KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Kan anonsu tarihe karışacak

Kızılay, Türkiye'de hastaların yaşadığı acil kan ihtiyacının önüne geçebilmek amacıyla bir yıl içinde tamamlanacak yeni bir yapılandırmaya geçiyor.

Kan anonsu tarihe karışacak
03 EYLÜL 2006 PAZAR 11:07
0
965
0
AA aa
Kızılay, Türkiye'de hastaların yaşadığı acil kan ihtiyacının önüne geçebilmek amacıyla kan merkezleri ve kan istasyonlarının altyapılarındaki değişikliği 1 yıl içinde tamamlayarak tam otomasyona geçecek.

Yaklaşık bir yıldır uygulamada olan proje ile Türkiye çapında 6 bölgesel kan merkezi ve bütün illerde kan merkezleri ve kan istasyonları kurulacak.

Kızılay Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Servet Karahan, Kızılay'ın kan toplama ve saklama ile ilgili önemli alt yapı çalışması içinde olduğunu belirtti.

Ataköy Olimpiyat Evi'nde Kızılay ile Türkiye Sakatlar Derneği' arasında imzalanan kan bağışı protokolüne katılan Karahan, Kızılay'ın üniversiteler ile birlikte Türkiye'de kan temini ve kan ürünlerinin üretimi konusunda tek kurum olduğunu anlattı. Altyapı çalışmaları ile hastaların ve kan merkezlerinin acil kan ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladıklarını dile getiren Karahan, sosyal güvencesi olan vatandaşların ücret vermeksizin bu merkezlerden kan alabileceklerini söyledi.

Karahan, "Bundan böyle hastalar ellerinde reçete ve kan formlarıyla birlikte kan merkezlerine giderek kan aramayacak. Bu aşamada online -otomasyon ile takip esas alınmıştır. Avrupa Birliği aşamasında uluslararası standartlarda kan ve kan ürünlerinin hastaya ulaştırılması amaçlanıyor" şeklinde konuştu. Yeni sistem kapsamında birçok sivil toplum kuruluşu ile anlaşmalar yaptıklarını belirten Karahan, "Uzun yıllardır gündemimizde bulunan kan sorunu önümüzdeki 1 yıl içinde ortadan kalkacak" dedi.

Online-Otomasyon takip sisteminin 1 yıldır uygulamada olduğunu söyleyen Karahan, 6 bölgesel kan merkezi ile bütün illerde kan merkezi ve kan istasyonları bulunacağını anlattı. İstasyonlar arasında görev dağılımı yapıldığını ifade eden Karahan, kan istasyonlarının sadece kan temin ederek dağıtım yapacağını ve alınan kanların kalite anlayışı içinde kodlanarak numaralandırılacağını söyledi. Türkiye'de şu anda 17 kan merkezi, 6 bölgesel kan istasyonu ve 14 kan istasyonu'nun otomasyon kapsamında bulunduğunu anlatan Karahan, bu çalışmaların gelecek yıl bu dönemlerde bitirileceğini söyledi. Kan için ücret alınması konusuna da değinen Karahan, "Vatandaşlar ellerinde formlarla kan aramak durumunda kalmayacak. Vatandaşlar bir sosyal güvenlik kuruluşuna üye iseler aldığı kan için para ödemeyecek. Kızılay onların adına bu paraları sigorta kurumlarından karşılayacak" şeklinde konuştu.

cihan
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2025
19:09
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 2`si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 2'si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2'si ağır 7 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.
07.05.2025
19:00
‘Farklı Perspektiflerde Bingöl`ün Deprem Gerçeği` konferansı
'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konferansı
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konulu konferansta, alanında uzman isimler önemli sunumlar yapacaklar.
07.05.2025
18:37
Havalar ısındı, kaldırım işgalleri başladı
Havalar ısındı, kaldırım işgalleri başladı
Bingöl'ün kronik sorunu kaldırım işgalleri, havaların ısındığı bugünlerde yeniden hortladı! Kahvehane kürsüleri, dolaplar ve malzemelerden kaldırımda yürüyemez hale gelen halk, kalıcı çözüm için çağrıda bulunuyor!
07.05.2025
18:34
Bingöl`de kaç kişi hak sahibi oldu?
Bingöl'de kaç kişi hak sahibi oldu?
Vali Usta: 'Hak sahipliği kabul edilmeyen başvurular için itiraz üzerine yargı süreçleri devam etmekte olup, kazananlarla ilgili işlemlere devam edilmektedir' dedi.
07.05.2025
18:33
Bingöl`de küçükbaş yetiştiriciliğine büyük destek
Bingöl'de küçükbaş yetiştiriciliğine büyük destek
Bingöl'de çiftçilere yüzde 50 hibe desteği ile 80 adet güneş enerjisi sistemi 300 adet küçükbaş hayvan kırkım makinesi 800 adet akülü şarjlı ilaçlama makinesi (sırt pompası) teslim edildi.
07.05.2025
18:32
Muhasebecilere yeşil pasaport hakkı geliyor: Meclis`e sunuldu
Muhasebecilere yeşil pasaport hakkı geliyor: Meclis'e sunuldu
Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlere yönelik hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın