KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ağustos 2026 Cuma
°C

Kansızlık depresyona neden olabiliyor

Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor.

Kansızlık depresyona neden olabiliyor
03 EYLÜL 2010 CUMA 09:42
0
2135
0
AA aa
Uzmanlara kansızlığın en fazla kadın ve çocuklarda görülüyor.

Medical Park Özel Bursa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Koçak, kansızlığın (anemi)kadınlarda ve çocuklarda daha çok görüldüğünü söyledi. Tedavi edilmediğinde ruhsal hastalıklar ve gelişme geriliğine kadar pek çok probleme yolaçan aneminin bir hastalık adı değil bulgu olduğunu belirten Koçak, nedenlerinin muhakkak araştırılması ve ona göre tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.


Koçak, aneminin nedenlerini şöyle sıraladı: "Demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği, tiroid hastalıkları, gizli yada görülen kan kayıpları, doğuştan gelen bazı kan hastalıkları, kemik iliği hastalıkları, kötü huylu hastalıklar, kronik infeksiyonlar, çinko eksikliği, C vitamini, folik asit ve diğer B vitaminleri eksikliği."


Aneminin depresyona yol açabilen organik rahatsızlıklardan biri olduğuna değinen Koçak, anemi ile birlikte psikolojik sorunlar ortaya çıktığında anemi tedavisi ile birlikte psikiyatri uzmanının da değerlendirmesinin yararlı olduğunu kaydetti.


Koçak, şu bilgileri verdi: "Kansızlığı engellemede sağlıklı ve dengeli bir beslenme çok önemlidir. Demir ve B12 vitamini yine önemli besin kaynaklarındandır. Tahıl ürünleri B vitaminleri, yeşil yapraklı sebzeler folik asit yönünden zengindir. Meyveler birçok vitaminin özellikle C vitamininin deposudur.'dedi.
 
Koçak doğru bilinen yanlışlarla ilgili de hatırlatmalarda bulunarak, 'Ispanak yararlı bir sebzedir ama demir kaynağı olduğu yanlıştır. Bir diğer bir yanlış da dalak yedirmenin çok faydalı olduğudur oysa dalak vücutta kan üreten bir organdır ama yenildiğinde böyle bir yararı yoktur. Dolayısıyla çocuklarınızı dalak yemeğe zorlayıp ileride et yiyemez hale getirmeyiniz. Üzüm ve pekmez de yine yararlı gıdalardır ama bunların da kan yapıcı özellikleri inanıldığı kadar çok değildir."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
13.08.2026
09:47
Hikmet Tekin ve ailesi şehadetlerinin 47. yılında dualarla anıldı
Hikmet Tekin ve ailesi şehadetlerinin 47. yılında dualarla anıldı
Merhum Bingöl Belediye Başkanı Hikmet Tekin, annesi Hürmüye Tekin ve kardeşi Ahmet Hamdi Tekin, şehit edilişlerinin 47. yılında mezarları başında ve Bingöl Ulu Cami'de düzenlenen mevlid programında dualarla anıldı.
12.08.2026
18:37
Rektör Çelik`ten dijital iletişim vurgusu
Rektör Çelik'ten dijital iletişim vurgusu
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen 'Dijital Çağda Kamu İletişimi' paneline katıldı. Çelik, dezenformasyonla mücadelede doğru bilginin güvenilir kaynaklardan kamuoyuna ulaştırılmasının kritik önem taşıdığını söyledi.
12.08.2026
18:36
Uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı
Uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı
Bingöl ile Muş arasındaki ormanlık alanda düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 700 kök Hint keneviri ve 2 kilo 800 gram esrar ele geçirildi. Suçüstü yakalanan 3 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın