KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Şubat 2026 Cumartesi
°C

Izmir'e çıkmak doğru muydu

Ege'nin öte yakası, 90'ıncı yılında İzmir işgalini tartışıyor. Kathimerini Gazetesi'nin internet sitesindeki,

Izmir`e çıkmak doğru muydu
16 MAYIS 2009 CUMARTESİ 09:33
0
976
0
AA aa
"Yunan askerlerinin İzmir'e yollanması doğru muydu" tartışmasına yorum yağıyor.

YUNANİSTAN'da Kurtuluş 87, Yunan askerinin de Anadolu'ya ayak basmasından 90 yıl sonra Türk ordularına karşı yenilginin hesabı yapılıyor. Kathimerini Gazetesi, Yunanistan'da "Küçük Asya Felaketi" olarak bilinen Kurtuluş Savaşı dönemi ve öncesi için internette büyük bir tartışma başlattı.

Yunan askeri, iki kıta ve beş denizde Yunan egemenliğini hedefleyen yayılmacı "Megalo İdea" doktrini çerçevesinde, 1919'da dönemin Başbakanı Elefterios Venizelos'un emriyle Anadolu'ya gönderildi. Ancak üç yıl sonra Atatürk önderliğindeki kurtuluş mücadelesi sayesinde "Megalo İdea" doktrini Ege'nin sularına gömüldü. Kathimerini Gazetesi anketinde "Venizelos'un Yunan askerini Anadolu'ya göndermesi doğru bir karar mıydı? Yunan askerinin sadece Ege sahillerinde kalmak yerine iç Anadolu'ya kadar ilerlerlemesi doğru muydu? Yenilgi kaçınılabilir miydi" sorularını sordu.


Tartışmaya 15 günde 250'den fazla tarihçi, yazar ve okuyucu katıldı.

Aleksis Papahelas (Gazeteci): Venizelos her büyük lider gibi karşısına çıkan bir fırsattan yararlanmak istedi. Bir lider halkının onu göremeyeceği kadar önde olmamalıdır. Venizelos, 1920'de yorgun bir halkı seçimlere götürmekle hata etti ve kaybetti. Üstelik Türk milliyetçiliği karşısında Helenizmin pek şansı kalmamıştı"
/_np/5930/7985930.jpg
Andonis Karkayanis (Gazeteci-yazar): Venizelos'un seçimleri kaybetmesiyle iktidara gelen kralcıların 1920'den sonra Yunan askerlerine "ilerleyin" emri vermeleri mantıksızlığın doruğuydu.

Yanis Pandelidis: (ABD'de üniversite öğretim üyesi): General Yiannis Metaksas, 1920'de Yunan hükümetine Mustafa Kemal ile uzlaşılmasını ve Yunan askerinin derhal geri çekilmesini tavsiye etti. Hükümet Metaksas'ın sözlerine kulak vereceğine ona Yunan ordularının Anadolu'da ilerlemesi için başkomutanlığı önerdi.

Andonis Karkayanis (Gazeteci): Venizelos'un seçimleri kaybetmesiyle iktidara gelen kralcıların 1920'den sonra Yunan askerlerine "ilerleyin" emri vermeleri mantıksızlığın doruğuydu.

Yanis Pandelidis (Akademisyen):

General Yiannis Metaksas, 1920'de Mustafa Kemal ile uzlaşılmasını tavsiye etti. Ama hükümet, Anadolu'ya ilerlemesi için başkomutanlık önerdi.

Okuyucu yorumları

İzmir ile İstanbul'u takas etseydik

Nicholas:
Ege sahillerinde Rum vardı anlıyorum. Rum nüfusun yoğun olmadığı Anadolu'nun derinliklerine ilerlemek niye?

Tasos Moraitis: İstanbul'un Yunanlı işgali imkansız olduğuna göre, İzmir iyi bir hedefti. Ama sonra hatalar yapıldı.

Konstantinos: Askerlerimizin Anadolu'daki Rum nüfusun kurtarılması için savaştığı görüşleri palavradır. Emperyalizm ve Megalo İdea'cılık sözkonusu.

Soğukkanlı rumuzlu okuyucu: İzmir ele geçirildikten sonra Mustafa Kemal ile masaya oturup, Ege sahillerine karşılık Doğu Trakya ve İstanbul'un Avrupa yakasını pazarlık etmeliydik.

Konstantinos B: Küçük Asya felaketi için Türkleri suçlayamayız. Onlar vatanları için mücadele ediyorlardı.

hurriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.02.2026
21:54
Zikte SÜRKAP`tan 5. Yıl Buluşması
Zikte SÜRKAP'tan 5. Yıl Buluşması
Birlik ve dayanışma mesajlarının verildiği programda eğitim çalışmaları kapsamında hayata geçirilen 'Murat Etüt Merkezi'ne dikkat çeken Platform Başkanı Mehmet Atalay, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birinin eğitim olduğunu vurguladı ve bu anlayışla hayata geçirilen Murat Etüt Merkezi'nin kendileri için en anlamlı çalışmaların başında geldiğini söyledi.
07.02.2026
21:39
Bingöl`de göçmen kaçakçılığı operasyonu
Bingöl'de göçmen kaçakçılığı operasyonu
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince göçmen kaçakçılığına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 12 düzensiz göçmen yakalandı.
07.02.2026
21:30
Öztürk;
Öztürk; 'Bingöl halkı artık bu hastalıklar için başka illere gitmeyecek'
Bingöl Devlet Hastanesi'nde göreve başlayan Hematoloji Uzmanı Dr. Osman Can Öztürk, hasta kabulüne başlayan hematoloji kliniğiyle birlikte kemik iliği ve kan hastalıklarının tanı, tedavi ve düzenli takibinin artık Bingöl'de yapılabileceğini belirterek, yeni hizmetin önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ve hastaların çevre illere gitmesine gerek kalmayacağını söyledi.
07.02.2026
21:12
Adaklı`da eğitim çalışmaları ele alındı
Adaklı'da eğitim çalışmaları ele alındı
Eğitime Destek Koordinasyon Toplantısı, Vali-Mülkiye Başmüfettişi Abdulkadir Yazıcı başkanlığında gerçekleştirildi.
07.02.2026
21:05
Bingöl`de Faciadan Dönüldü! 1 yaralı
Bingöl'de Faciadan Dönüldü! 1 yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesine doğalgaz sevkiyatı yapan tırın devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, 1 kişi yaralandı.
07.02.2026
19:35
YEM-SÜT A.Ş. arsa ihalesi yeniden gündemde!
YEM-SÜT A.Ş. arsa ihalesi yeniden gündemde!
DEM Parti İl Genel Meclis Gurubu'nca Bingöl İl Genel Meclisi'ne sunulan soru önergesinde, İl Özel İdaresi hissesi bulunan YEM-SÜT A.Ş.'ye ait arsa satış ihalesinin ardından yaşanan süreç ve kamu zararı ihtimali gündeme taşındı. Önergede, ihalenin onaylanıp onaylanmadığından tahsilat sürecine kadar birçok başlıkta açıklama talep edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın