KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ekim 2026 Çarşamba

Izmir expo'yu niçin kaybetti?

Fas kulis yaptı, Müslüman dünyası bize destek vermedi...

Izmir expo`yu niçin kaybetti?
02 NİSAN 2008 ÇARŞAMBA 09:54
0
1198
0
AA aa
İzmir'in kazanamamasına, Gül'ün ardından davanın sahipsiz kalması ve Müslüman dünyadan destek gelmemesi gerekçe gösterildi. İtalyanların ise sonuç için rüşvet verdiği iddia edildi ..

Türkiye'nin, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı için çok iyi hazırlanıp tanıtım için de 15 milyon Euro harcamasına rağmen Milano'ya karşı kaybetmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. İşte hayal kırıklığının nedenleri hakkında yapılan yorumlar:

* EXPO 2015 İzmir Genel Sekreteri Tunç Soyer: "Mucizeye çok yakındık. Suçun payının kimde olduğunu tartışmak yerine yaşanan bu deneyimin sağlayacağı katkılara bakmak gerekiyor. İzmir, Milano ile eşit koşullarda başlamadığı yarışı kaybetti ancak uluslararası organizasyonlarla ilgili çok önemli bir hafıza oluşturdu."

* İTO Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan: "İtalya Başbakanı Prodi, saat 09.00'da Genel Kurul'a gelerek, oyunun rengi belli olmayan 12 Afrika ülkesi ile özel görüşmeler yaptı. Oysa bizim bakanlarımız saat 12.00'da Genel Kurul'a geldiler."

* ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer: "Galip sayılır bu yolda mağlup. Haydi İzmir'i tanıtalım desek EXPO çalışmasında olduğu gibi Cumhurbaşkanı'na da kadar herkesi seferber edip bunu yapamazdık. 150 ülkede Türkiye'de İstanbul dışında İzmir diye bir şehrin var olduğu da anlatıldı."

* AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi: "İzmir tarihinde görülmemiş birliktelik yaşandı. Bundan sonraya bakalım."

FAS YERİNE KORE'YE DESTEK

TÜRKİYE'NİN 2012'de yapılacak küçük EXPO için yanlış bir strateji izleyerek Fas yerine Güney Kore'yi desteklemesi Müslüman ülkelerden yeterli desteği alamamasına neden olarak gösteriliyor. Türkiye'nin Latin Amerika, Karayipler ve Afrika'dan beklediği oyları alamadığına, Afrika ile Karayipler, Orta Amerika ve Güney Pasifik ülkelerine yönelik 50'şer milyon dolarlık programların da bu ülke oylarını kazanmaya yetmediğine işaret ediliyor.

GÜL AYRILDI BÖYLE OLDU

BAZI uzmanlar ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrılmasıyla olayın sahipsiz kaldığını, Gül'ün "Uluslararası Sergiler Bürosu'na yeni ve bize yakın ülkeleri üye yapın" talimatına rağmen oylamaya bir ay kala yeni üye yapılmaya çalışıldığını dile getiriyor. İzmir ile Dışişleri Bakanlığı arasında kopukluk olduğu da iddia edilirken, Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "İzmir'in tüm dünyada en iyi şekilde tanıtıldığını" belirtti.

'RÜŞVET VERİLDİ' İDDİASI

TÜRKİYE'NİN organizasyonu İtalya'nın açıkça dağıttığı paralar nedeniyle alamadığı ve delegelere 'rüşvet' verdiği iddia edildi. Milano adına oy alabilmek için delegelere pahalı hediyeler verildiği öne sürülürken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "İtalyanlar değişik bazı yan yollara saparak bizi geçti" dedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise şöyle konuştu: "Bu tür organizasyonlarda parasal ilişkiler etkilidir. İtalyanlar orada kamp kurdu. Baskı yaptı. Üyelere de tabii çeşitli paketler var. "

Sabah
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
19:26
Bingöllü yazar İsmail Avcı`nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor.
07.10.2026
19:03
Bingöl Barosu`nda yeni dönem resmen başladı
Bingöl Barosu'nda yeni dönem resmen başladı
Bingöl Barosu Başkanlığına seçilen Av. Turan Hişan, mazbatasını alarak görevine başladı. Devir teslim töreninin ardından yeni yönetim ilk toplantısını gerçekleştirirken, görev dağılımı da belli oldu.
07.10.2026
12:55
Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle engelli bireylere yönelik özel bakım merkezlerinin açılış, personel, ödeme, denetim ve çalışma şartları yeniden düzenlendi. Düzenleme, Bingöl'deki özel bakım merkezlerini de ilgilendiriyor.
07.10.2026
12:43
Bingöl`de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de öğrencilerin güvenli ve huzurlu bir eğitim ortamında eğitimlerini sürdürebilmeleri amacıyla Okul Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda okul çevreleri, trafik güvenliği, giriş-çıkışlarda alınacak önlemler ve bağımlılıkla mücadele başlıkları ele alındı.
06.10.2026
18:55
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, Gazze ve Filistin'de yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası topluma adalet çağrısında bulundu. Kava, 'Uluslararası hukuk herkes için varsa İsrail için de vardır. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kim tarafından işlenirse işlensin soruşturulmalı, sorumlular bağımsız ve adil mahkemeler önünde hesap vermelidir' dedi.
06.10.2026
18:28
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
AK Parti, fonların tasfiyesi ve yatırımcılara yapılacak ödemelerin çerçevesini belirlemek amacıyla yaklaşık 10 maddelik kanun teklifini TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor. Düzenlemede 1 milyon liranın altında yatırımı bulunan yaklaşık 355 bin yatırımcı için tam ödeme mekanizması, daha yüksek tutarlar için ise kademeli ödeme planı öngörülüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın