kadınların oranı yüzde 14,8, erkeklerin oranı ise yüzde 9 oldu. Eşini kendi kararı ve ailesinin rızası ile seçen kadınların oranı yüzde 27,1, erkeklerin oranı yüzde 33,8, kendi kararı ve ailesinin rızası dışında evlenen kadınların oranı yüzde 2,6, erkeklerin oranı ise yüzde 2,5 oldu.

Evli bireylerin eşleri ile nasıl evlendikleri öğrenim durumuna göre incelendiğinde; bireylerin öğrenim durumu yükseldikçe kendi seçimi ile evlenenlerin oranının arttığı, görücü usulü ile evlenenlerin oranının ise azaldığı görüldü. Eşini kendi kararı ve ailesinin rızası ile seçen bir okul bitirmeyen bireylerin oranı yüzde 10,6 iken bu oran yüksekokul, fakülte, üniversite, yüksek lisans/doktora mezunu bireyler için yüzde 67,1 oldu.

EŞLER EN FAZLA EV İLE İLGİLİ SORUMLULUKLAR KONUSUNDA SORUN YAŞADI

Evli bireylerin bazı belirlenmiş konularda eşleri ile sorun yaşayıp yaşamadıkları incelendiğinde; eşler arasında en fazla sorun yaşanan konunun yüzde 5,9 ile ev ile ilgili sorumluluklar olduğu görüldü. En fazla sorun yaşanan diğer konular sırasıyla, yüzde 5,4 ile ailece birlikte vakit geçirmeme ve yüzde 5,3 ile sigara alışkanlığı oldu. Eşler arasında en az sorun yaşanan konular ise sırasıyla, yüzde 1 ile eğlence alışkanlıkları ve yüzde 1,1 ile arkadaşlar, görüşülen kişiler oldu.

EN ÖNEMLİ BOŞANMA NEDENİ SORUMSUZ VE İLGİSİZ DAVRANMA OLDU

En az bir kez boşanmış bireylerin boşanma nedenleri incelendiğinde; Türkiye genelinde en fazla boşanma nedeni yüzde 50,9 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu. Bunu, yüzde 30,2 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama ve yüzde 24,3 ile eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması sorunu izledi.

Boşanma nedenleri cinsiyete göre incelendiğinde; en önemli boşanma nedeni her iki cinsiyette de sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu. Bu oran, kadınlar için yüzde 61,5, erkekler için ise yüzde 40,2 oldu. Kadınlar için sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra en önemli boşanma nedenleri yüzde 42,6 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama, yüzde 36,4 ile dayak/kötü muamele oldu. Erkekler için sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra en önemli boşanma nedenleri ise yüzde 24,5 ile eşin ailesinin aile içi ilişkilere karışması ve yüzde 24 ile eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması oldu.

HANEDEKİ EV İŞLERİ GENELLİKLE BİR HANEHALKI FERDİ TARAFINDAN YAPILDI

Hanedeki ev işlerinin genellikle kim tarafından yapıldığı incelendiğinde; evin badana/boyası hariç tüm işlerin genellikle bir hanehalkı ferdi tarafından üstlenildiği görüldü. Hanehalkı ferdi tarafından en fazla üstlenilen işler sırasıyla, yüzde 98 ile sofranın kurulup kaldırılması, yüzde 97,8 ile akşamları çay servisi yapma ve yüzde 97,5 ile bulaşık yıkama oldu.

Hanede ücretli olarak yaptırılan en fazla işler ise sırasıyla, yüzde 38,1 ile evin badana/boyası, yüzde 11,3 ile küçük bakım, onarım, tamir yapılması ve yüzde 4,7 ile evin haftalık/aylık temizliği oldu.

HANEHALKLARI EN FAZLA HAFTA SONU AKŞAM YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ

Hanehalklarının yemek yeme alışkanlıklarında hafta içi ve hafta sonu hangi sıklıkla bir araya geldikleri incelendiğinde; hanehalklarının en fazla hafta sonunda ve akşam yemeğinde bir araya geldikleri görüldü. Hanehalklarının akşam yemeğinde bir araya gelme oranı hafta içi yüzde 78,2, hafta sonu ise yüzde 83,1 oldu.

Hanehalkları, akşam yemeğinden sonra en fazla sabah kahvaltısında bir araya geldi. Hafta içinde sabah kahvaltısında bir araya gelme oranı yüzde 43,4 iken bu oran hafta sonu yüzde 72,3 oldu. Öğle yemeğinde bir araya gelen hanehalkı oranı ise hafta içi yüzde 26,8, hafta sonu yüzde 57,2 oldu. 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.03.2026
02:36
Yapıcıoğlu:
Yapıcıoğlu: 'Siyonistlerin hedefinde Türkiye de var'
Bingöl'de HAKSİAD'ın iftar programında konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Siyonist saldırganlığın Filistin'le sınırlı kalmayacağını belirterek, 'Vadedilmiş topraklar hedefinde Türkiye de var' dedi. Yapıcıoğlu, bölge ülkelerine 'birlik ve dikkat' çağrısı yaptı.
18.03.2026
02:35
Bingöl`de 100 bin liralık kolye hırsızlığı: Şüpheli tutuklandı
Bingöl'de 100 bin liralık kolye hırsızlığı: Şüpheli tutuklandı
Bingöl'de bir evden 100 bin lira değerinde kolye çalınması üzerine başlatılan çalışmada şüpheli kısa sürede yakalandı. Gözaltına alınan zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
18.03.2026
02:34
Vali Çelik:
Vali Çelik: 'Çanakkale ruhu milli birlik ve beraberliğimizin teminatıdır'
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 111. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Çanakkale'nin istiklal ve istikbal uğruna verilen eşsiz bir mücadele olduğunu vurguladı.
18.03.2026
02:33
Bingöl-Diyarbakır yolunda kaza: 1 Kişi Yaralandı
Bingöl-Diyarbakır yolunda kaza: 1 Kişi Yaralandı
Bingöl'de meydana gelen tek taraflı trafik kazasında kontrolden çıkan otomobil yoldan çıktı. Kazada 1 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
18.03.2026
02:32
Saadet Partisi Genç İlçe Başkanlığı`nda görev değişimi
Saadet Partisi Genç İlçe Başkanlığı'nda görev değişimi
Saadet Partisi Bingöl'ün Genç ilçesinde ilçe başkanlığı görevine Nihat Turhan getirildi. Uzun yıllardır görev yapan Suat İşcan, görevi Turhan'a devretti.
18.03.2026
02:30
Kebude:
Kebude: 'Çanakkale ruhu asla sönmeyecektir'
Şehit Gazi Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, 18 Mart Çanakkale Zaferi dolayısıyla yayımladığı mesajda, Çanakkale ruhunun birlik, direniş ve bağımsızlığın simgesi olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın