KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Ocak 2026 Salı
°C

'JET pişirme' sakıncalı

Akay Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Bülent Menteş, her besinin mümkün olduğunca az ve ağır pişirilmesi gerektiğini söyledi. Menteş mikrodalga gibi hızlı pişirme yöntemlerinin sağlık açısından tehlikelerini şöyle sıraladı:

`JET pişirme` sakıncalı
01 EKİM 2006 PAZAR 12:39
0
1113
0
AA aa
Akay Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Bülent Menteş, mikrodalga gibi hızlı pişirme yöntemlerinin sakıncalı olduğunu bildirdi.
Bülent Menteş, yemeklerin kendi suyunda ve ağır ağır pişirilmesi gerektiğini belirterek, her besinin mümkün oyduğunca az pişirilmesinin önemine değindi. “Mikrodalga gibi hızlı pişirme yöntemlerinden kaçının” diyen Menteş, bu yöntemle pişirilen bir brokolinin yüzde 97, klasik kaynatma ile yüzde 66, yüksek basınçlı kaynatma ile yüzde 47, buğulama ile ise sadece yüzde 11 besin kaybına uğradığını kaydetti.
Menteş, dondurulmuş yiyeceklerin fazla tüketilmemesi, konserve yiyeceklerin (ev konserveleri hariç) ise mümkünse hiç tüketilmemesi uyarısında bulundu.

“YEMEKLERİ TOPRAK KAPTA PİŞİRİN”

Menteş, yemek pişirirken daha çok toprak kap (güveç), cam ya da bakır kapların tercih edilmesi gerektiğine işaret ederken, “Emaye ve teflon tencere daha sonraki tercihlerdir. Teflon ve alüminyum kesinlikle kullanılmamalıdır. Teflon tencerelerin özellikle aşınmaları ile kansorojen etki yarattığına dair bulgular var” dedi.

“KIZARTMA VÜCUT HÜCRELERİNİ PASLANDIRIYOR”

Vücut hücrelerini paslandırdığı için kızartmaların zararlı olduğuna dikkat çeken Menteş, illaki yenilecekse kızartmaların tereyağı, zeytinyağı ya da fındık yağı ile yapılmasını tavsiye etti. Menteş, “Kızartmaların zararlı etkilerini azaltmak istiyorsanız yanında sarımsaklı yoğurt ve yeşillik yiyin.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.01.2026
15:29
Bayram`dan yeni yönetime net mesaj;
Bayram'dan yeni yönetime net mesaj; 'Boyun Eğerseniz, Bir Ömür Eğik Kalır!'
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlık seçiminin ardından görevi devreden 52 yıllık Başkan Ali Bayram, yeni yönetime seslendi; 'Yiyicilere karşı sert olmazsanız bir kez boyun eğersiniz, bir ömür eğik kalır. O hâlinizi severler, kıymetli olursunuz, belki parayı da bulursunuz. Tercih sizin' dedi. Bayram, ağabeylik yapı tecrübe paylaşımına da açık olduğunun altını çizdi.
12.01.2026
15:08
Efrayim Bebek İçin Canlı Yayında büyük destek
Efrayim Bebek İçin Canlı Yayında büyük destek
Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen yayında, hayırsever vatandaşların yoğun desteğiyle 550 bin TL bağış toplandı.
12.01.2026
14:56
Araç Takla Attı: 2 Yaralı
Araç Takla Attı: 2 Yaralı
Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.
12.01.2026
14:50
Bingöl`de trafik kazası: 1 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 1 yaralı
Bingöl'de kar ve buzlanmadan dolayı otomobilin tıra çarpması sonucu meydana gelen kazada, 1 kişi yaralandı.
12.01.2026
14:40
Muhammed Berdibek yanıtladı: İran`daki protestoların başarı şansı var mı?
Muhammed Berdibek yanıtladı: İran'daki protestoların başarı şansı var mı?
Bingöllü Bürokrat ve Yazar Muhammed Berdibek tarafından kaleme alınan 'Mehdi'den Önce, Devrimden Sonra: İran' eseri gündemdeki yerini korurken Berdibek, canlı yayında günlerdir süren protestoların başarıya ulaşma şansının olup olmadığını değerlendirdi.
11.01.2026
15:55
HÜDAPAR, Genç`teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDAPAR, Genç'teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, ilçe genelinde özellikle öğrenciler, veliler, yaşlılar ve hastaların yaşadığı ulaşım sıkıntılarını belediye meclisine soru önergesiyle taşıdıklarını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın