KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2025 Çarşamba
°C

Kararlar, adalet ilkesiyle bağdaşmıyor!

Akıncı: “DTP'ye yönelik son uygulamalar, siyaset yapma hakkına, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne bir saldırıdır.”

Kararlar, adalet ilkesiyle bağdaşmıyor!
20 NİSAN 2009 PAZARTESİ 10:16
0
1113
0
AA aa
İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında, Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik tutuklamalar ele alındı. İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy ve yönetim kurulu üyeleri ile İHD Doğu ve Güneydoğu şube temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklamayı, bölge şubeleri adına Ali Akıncı yaptı.
DTP'li üst düzey yöneticilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda partilinin gözaltına alınmasının; siyaset yapma, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir saldırı niteliğinde olduğunu söyleyen Akıncı: “29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde ortaya çıkan sonuçlar Türkiye'de ve bölgede Kürt sorunun demokratik, barışçıl yöntemler ile çözüm beklentilerini ortaya çıkarmış iken Diyarbakır 6.Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile 14.Nisan 2009 tarihinde başlatılan ve halen devam etmekte olan DTP, Asrın Hukuk Bürosu ve Gün Tv'ye yönelik arama, yakalama ve gözaltına alma operasyonu sonucunda aralarında 3 DTP Genel Başkan yardımcısı, avukatlar olmak üzere yüzlerce kişinin gözaltına alınması çözümsüzlük politikalarında toplumsal beklentilerin aksine diretileceğini ortaya koymuştur.  Yapılan açıklamalardan arama, yakalama ve gözaltına alınma sırasında hukuk kurallarının ciddi şekilde ihlal edildiği anlaşılmaktadır. Mecliste grubu bulunan, son yerel seçimlerde aldığı oylar ile Türkiye'nin dördüncü partisi konumunda olan, yasal ve demokratik zeminde siyaset yapan DTP'ye yönelik bu uygulamalar siyaset yapma, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir saldırı niteliğindedir” dedi.
“Türkiye,  henüz evrensel hukuk ilkelerine göre hareket eden bir yargı sistemi oluşturmamıştır” diyen Akıncı: “Mahkemelerin, adalet ilkesi uyarınca değil de siyasal iktidarın isteklerine, hatta yargıçların bireysel ilgi ve yönelimlerine göre karar üretmeleri sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bir yandan kapatma davaları, diğer yandan uygulanan gözaltı ve tutuklama operasyonları ile hukuk siyasallaştırılmakta ve toplumun bir kesiminin kendisini ifade etme hakkı elinden alınmaktadır.
Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü açısından DTP'nin varlığı ile Türkiye için büyük bir şans ve imkândır. Bu soruşturmalar  nedeniyle belirtmek isteriz ki, acilen bir yargı reformunun yapılması, ceza yasalarındaki ifade özgürlüğüne aykırı maddelerin kaldırılması, siyaset yapma hakkını güvence altına alacak yeni düzenlemelere gidilmesi, Türkiye'nin ertelenemez bir ihtiyaçlarıdır. Siyaset hakkının kullanılması ve hakkın kullanılmasının güvence altına almak sorumluluğu taşıyan yasama ve yürütme organlarına ve bu hakkın kullanılmasını sağlayacak yargı mekanizmalarına sesleniyoruz. Siyaset yapma hakkı her bireyin, her toplumsal kesimin en temel hakkıdır. Bu nedenle siyasal neden ile hareket edildiği tüm Türkiye kamuoyu tarafından kabul edilen DTP yönelik baskıların bir an önce sona erdirilmesi, gözaltına alınan ve tutuklanan üyelerinin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

bingolmedya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2025
14:57
Kalehan Enerji`den 12Bingölspor`a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji'den 12Bingölspor'a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji, 9 yıl aradan sonra amatör ligden 3. lige yükselen 12 Bingölspor'a 2025-26 sezonunda forma kol sponsoru oldu. 12 Bingölspor Kulübü Başkanı Mehmet Engin Özturan, Erzurum'da devam eden hazırlık kampını ziyaret eden Kalehan Enerji yetkililerine forma hediye edip destekleri için teşekkür etti.
20.08.2025
14:56
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl Valiliği; 'İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması ve zehir tacirlerine karşı amansız mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir' açıklamasında bulundu.
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
20.08.2025
03:40
Otomobil takla attı: 6 yaralı
Otomobil takla attı: 6 yaralı
Bingöl-Elâzığ yolunda otomobilin takla atması sonucu meydana gelen kazada, 6 kişi yaralandı.
20.08.2025
03:40
MEB`den 13 maddelik yasaklar listesi
MEB'den 13 maddelik yasaklar listesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim öğretim yılına ilişkin yeni genelgeyi yayımlayarak, okullar ve öğretmenler için uygulanacak yasak ve kısıtlamaları duyurdu. Kayıt ücreti yasağı, Kaynak kitap yasağı, Cep telefonu yasağı, Sınav hazırlık kursları ve dahası…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın