KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2026 Perşembe
°C

Kabine değişikliği olacak mı?

Berat Albayrak'ın istifası sonrası siyasi kulislerde kabine değişikliği, erken seçim ve sistem değişikliği senaryolarını gündemin ön sıralarına taşıdı. Kabine değişikliğinin 2021 baharında yapılması planlanan olağan büyük kongreden sonra olabileceği belirtiliyor.

Kabine değişikliği olacak mı?
11 KASIM 2020 ÇARŞAMBA 10:11
1
6853
0
AA aa

Berat Albayrak'ın istifası ve yeni atamalar siyaset kulislerini hareketlendirdi. Kabine değişikliği ve sistem revizyonu beklentisi oluştu. BBC Türkçe'den Ayşe Sayın AK Parti'de konuşulanları aktardı.

Efkan Ala MYK üyesi oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berat Albayrak'ın istifasını kabul etmesinin ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan'ı kabineye alınca, partisinin Merkez Yönetim Kurulu ve komisyon üyeliklerine yeni görevlendirme yaptı.

Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu başkanı olurken, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Yılmaz'dan boşalan MYK üyeliğine atadı.

"Kabine kongreye paralel değişebilir"

Berat Albayrak'ın istifası ise bir kez daha kabinede kapsamlı değişiklik beklentisini artırdı.
Bazı parti yöneticileri, Erdoğan'ın kabine değişikliği beklentilerini hep boşa çıkardığını anımsatarak, ekonomi yönetimine yeni yapılan atamalarla piyasaların rayına oturmasının bekleneceğine işaret ediyorlar ve şimdilik kapsamlı bir kabine değişikliğine fazla şans tanımıyor.
Kabine değişikliği için partinin 2021 baharında yapılması planlanan olağan büyük kongre süreci işaret ediliyor.
Erdoğan'ın, partiyi 2023 seçimlerine götürecek olan yönetimin belirleneceği kongrede parti yönetiminde yapacağı değişime paralel olarak kabinesini de yenileyebileceği ifade ediliyor.

"Vazgeçilmez tek kişi Erdoğan"

İstifa krizi, Albayrak'ın siyasi kariyeri için de önemli bir kırılma noktası olarak görülüyor. İstifa öncesinde, "Erdoğan sonrasına" yönelik liderlik hazırlığı içinde olduğu kulislerde konuşulan Albayrak'ın bu kararının aslında "siyasete erken veda" olduğu yorumu yapılıyor.

Albayrak'ın gerek ekonomi yönetiminde izlediği tutum, gerekse istifa mektubundaki üslup ile partiye ve hükümete "zarar vererek" ayrıldığı savunularak, aile içinde yeni bir uzlaşma olmaması halinde Erdoğan'ın Albayrak'ı kabineye alması ya da parlamentoya taşıması beklenmiyor.
Parti içinde Süleyman Soylu, Abdülhamit Gül ve eski Başbakan Binali Yıldırım'ı karşısına aldığı belirtilen Albayrak'ın parti içinde etkisizleştirmek istediği kesimlere karşı da güç yarışını kaybettiğine işaret ediliyor.

Albayrak için artık geriye dönüş olmayacağı savunularak, "Bizim için vazgeçilmez olan tek kişi var; o da Cumhurbaşkanımız Erdoğan. Onun dışında kimse vazgeçilmez değildir ve bu son yaşanan da bunun göstergesidir" değerlendirmesi yapılıyor.

Sistemde revizyon yapılabilir mi?

İstifa krizinin ardından, Erdoğan'ın başkanlık sisteminde revizyona gidebileceği, bu kapsamda, cumhurbaşkanlığı ve parti görevini birlikte yürütmekte zorlandığı için AK Parti Genel Başkanlığı'nı bırakabileceği iddiaları da konuşuluyor.
Ancak parti yönetimine göre bu senaryonun şu aşamada yaşama geçme ihtimali bulunmuyor. Partideki en önemli birleştirici gücün Erdoğan olduğu, hükümet sistemi değişikliğinin en önemli nedenlerinden birisinin "çok başlılığı engellemek" olduğuna işaret edilerek, böyle bir sistem değişikliği beklemenin doğru olmayacağı vurgulanıyor.

"Muhalefetin elindeki en önemli kozu aldı"

Lütfi Elvan'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanması, AKP'nin içinde büyük ölçüde olumlu karşılandı. AK Parti kökenli bir siyasetçi olması nedeniyle Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanması muhalefet sözcüleri tarafından eleştirilse de, AK Parti'de her iki ismin de devlet ve kabine deneyiminin, ekonomi yönetimine de olumlu yansıyacağı düşünülüyor.
Muhalefetin iktidara yönelik en büyük eleştiriyi "damat" sıfatı taşıması nedeniyle Berat Albayrak üzerinden yaptığına işaret edilerek, bu istifayla hem muhalefetin elindeki bu önemli kozun alındığı hem de kamuoyuna "yanlış yapan aileden de olsa gereğinin yapıldığı ve kimsenin vazgeçilmez olmadığı " mesajı belirtiliyor.

Erken seçim olasılığı yok

Muhalefetin sık sık erken seçim konusunda "belirleyici" olduğunu vurguladığı MHP'de ise bir yandan salgın, diğer yandan Türkiye'nin bölgesinde bulunduğu kritik konuma dikkat çekilerek, şu anda erken seçime gitmeyi gerektirecek bir durum olmadığı ifade ediliyor.
MHP'de muhalefetin erken seçim tartışmalarıyla "belirsizlik ortamı" yaratarak iktidarı yıpratma hesabı yaptığını savunularak, aslında istenenin "erken seçim değil, erken seçim tartışması" olduğu ifade ediliyor. AK Parti'de de şu anda bir erken seçim olasılığı seslendirilmiyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
22.04.2026
15:07
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Büyük bir fedakârlık gösteren Bingöl kamuoyu, bu kez geniş kapsamlı organizasyonda buluşuyor. Siyasetten bürokrasiye, iş dünyasından sivil toplum örgütlerine, esnaflardan sivil vatandaşlara, herkesin bu gecede yer alması bekleniyor. Hedef, Efrayim bebeğin geleceğine umut olmak!
22.04.2026
12:35
Güveçli`de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Güveçli'de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Bingöl'de Güveçli İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen Aile Eğitimi Programı'nda veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Programda öğrencilerin güvenliği, sağlıklı gelişimi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ele alındı.
22.04.2026
11:04
ÖTV`siz araç düzenlemesi Resmî Gazete`de
ÖTV'siz araç düzenlemesi Resmî Gazete'de
Engeli olan bireylerin Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak araç alımına yönelik düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, engelli bireylerin taşıt alımlarındaki istisna şartlarını ve kapsamını yeniden belirliyor.
22.04.2026
10:40
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu:
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu: 'Yatırımlar İçin Seferberlik İlan Edilmeli'
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Bingöl ve çevresinin de yer aldığı Doğu Anadolu'nun zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yatırımların Ege Bölgesi'nden ülke geneline yayılması için seferberlik çağrısı yaptı.
22.04.2026
10:32
Hak Sahipleri;
Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'
Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın