KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

‘İyotlu Tuz Tüketiminin Artırılması’ Kampanyası

Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “İyotlu Tuz Tüketiminin Arttırılması ve Bilgilendirme Kampanyası” başlatıldığını, kampanyanın yılsonuna kadar devam edeceği bildirildi

‘İyotlu Tuz Tüketiminin Artırılması’ Kampanyası
06 EYLÜL 2007 PERŞEMBE 09:51
0
1109
0
AA aa
Tarım İl Müdürlüğü, “İyotlu Tuz Tüketiminin Arttırılması ve Bilgilendirme Kampanyası” başlatıldığını bildirdi.
Kampanya ile ilgili bilgilerin ve İyotlu tuz kullanımının önemine ilişkin bilgilerin yer aldığı açıklamada, iyot eksikliğinin zararlarına da değinildi.
İyot yetersizliğinin, insan gelişimini olumsuz etkileyen ve dünyada yaklaşık 2.2 milyar insanın risk altında olduğu önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun belirtildiği açıklamada, İyot'un, vücuda alınması gereken bir mineral olup yetersizliğinde öğrenme ve algılama bozuklukları, fiziksel ve zihinsel gelişim eksikliği görüldüğü vurgulandı.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, iyot yetersizliği özlenen toplumların zeka düzeylerinin (lQ) 10-15 puan daha düşük olduğunun saptandığının yer aldığı açıklamada; “Bu da derslerinde daha az başarılı bir öğrenci ve işinde daha az verimle çalışan kişi demektir. İyot eksikliğinin kişilerde çeşitli evrelerde, zeka geriliği, cücelik, sağırlık, felç, doğumsal anomali, bebek ve çocuk ölümlerinde artış, kısırlık, her yaşta guatr, okul çocukları ve erişkinlerde öğrenme, algılama bozukluğu gibi çeşitli olumsuzluklara yol açtığı bilinmektedir. İnsan bedeni iyodu depolayamadığından, iyodun her gün gıdalarla birlikte, özelliklede iyotlu tuz tüketimi yoluyla alınması gerekir. İyotlu ve iyotsuz tuz kullanımının, yiyeceklerin tadı ve kokusu açısından bir fark da bulunmamaktadır” denildi.
Söz konusu sorunların çözümüne yönelik olarak dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesine yönelik birçok ülke, özel programlar başlatıldığının dile getirildiği açıklamada, UNİCEF, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı işbirliğinde 1994 yılında “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” başlatıldığı belirtildi.
Bu kapsamda, Türkiye'de sofra tuzlarının iyotlanmasına ilk olarak 1998 yılında başlandığı ve İyotlu tuz tüketim oranının yüzde 18'lerde iken bu oranın yüzde 70'lere ulaştığının kaydedildiği açıklamada; “Ancak, toplumun tüm kesimlerinin iyotlu tuz tüketim oranı konusunda bilinçlenerek bu rakamın daha yukarılara çıkarılması hedeflenmektedir. İlimizde iyot eksikliğinden kaynaklanan çeşitli olumsuzlukların yaşanmaması, yürütülen hizmetlerde etkinliğin artırılması amacıyla yılsonuna kadar devam edecek “İyotlu Tuz Tüketiminin Artırılması ve Bilgilendirme Kampanyası” düzenlenmiştir. Bu kampanya, iyotlu tuz tüketiminin düşük olduğu 19 ilde yürütülmektedir” ifadelerine yer verildi.




BingolOnline / Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın