KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Temmuz 2025 Pazartesi
°C

Karatay'a 'bal' isyanı

İç Hastalıkları Uzmanı Karatay’ın “Ömrünüzün kısalmasını istemiyorsanız kesinlikle bal yemeyin” açıklamasına tepki gösteren gıda mühendisi Yurt, “Canan Karatay hocamıza uymayın, ömrünüzün daha uzun olması için şifalı balı tüketebilirsiniz” dedi.

Karatay`a `bal` isyanı
10 MART 2017 CUMA 00:09
0
2165
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt ve Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmetcan Üzer, Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın bal ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Karatay'ın açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendiren Yurt, “Son zamanlarda Profesör Doktor Canan Karatay hocamızın bal ile ilgili çok talihsiz açıklamaları oldu, teessüf ile karşıladık. Hakikatten bir bilim insanının bala zehir demesi bizleri ürpertti. Canan hocam herhalde bal ile alkolü karıştırdı biz gıdacılar alkole sıvı zehir diyoruz” dedi.

Karatay'a gönderme yapan Yurt, “Bir konuda bir uzmanın o konuyla ilgili söylediği söz, başka konulardaki uzmanların söylediğinden çok daha önemlidir. Onun için hastalık konusunda en kötü pratisyen, en iyi mühendisten iyidir. Bu yüzden Canan hocamız tıpçıdır, kendisi gıda konularında ahkâm kesiyor ve bizler bunu doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

“KEMALİ AFİYETLE ŞİFALI TATLI BAL YENİLEBİLİR”

Bal üzerinde yaptığı çalışma yaptığı ve bunu uluslararası sempozyuma bildiri olarak sunduğunu kaydeden Yurt, şunları söyledi: “Ben Canan hocanın söylediklerini onun yaşlılığına bağlıyorum. Çünkü bir meselede kim söylemiş, kime söylemiş, ne için söylemiş, ne makamda söylemiş ona bakılması lazım. Bal üzerinde çalışma yapan, uluslararası sempozyumda bildiri sunan birisi olarak çok rahatla kemali afiyetle şifalı tatlı bal yenilebilir. Hatta gelişme çağındaki çocuklarının beyin fonksiyonlarının gelişmesi için bala ihtiyaç vardır.”

Bal ve pekmezin kesinlikle zehir olmadığını vurgulayan Yurt, “Kesinlikle doğal gıdalardır. Mühim olan bunların doğal olduğunu bilmek ve doğal olarak tüketmektir. Biz gıdacılar olarak hep zaman şunu söyleriz, bir gıda ne kadar işlemeye fonksiyonel olarak karışmışsa onda tabi ki risk miktarı artabilir fakat bal ve pekmez konusunda Canan Karatay hocamızın böyle bir açıklama yapması bizleri çok üzmüştür. Ayrıca fonksiyonel bir gıdadır, fonksiyonel gıda şu demek normal bir gıdanın besin değeri yanında vücut için özellikle immün sistemi için olumlu yanlarının olması demektir. Balda, pekmezde gerek besinsel açıdan, gerekse fonksiyonellik açıdan fonksiyonel özelliği olan gıdalar arasındadır” ifadelerini kullandı.

“AÇIKLAMALARI KAALE ALMAYIN”

Apiterapinin yoğun olduğu bir dönemde Canan Karatay'ın açıklamalarının kaale alınmaması gerektiğini vurgulayan Yurt, şunları söyledi: “Dinimizde Kur'an-ı Kerim'in Nahl Suresi'nde bal arısı geçmektedir ve hadislerde balın şifa olduğu belirtilmektedir. Tıp dâhisi İbn-i Sinan'ın bal ile tedavi yaptığı apiterapinin yoğun olduğu bir dönemde Canan Karatay'ın açıklamalarının kaale alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Bütün vatandaşlarımıza şunu söyleyebiliriz kemali rahatla şifalı tatlı bal yenilebilirsiniz.”

BALCILAR ÖZÜR BEKLİYOR

Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmetcan Üzer ise, açıklamalarından dolayı Karatay'a tepki göstererek, özür beklediklerini söyledi.

Üzer, “Karatay, bal ve pekmez zehirlidir demiş. Biz arıcılar birliği olarak şunu söyleyebiliriz ürettiğimiz bal tamamen doğaldır. Hiçbir karışım yapılmadan, yaylalarda arının kendisinin yaptığı baldır. Ayet ve hadislerde sabittir, bal şifadır. Hiçbir yan etkisi ve yoktur. Canan Hocanın bu açıklamasını şansızlık olarak değerlendiriyoruz. Hoca kendince güzel bir reklamını yapmış oldu. Bu açıklamalar, Türkiye'deki 56 bin arıcıya hakarettir. Canan hocanın arıcılara bir özür borcu vardır” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.07.2025
22:20
Bingöllüler dikkat! Güneş çarpabilir
Bingöllüler dikkat! Güneş çarpabilir
Türkiye Afrika'dan gelen yeni sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. Bir süredir aşırı sıcaklarla baş etmeye çalışan Bingöl, yeni sıcak hava dalgasıyla adeta kavrulacak.
20.07.2025
22:01
Bingöllü dağcılar zirvede!
Bingöllü dağcılar zirvede!
Bingöl SAR Arama Kurtarma Bingöl Temsilciliği üyesi dağcılar, Türkiye'nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı ile Cilo Dağı'na zirve tırmanışı yaptılar.
20.07.2025
21:49
İki haftada uyuşturucudan Bin 933 şüpheli yakalandı
İki haftada uyuşturucudan Bin 933 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya son 2 haftadır Bingöl dahil 72 ilde uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlar sonucu bin 933 şüphelinin yakalandığını, 927 kilogram uyuşturucu madde ile 1 milyon 296 bin adet uyuşturucu hapın ele geçirildiğini açıkladı.
20.07.2025
21:43
Bingöl`de ruhsatsız silah operasyonu
Bingöl'de ruhsatsız silah operasyonu
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda ruhsatsız silah ele geçirildi. Olaya ilişkin şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.
20.07.2025
21:36
'Failler yargı önüne çıkarılmalı'
DEM Parti Bingöl İl Örgütü, 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta bir araya gelen 33 kişinin DAİŞ'in canlı bomba saldırısıyla katledilmesinin 10. yıldönümünde basın açıklaması yaptı ve faillerin geçen zamana rağmen yakalanmadığını belirtti.
18.07.2025
21:52
Başkan Tartar söz verdi
Başkan Tartar söz verdi
Bingöl'ün Genç ilçesini Anadolu Yıldızlar Ligi (ANALİG) Rafting Türkiye Şampiyonası'nda başarıyla temsil ederek Türkiye 3.'sü olan Genç Murat Aslanları Rafting Takımı'na, Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar'dan anlamlı bir destek geldi. Başkan Tartar, sporculara uluslararası standartlarda yeni bir rafting botu sözü verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın