KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2025 Çarşamba
°C

Izmir expo'yu niçin kaybetti?

Fas kulis yaptı, Müslüman dünyası bize destek vermedi...

Izmir expo`yu niçin kaybetti?
02 NİSAN 2008 ÇARŞAMBA 09:54
0
989
0
AA aa
İzmir'in kazanamamasına, Gül'ün ardından davanın sahipsiz kalması ve Müslüman dünyadan destek gelmemesi gerekçe gösterildi. İtalyanların ise sonuç için rüşvet verdiği iddia edildi ..

Türkiye'nin, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı için çok iyi hazırlanıp tanıtım için de 15 milyon Euro harcamasına rağmen Milano'ya karşı kaybetmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. İşte hayal kırıklığının nedenleri hakkında yapılan yorumlar:

* EXPO 2015 İzmir Genel Sekreteri Tunç Soyer: "Mucizeye çok yakındık. Suçun payının kimde olduğunu tartışmak yerine yaşanan bu deneyimin sağlayacağı katkılara bakmak gerekiyor. İzmir, Milano ile eşit koşullarda başlamadığı yarışı kaybetti ancak uluslararası organizasyonlarla ilgili çok önemli bir hafıza oluşturdu."

* İTO Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan: "İtalya Başbakanı Prodi, saat 09.00'da Genel Kurul'a gelerek, oyunun rengi belli olmayan 12 Afrika ülkesi ile özel görüşmeler yaptı. Oysa bizim bakanlarımız saat 12.00'da Genel Kurul'a geldiler."

* ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer: "Galip sayılır bu yolda mağlup. Haydi İzmir'i tanıtalım desek EXPO çalışmasında olduğu gibi Cumhurbaşkanı'na da kadar herkesi seferber edip bunu yapamazdık. 150 ülkede Türkiye'de İstanbul dışında İzmir diye bir şehrin var olduğu da anlatıldı."

* AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi: "İzmir tarihinde görülmemiş birliktelik yaşandı. Bundan sonraya bakalım."

FAS YERİNE KORE'YE DESTEK

TÜRKİYE'NİN 2012'de yapılacak küçük EXPO için yanlış bir strateji izleyerek Fas yerine Güney Kore'yi desteklemesi Müslüman ülkelerden yeterli desteği alamamasına neden olarak gösteriliyor. Türkiye'nin Latin Amerika, Karayipler ve Afrika'dan beklediği oyları alamadığına, Afrika ile Karayipler, Orta Amerika ve Güney Pasifik ülkelerine yönelik 50'şer milyon dolarlık programların da bu ülke oylarını kazanmaya yetmediğine işaret ediliyor.

GÜL AYRILDI BÖYLE OLDU

BAZI uzmanlar ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrılmasıyla olayın sahipsiz kaldığını, Gül'ün "Uluslararası Sergiler Bürosu'na yeni ve bize yakın ülkeleri üye yapın" talimatına rağmen oylamaya bir ay kala yeni üye yapılmaya çalışıldığını dile getiriyor. İzmir ile Dışişleri Bakanlığı arasında kopukluk olduğu da iddia edilirken, Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "İzmir'in tüm dünyada en iyi şekilde tanıtıldığını" belirtti.

'RÜŞVET VERİLDİ' İDDİASI

TÜRKİYE'NİN organizasyonu İtalya'nın açıkça dağıttığı paralar nedeniyle alamadığı ve delegelere 'rüşvet' verdiği iddia edildi. Milano adına oy alabilmek için delegelere pahalı hediyeler verildiği öne sürülürken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "İtalyanlar değişik bazı yan yollara saparak bizi geçti" dedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise şöyle konuştu: "Bu tür organizasyonlarda parasal ilişkiler etkilidir. İtalyanlar orada kamp kurdu. Baskı yaptı. Üyelere de tabii çeşitli paketler var. "

Sabah
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.05.2025
23:06
Bingöl Balı özel konferansta ele alındı
Bingöl Balı özel konferansta ele alındı
Bingöl Balı'nın Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciliyle uluslararası düzeyde kazandığı koruma, arı sağlığı, iklim değişikliği ve çevre dostu üretim modelleri gibi konuların çok boyutlu olarak ele alındığı konferansa kamu, akademi ve özel sektörden uzman isimler katıldı.
20.05.2025
23:05
Bingöl`de üreticilere hibeli tohum desteği
Bingöl'de üreticilere hibeli tohum desteği
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde 'Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi' çerçevesinde çiftçilere yüzde 75 hibeli 8 ton Yedisu horoz kuru fasulye tohumu dağıtıldı.
20.05.2025
23:03
Bingöl`de 83 firari şahıs yakalandı!
Bingöl'de 83 firari şahıs yakalandı!
Bingöl'de emniyet ve jandarma ekiplerince son 15 gün içerisinde düzenlenen uygulamalarda 176 bin 274 kişi sorgulandı. Uygulamalarda haklarında kesinleşmiş hapis cezası ile araması bulunan 83 şahıs yakalanırken, ayrıca uyuşturucu madde ve silah ele geçirildi.
20.05.2025
23:02
Bingöl merkez KÖYDES üye seçimi tamamlandı
Bingöl merkez KÖYDES üye seçimi tamamlandı
Bingöl'de KÖYDES komisyonunda görev yapacak il encümeni ve muhtar temsilcileri seçimi için sandık kuruldu. 91 kişinin oy kullandığı seçimde kazanan isimler şunlar oldu;
20.05.2025
23:01
MHP Solhan İlçe Başkanlığı`na yeni atama
MHP Solhan İlçe Başkanlığı'na yeni atama
MHP İl Başkanı Baran; 'Yeni İlçe Başkanımız Sayın Hayati Hocaoğlu'na görevinde üstün başarılar diliyor, kendisine güvenimizin tam olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz' dedi.
20.05.2025
23:00
Bingöllü genç yüzücü Türkiye finalinde
Bingöllü genç yüzücü Türkiye finalinde
Bingöllü sporcu Abdullah Burulday, Rize'de düzenlenen yarı final müsabakalarında elde ettiği başarılı derecelerle Türkiye Finalleri'ne katılmaya hak kazandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın