KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Haziran 2026 Cumartesi
°C

Işte chp'nin kürt raporu

Başörtüsü karşıtı çizgisi yerini seçim için çarşaf açılımına bıraktı. Militarist ve ulusalcı çizgisi de yine seçimin hatrına yerini özgürlükçü ve demokratik açılıma bırakıyor...

Işte chp`nin kürt raporu
09 ARALIK 2008 SALI 10:10
0
1519
0
AA aa
Yaklaşan yerel seçimler öncesinde muhafazakar oylar için açılımda bulunan CHP, şimdi de Kürt sorunu çözümü hakkında çalışma başlattı.

CHP içindeki Kürt kökenli milletvekilleri, bu çalışma doğrultusunda, "Kısmi Af", "Kürtçe Eğitim" ve "Kürt Kimliğinin Tanınması" yönünde bir rapor hazırladı. CHP'nin bu rapor doğrultusunda bölgede seçmene mesaj sunacağı öğrenildi.

Gelecek yıl yapılacak yerel seçimler öncesinde, Kürt illerinde varlığı pek görülmeyen CHP, Kürt sorununu masaya yatırdı. CHP'li Kürt kökenli milletvekilleri hazırladıkları raporu Genel Merkeze sundu.

Geçtiğimiz günlerde sunulan raporda, Kürt sorununu ancak CHP'nin çözebileceği vurgulanırken, "Kısmi Af" ve "Kürt Kimliğinin Tanınması" yönünde adımlar atılması için partinin tüzük ve programının buna göre düzenlenmesi isteniyor.

Hazırlanan raporda, Kürt illerine yönelik kalkınma modelleri, iç barışın sağlanması gibi maddelerin CHP'nin hedefleri arasında olması isteniyor.

Sunulan raporda, CHP'nin 1989'da hazırladığı ama hayata geçiremediği "Kürt Raporu"nda hayata geçirilemeyen görüş ve önerilerin hayat bulması isteniyor.

KÜRT SORUNU TERÖR SORUNU DEĞIL

Hazırlanan raporda, Kürt sorununun ‘terör' sorunu olmayıp, halkların engtegre olamama sorunu olduğu belirtilerek, yaşanan olumsuzlukların ardından bazı topluluk ve örgütlerin bilinçli davranışları sonrasında Kürt sorununun ‘terör sorunu' gibi algılanmasına yol açtığı belirtildi.

PKK'ye duyulan sempatinin, gerçeklerin çarpıtılması ve entegre olamamanın verdiği içgüdüsel tepkilerden kaynaklandığı öne sürülen raporda, "Kürt halkının meşru taleplerini istismar edenlerin itibarları ve güçlerinin ellerinden alınması gerektiği, Kürtlerin eskiden olduğu gibi yeniden CHP'ye yöneleceği ve Cumhuriyet ilkeleri ışığında entegrasyona uyum sağlayacakları" kaydedildi.

TÜRKİYELİLİK VE TÜRKİYE VATANDAŞLIĞI

Raporda, ‘Türkiyelilik' ve ‘Türkiye vatandaşlığına' ağırlık verilmesi ve Türkiye vatandaşlığının öne çıkarılması gerektiği belirtilerek, Kürt kimliğinin tanınacağı ve bunun yasalarla korunacağının halka anlatılması isteniyor.

Kürt kimliğinin tanınmasının yanısıra, itirafçılığa zorlanmamak kaydı ile silah bırakanlar için kısmi af düşüncesinin CHP programına alınmasının halka anlatılması, 12 yıl yapılacak zorunlu eğitim sonrasında isteyenlerin okullarda açılacak seçmeli dersler yolu ile veya özel dershaneler ve kurslar ile Kürtçe'nin özgürce öğrenilebilmesi ve öğretilmesi talep ediliyor.

KÜRT DİLİ VE EDEBİYATI FAKÜLTELERİ KURULSUN

CHP Genel Merkezi'ne sunulan Kürt raporunda ayrıca, "eğişik kültürel etkinliklerde bulunabilmeleri, kendi kültür ve folklörlerini öğrenme ve öğretebilmeleri" için başta bölge üniversiteleri olmak üzere üniversitelerde "Kürt Dili ve Edebiyatı" fakültelerinin açılması, Kürt kültürünün geliştirilmesi ve yaşatılması için "Kürt Kültürünü Geliştirme ve Araştırma Enstitüleri"nin kurulması, kurulacak Kürtçe televizyonların 24 saat yayın yapması, Kürtçe dergi ve gazete çıkarılması önündeki engellerin kaldırılması talep ediliyor.

TİMETURK

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.06.2026
13:55
Bingöl Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi`nde Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi'nde Yaz Kursları Başlıyor
Eğitimden sanata, spordan kişisel gelişime kadar birçok alanda ücretsiz kursların düzenleneceği Bingöl Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi'nde başvurular başladı. Kayıtlar 3 Temmuz'a kadar devam edecek.
26.06.2026
13:19
Bingöl`de 56 Bin 386 Öğrenci Karne Sevinci Yaşadı
Bingöl'de 56 Bin 386 Öğrenci Karne Sevinci Yaşadı
2025-2026 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle Bingöl'de 56 bin 386 öğrenci karne aldı. Çapakçur İlkokulu'nda düzenlenen törende protokol üyeleri öğrencilerin heyecanına ortak oldu.
26.06.2026
13:13
Bingöl Dahil 10 İlde Suç Örgütü Operasyonu
Bingöl Dahil 10 İlde Suç Örgütü Operasyonu
'Karacellatlar' adlı silahlı suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli operasyonda, Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 10 ilde düzenlenen baskınlarda 34 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında toplam 87 gözaltı kararı bulunuyor.
25.06.2026
21:22
Bingöl`de trafiğe tek yön ayarı!
Bingöl'de trafiğe tek yön ayarı!
İl Trafik Komisyonu kararıyla dört noktada tek yön uygulamasına geçildi. Kalium AVM çevresinde ise trafik akışı, duraklar ve park düzeni yeniden planlandı.
25.06.2026
21:20
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 4 Tutuklama
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 4 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheliden 4'ü tutuklanırken, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
25.06.2026
21:20
Bingöl`de Orman Yangını Paniği
Bingöl'de Orman Yangını Paniği
Bingöl merkeze bağlı Gökçeli köyünde çıkan orman yangını, ekiplerin hızlı müdahalesi sayesinde büyümeden kontrol altına alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın