KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

Karasu: camilerin röntgeni çekilmeli

Bingöl’deki camilerin çoğunluğunun 2003 depreminden etkilendiğini ifade eden Karasu, camilerin sağlamlık derecelerinin ölçülmesi gerektiğini söyledi.

Karasu: camilerin röntgeni çekilmeli
03 MART 2015 SALI 04:36
0
1733
0
AA aa

 Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, Bingöl'deki camilerin durumuna ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

Camilerin önemli bir bölümünün 2003 depremini yaşadığını ve bu camilerin önemli oranda hasar gördüğünü ifade eden Karasu: “Bu camilerin sağlam olup olmadığı konusu Bingöl kamuoyunda tartışılmaktadır. Bu tartışmanın doğru bir bilgiye dayanıp dayanmadığını Bingöl kamuoyu bilmiyor. Oysa kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi bir ihtiyaçtır. Biliyoruz ki, Bingöl her yönüyle deprem bölgesidir. Bu camilerin hasar tespit çalışmaları doğru yapılmış mıdır, yapılmamış mıdır? Hasar oranları nedir? Bu camilerimiz 7,0 ve üstü bir depreme ne kadar dayanıklıdır? Güçlendirme çare midir ve ne kadar sağlıklıdır? Bingöl Müftülüğü, ilgili kurumlar ve bağımsız denetim mekanizmaları bu konuda objektif bir çalışma yapmalıdır. Camilerin durumunu, depreme karşı dayanıklılığını, sağlamlığını ölçmeli, MR'ını çekmeli ve çıkacak raporu kamuoyuna açıklamalı. Sağlam olmayan, darbe yemiş camilerin yıkılıp yerine yenisinin yapılması gerekiyor. Camiler insanların toplu bulundukları mekânlardır. Bu mekânların güvenli oluşu, sağlam olması gerekir. Yapıların durumundan kaynaklı sonuçların vebali gerekli çalışmaları yapmayanların, tedbirleri almayanların boynundadır. Din hizmetleri iş kollarında varlık gösteren dernek ve sendikaların bu konuya duyarlı olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Camilerin devletin katkısı olmaksızın halk tarafından yaptırıldığını belirten Karasu, şunları kaydetti: “Cami altlarının ticaret merkezlerine dönüştürülmüş olması ise ayrı bir hastalıktır, manevi havayı zedeliyor, zehirliyor. Bu camilerin altında yer alan pasajlar kiraya veriliyor. Bingöl'deki tüm camilerin altı işyerleri olarak kiraya verilmiş. Bingöl'de toplantı, seminer, eğitim vb. mekânlara ihtiyaç vardır ve bu ihtiyaç genel bir ihtiyaçtır. Bingöl Müftülüğünün bile halka açık bir tane toplantı salonu yoktur. Oysa her mahallede altına toplantı salonu yapılabilecek bir cami vardır. Her mahallede bir konferans, seminer, bilgilendirme vb. salona ihtiyaç vardır. Tüm cami altları ticarethaneye dönüştürülmüştür. Eğitim amaçlı kullanılmayan bu mekânlar yap-devret-işletsinler anlayışıyla kiralanıyor.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2026
21:02
Bingöl ADEM-2`den ‘Kadın El Emeği` Sergisi
Bingöl ADEM-2'den 'Kadın El Emeği' Sergisi
Bingöl'de Aile Destek Merkezi-2 bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı el emeği ürünler, Kalium AVM'de açılan 'Kadın El Emeği' sergisiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserlerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını kaydeden Nermin Çelik, bu ürünlere sahip çıkmanın aynı zamanda kadın emeğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.
08.05.2026
20:54
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
08.05.2026
19:29
Mirzan Mahallesi`ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Mirzan Mahallesi'ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Bingöl Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Mirzan Parkı projesinde ihale süreci tamamlandı. Proje kapsamında mahalleye spor sahası, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları kazandırılacak.
08.05.2026
19:07
Bingöl`de Süt Hijyeni Eğitimi!
Bingöl'de Süt Hijyeni Eğitimi!
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl'de düzenlenen 'Çiğ Sütte Sağım Hijyeni, Ürün Kalitesi ve Süt Hijyenine Yönelik Eğiticilerin Eğitimi' programı yoğun katılımla sürüyor.
08.05.2026
18:44
Bingöl`de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç`te Buluştu
Bingöl'de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç'te Buluştu
Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası kapsamında Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen organizasyon, kortej yürüyüşü ve açılış programıyla başladı. Şampiyonaya 10 ilden 77 takım ve yaklaşık 400 sporcu katıldı.
08.05.2026
12:44
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın