KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Temmuz 2025 Cuma
°C

Işveren, maaşın yarısı kadar devlete ödüyor

‘Herkes İçin Kayıtlı İstihdam’ AB projesi kayıt dışı istihdam kurulu toplantısı yapıldı. Solhan Belediyesi Meclis toplantı salonunda yapılan kurul toplantısında açıklama yapan kurul üyeleri, “işveren kayıtlı istihdam yapıp prim ödediğinde işçiye ödediğinin yarısı kadar da vergi ve primlere ödemek durumundadır. Bu da 2 bin TL’den fazla bir maliyete geldiğinden dolayı işverenler bunu göze almıyor” denildi.

Işveren, maaşın yarısı kadar devlete ödüyor
24 MAYIS 2017 ÇARŞAMBA 08:04
0
1495
0
AA aa

Özel ve resmi kuruluşların personeline eğitim verilerek kurumlarda kayıtlı istihdama yönelik duyarlılık oluşturularak proje eğitimlerine başladıklarını ve sektörel bazdan öğrenci eğitimlerine kadar birçok alanda eğitimler verildiğini belirten İnan, proje kapsamında yapılan yarışma ve etkinlikleri de anlattı.

Kayıtsız istihdamın olduğu alanlar üzerine görüşlerini paylaşan kurul üyeleri, en fazla kayıtlı istihdamın inşaat sektöründe olduğunu belirtirken en az kayıtlı istihdamın ise tarım ve hayvancılık alanında olduğunu belirttiler.

İnşaat yapımında ruhsat ve yapı denetim işlemlerinden dolayı belirlenen gün sayısından dolayı işçi primi ödeme zorunluluğundan yapılan tüm inşaatlarda muhakkak sigorta primlerinin ödendiğinden dolayı kayıtlı istihdam sağlandığını belirten kurul üyeleri, ancak bazı firma veya şahısların kendi yakınlarını veya primlerini ödeyen şahısları da gösterek inşaat sektöründe kayıtlı istihdamın bir kısmını oluşturduğu da paylaşıldı.

Hizmet sektöründe kayıtlı istihdamın az olduğunu belirten kurul üyeleri, burada kayıtsız istihdamın ekonomik gelirler, vatandaşların bilinçsizliği ve primlerin yüksek olmasının da neden olduğunu belirtiler.

“İŞVEREN, MAAŞIN YARISI KADAR DEVLETE ÖDÜYOR”

Kurul üyeleri, “Kayıtlı istihdam sayesinde sektörel bazda çalışma oranının ülke ekonomisindeki yeri ve mesleki eğitim alanında kayıt altına alma konusunda fayda sağlamış oluyor. İstihdam var ancak kayıtlı olmamasından dolayı işsizlik oranı da yüksek görülüyor. Bir işveren çalışana asgari ücret öderken işçi bu kadarını biliyor ancak işveren kayıtlı istihdam yapıp prim ödediğinde işçiye ödediğinin yarısı kadar da vergi ve primlere ödemek durumundadır. Bu da 2 bin TL'den fazla bir maliyete geldiğinden dolayı işverenler bunu göze almıyor. İşveren maliyetten dolayı bundan uzak kalırken çalışan da 1400 TL almaktansa 200 TL daha fazla verilmesi durumunda fazla kazançtan dolayı prim ödenmesini istememe durumuna geliyor. Çalışana ödenenin yarısı kadar da prim ve vergilere gitmesinde dolayı işveren bunu bir yük olarak görüyor ve buna yanaşmıyor. Sosyal güvence devlet tarafından sağlanınca veya bu oran alt seviyelere çekilince kayıtlı istihdam yeterince artar. Ekonomik kalkınma, kayıtlı istihdamdan daha çok önemsendiği için kayıtsız istihdamın üzerine çok gidilmiyor ve denetimler yürütülmüyor. Genel olarak denetim mekanizması yerine getirilmiyor. İşçinin çalışana vergi ve prim borçlarından dolayı maliyetinin yüksek olması kayıtlı istihdam yapmamasına neden oluyor. Gelir vergisinin düşürülmesi veya alınmaması, devletin teşvik ve desteklerinin vatandaşlara iyi anlatılması ve bundan faydalanmalarının sağlanması, çalışanın sigorta primi ödenmesi konusunda bilinçlendirilmesi hususları önemlidir. Her çalışan günlük geçim kaygısı ile hayata baktığı için gelecek ile ilgili fazla bir plan yapılmamaktadır. Bu bilincin vatandaşa verilmesi kadar işverene de imkânın sunulması gerekiyor. Kayıt dışı çalışanların bilgilendirilmesi çalışmaları yapılmalıdır. Kayıt dışı çalışanlar bilinçlendirilerek haklarını öğrenince bunu talep etme durumu söz konusu olur ve bu da kayıtlı istihdamın artışına sebep olur.” İfadelerini kullandılar.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.07.2025
21:52
Başkan Tartar söz verdi
Başkan Tartar söz verdi
Bingöl'ün Genç ilçesini Anadolu Yıldızlar Ligi (ANALİG) Rafting Türkiye Şampiyonası'nda başarıyla temsil ederek Türkiye 3.'sü olan Genç Murat Aslanları Rafting Takımı'na, Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar'dan anlamlı bir destek geldi. Başkan Tartar, sporculara uluslararası standartlarda yeni bir rafting botu sözü verdi.
18.07.2025
21:33
Okan Alay, okurlarıyla buluştu
Okan Alay, okurlarıyla buluştu
Bingöllü edebiyatçı, şair, yazar ve çevirmen Doç. Dr. Okan Alay, memleketi Bingöl'de düzenlenen söyleşi ve imza programında okurlarıyla bir araya geldi.
18.07.2025
17:57
Bingöl`de Özel Eğitim Kurumlarına Sıkı Denetim
Bingöl'de Özel Eğitim Kurumlarına Sıkı Denetim
Bingöl'de özel eğitim kurumlarında görev alacak öğretmenlerin diplomaları ve branşları titizlikle inceleniyor. Ayrıca Maliye, SGK, Emniyet ve Belediye ekiplerinden oluşan denetim grupları bu tür yerleri tespit ettiğinde hem kapatma hem de idari yaptırım uyguluyor.
18.07.2025
17:38
Bingöl Havalimanı PAT Sahaları Onarımı Tekrar İhaleye Çıkıyor
Bingöl Havalimanı PAT Sahaları Onarımı Tekrar İhaleye Çıkıyor
Geçtiğimiz aylarda çeşitli nedenlerden dolayı iptal edilen Bingöl Havalimanı PAT sahaları onarım ihalesinin Kasım yada Aralık ayında tekrardan yapılacağı öğrenildi.
18.07.2025
16:51
Eğitimde Büyük Hamle Başladı. Vali Usta: Bingöl`de Negatif Algıyı Kırdık
Eğitimde Büyük Hamle Başladı. Vali Usta: Bingöl'de Negatif Algıyı Kırdık
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 'Çocuklarımıza yapılan yatırım, geleceğe yapılan en kıymetli yatırımdır. Bingöl'de eğitim için özel sektör ve hayırseverlerle birlikte güçlü bir seferberlik başlattık' dedi.
18.07.2025
16:22
Bölgenin en güzel sesleri Bingöl`de yarıştı
Bölgenin en güzel sesleri Bingöl'de yarıştı
Ezanı güzel okuma bölge yarışmasının 20.'si bu yıl Bingöl İl Müftülüğü koordinesinde gerçekleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın