KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Nisan 2026 Pazar
°C

Ito'dan et fiyatları için acil uyarı

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, hükümetin artan et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ithalatının doğru olduğunu ancak fiyatların düşmesi için acilen yeni bir planlamaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Ito`dan et fiyatları için acil uyarı
02 TEMMUZ 2010 CUMA 09:16
0
1562
0
AA aa

Yalçıntaş, et ithalatı için Et ve Balık Kurumu tekeli yerine, tesis kapasitesi yüksek, konuya son derece hakim entegre et tesislerine de ithalat ve kesim izni verilmesi gerektiğini belirtti. Yalçıntaş, 'Canlı hayvan ithalatı yapabilecek bilgi, altyapı ve tecrübeye sahip bu işletmelere müsaade edilmesi yerinde olacaktır. Ülkemizde azalan canlı hayvan miktarları göz önünde bulundurularak, mevcut hayvan sayısını korumak ve artırmak adına da stratejiler geliştirilmelidir.' dedi.

Murat Yalçıntaş, yanlış tespit ve verilen teşviklerin yanı sıra meraların yeterince korunmaması, ayrıca kuraklığa bağlı olarak besicilerin zarar etmesi gibi faktörlerin bugünkü ortamı oluşturduğunu vurguladı.

İTO Başkanı Yalçıntaş, 'Türk halkı, ancak spekülatörler ortadan kaldırılıp, besicilik cazip hale getirildiğinde gerçek fiyatıyla et yiyebilir ve et fiyatında istikrar sağlanabilir. İthalat yapılırken, gelecek yıllarda da aynı sıkıntıların yaşanmaması için üretimi bugünden artırmalıyız.' İfadelerini kullandı. Dünyada 5 dolar olan kemikli karkas etin Türkiye'de 12 dolara satılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Yalçıntaş, 'Dünyanın en pahalı etini yiyoruz. Sadece Et ve Balık Kurumu tarafından yapılan ithalat, maalesef fiyatları makul seviyelere çekmeye yetmedi.' dedi.

Lokanta, restoran ve catering firmalarının et fiyatları nedeniyle ciddi bir sıkıntı içinde olduğuna işaret eden Murat Yalçıntaş, 'Günümüz rekabetinde yemek firmalarının, et fiyatlarındaki artışı müşterilerine yansıtması mümkün değil. Böyle olunca da kayıtdışılık ve kaçak hayvancılık körükleniyor.' görüşünü dile getirdi.

Canlı hayvan politikasının gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Yalçıntaş, 'Bir an önce hayvancılığı profesyonel hale getirmemiz gerekiyor. İki hayvan bu kişide, üç hayvan komşusunda sistemiyle bu iş olmaz. Canlı hayvancılık politikaları baştan aşağı gözden geçirilmeli.' uyarısını yaptı. İTO Başkanı şunları kaydetti:

'Türkiye'de et fiyatları Avrupa ülkelerinden 3 kat fazla olunca tüketiminin de az. Et çok önemli bir protein kaynağı. Toplumun sağlığını doğrudan etkiliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına yılda 30 kilonun üzerinde et tüketimi bulunmasına karşın bu rakam ülkemizde 5 kilonun altında. Et ithalatının fiyat dengesi sağlandıktan sonra durdurulması gerekiyor. İthal edilecek et, sadece şu andaki piyasayı dengelemek için yapılmalı; damızlık canlı hayvan ithali ile kalıcı çözümlere gidilmelidir.'

CİHAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
11.04.2026
18:11
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında 'Denetim Raporu' Tartışması
DEM Parti Bingöl Belediye Meclis Grubu, 2025 Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi koyarak belediye yönetimini eleştirdi. Bingöl Belediyesi ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bütçe farkının yatırım ve afet harcamalarından kaynaklandığını açıkladı.
11.04.2026
17:49
Bingöl`de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de polis ekiplerinin bir haftalık çalışmasında aranan 27 kişi yakalanırken, farklı suçlara yönelik operasyonlarda 20 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
10.04.2026
22:28
Vali Çelik: Bingöl`ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Vali Çelik: Bingöl'ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Çelik, istihdamı artıracak yatırım alanları ve KOBİ'lere sağlanacak finansman desteğini açıkladı. Tarımdan turizme birçok alanda yatırımcıya sunulacak teşviklerin anlatıldığı toplantıda, büyükbaş hayvancılık, termal turizm, bal üretimi ve su ürünleri yatırımları öne çıktı.
10.04.2026
22:00
Genç`te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Genç'te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen 'O'nu Oku, O'nu Yaşa' temalı umre ödüllü siyer sınavında Genç ilçesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, okullarda ve il merkezinde gerçekleştirilen programlarla takdim edildi.
10.04.2026
21:58
Bingöl`de
Bingöl'de 'İdam Yasası' Tepkisi: Kudüs, Aksa ve Filistin İçin Ortak Çağrı
Bingöl Gazze Sivil İnisiyatifi, Cuma namazı sonrası Kent Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenleyerek İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, Filistinli esirler için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın