KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2026 Cuma
°C

Karasu: sodes, doğru değerlendirilmelidir

Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, SODES'in iyi bir fikir olduğunu ve doğru değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Karasu: sodes, doğru değerlendirilmelidir
23 TEMMUZ 2010 CUMA 08:29
0
2117
0
AA aa
BİN-DER Başkanı Karasu, yaptığı yazılı açıklamada Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri Duble Yol ve KÖYDES projelerinin olduğunu vurgulayarak, SODES'in iyi bir fikir olduğunu ve doğru değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“SODES programı da mantık, niyet ve felsefe olarak önemli bir programdır” diyen Karasu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin bu programa dahil edilmesi bölge yaşayanlarına olumlu bir katkı sağladığını ifade ederek, “Ancak bu kaynağın kullanımında kaynağın doğru, ekonomik, verimli ve uygulamanın sürdürülebilirliliği temel ölçü olmalıdır.  SODES programının kurumları içermesi yanlıştır. Kurumların kendi bütçesi vardır, kurumlar bütçeleriyle hizmet üretmelidir, hesaplarını da buna göre yapmalıdır. Belediyeye Park, Tarım Müdürlüğüne  Fidan Yetiştiriciliği vb.   Sosyal Destekle ilişkisini nasıl izah edebiliriz? Bu saydıklarımız bu kurumların asli görevi değil mi?  Her kurum kendi kaynağını en doğru ve verimli bir şekilde hizmete dönüştürmelidir. SODES gibi önemli bir kaynağın hizmet üretimindeki kurumsal yetersizliklerin telafi edilmesinde kullanılması ülke kaynaklarının doğru kullanılmaması anlamına gelmektedir. Projeler elimizde, bu projelerin büyük bir bölümünün Bingöl'e katkısı düşük düzeyde olacaktır” dedi. 
SODES kaynağının mesleki eğitim ve istihdam alanlarında kullanımı öncelikli tercih olması gerektiğini kaydeden Karasu, “Kaldı ki, Bingöl İlinin en büyük sorunu mesleksizliktir, bunu bilmeyen yoktur. Bu ihtiyaç çoğu zaman yetkililerce dile getiriliyor. Kurumların yaptığı ve ön değerlendirmeyi geçen projelerin % 80'i belirtilen il öncelikleriyle uyuşmamaktadır.  Oysa ön değerlendirmeyi geçen projelerin % 80'i mesleki eğitim ve istihdam içerikli olmalıydı. Fakir öğrencilerin desteklendiği bir eğitim projesi her halükarda olmalıydı. Dershaneciliğe karşıyız ama, her yıl çok sayıda fakir öğrenciye referans olmak zorunda kalanlarımız da az değildir. SODES kapsamında desteklenecek bu içerikteki bir projenin ekonomik imkanları kısıtlı insanlara önemli bir destek ayağı olacağı gözden kaçırılmamalıdır. Böyle bir proje ilin eğitim başarı sırasını olumlu bir şekilde etkiler. SODES programı Siirt'te 2007-2008 uygulanmamış, Siirt Üniversite Sınavında 74'üncü olmuştur. 2008-2009 yılında ilk kez yoksul 2050 öğrenciye yönelik SODES'ten bir proje uygulanmıştır. Bu proje sonunda Siirt Sözelde 55, EA 62, SAY puanda 69'uncu olmuştur. Aynı program 2009-2010'da devam etmiş ve Siirt ili Sözelde Türkiye 2'ncisi, EA 41, SAY 39'ncu olmuştur. Batman ilinde bu program 3 yıl uygulanmış ve Batman Türkiye 5'incisi olmuştur. Bingöl İli SODES programı uygulanmadan önce bu iki ilden, başarı sırasına göre, daha iyi bir yerdeydi. Bingöl'de bu tarz bir projenin hayata geçmesi önemli bir ihtiyacı giderecektir” diye konuştu.  
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.06.2026
11:05
Altında düşüş sürdü! Bingöl`de gram altın ne kadar?
Altında düşüş sürdü! Bingöl'de gram altın ne kadar?
Doların güçlenmesi ve jeopolitik belirsizlikler, altın ve gümüş fiyatlarını olumsuz etkilerken ons altın 4 bin 135 dolar seviyesine kadar geriledi. Bingöl'de gram altın ne kadar? İşte yanıtı.
19.06.2026
10:46
Bingöl`de Menengiç Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Bingöl'de Menengiç Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Bingöl'de doğal olarak yetişen menengiç ağaçları, yürütülen aşılama çalışmalarıyla fıstık üretimine kazandırılıyor. Genç ilçesine bağlı Ericek Köyü'nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Vali Cahit Çelik, yetkililerden bilgi aldı.
19.06.2026
10:23
Bingöl`de Tır ile Otomobil Çarpıştı: 3 Yaralı
Bingöl'de Tır ile Otomobil Çarpıştı: 3 Yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde tır ile otomobilin kafa kafaya çarpıştığı trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.
19.06.2026
10:13
Bingöl`de başıboş hayvan kazası! Eşek telef oldu
Bingöl'de başıboş hayvan kazası! Eşek telef oldu
Bingöl-Muş karayolunda aniden yola çıkan eşeğe otomobil çarptı. Kazada eşek telef olurken, araçta maddi hasar meydana geldi.
19.06.2026
09:57
Bingöl Dahil 8 İlde Operasyon: 34 Mağara ve Sığınak İmha Edildi
Bingöl Dahil 8 İlde Operasyon: 34 Mağara ve Sığınak İmha Edildi
Jandarma ekiplerince Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 8 ilde gerçekleştirilen arama ve tarama faaliyetlerinde 34 mağara, sığınak ve barınma alanı imha edildi. Operasyonlarda çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı madde ele geçirildi.
18.06.2026
14:28
HÜDA PAR`dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR'dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Adaklı ziyaretinde ilçe merkezi ve köylerdeki sorunları gündeme taşıdı. Bingöl-Adaklı yolunun yıllardır çözüm beklediğini belirten Emiroğlu, yetkililere çağrıda bulunarak, 'Bu yol binlerce vatandaşın kullandığı hayati bir güzergâh. Yaşanan mağduriyet artık sona ermelidir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın