KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ağustos 2025 Cumartesi
°C

Karikatür rövanşı mı?

Filistin kökenli Esma Abdülhamid, seçimlerde aday olacağını ve seçildiği takdirde genel kurula başörtüsüyle katılacağını açıkladı

Karikatür rövanşı mı?
20 MAYIS 2007 PAZAR 09:46
0
946
0
AA aa
Hz. Muhammed karikatürleri yüzünden protestolara hedef olan Danimarka ağır bir türban krizi yaşıyor.

Türbanla TV sunuculuğu yaptığı için büyük tepki çeken Filistin kökenli Esma Abdülhamid şimdi de genel seçimi kazanıp türbanla meclise girme iddiasında. Seçim 2009'da, ancak "Türban, gamalı haç gibi totaliter bir semboldür" diyen muhalefet, Esma'ya karşı şimdiden savaş açmış durumda.

DANİMARKA'da, türbanıyla TV sunuculuğu yaptığı için büyük tepki gören Filistin kökenli Esma Abdülhamid, 2009'da yapılacak genel seçimlere aday olacağını ve seçildiği takdirde genel kurula başörtüsüyle katılacağını açıklayarak, ülke siyasetine damgasını vurdu. Eğer Abdülhamid seçilirse, Avrupa'nın da ilk türbanlı vekili olacak.

Hz. Muhammed karikatürleriyle İslam dünyasını ayağa kaldıran Danimarka'dan rövanşı, 25 yaşındaki Müslüman kadın göçmen Abdülhamid, türbanıyla almaya hazırlanıyor. 5 yaşındayken Filistin'den ailesiyle birlikte Danimarka'ya gelen ve Odense'de yaşayan Abdülhamid, eski komünistlerin oluşturduğu Birlik Listesi üyesi ve seçimleri kazanmasına kesin gözle bakılıyor.

Türban takan ve erkeklerle el sıkışmayı reddeden eski TV sunucusu Abdülhamid, Kopenhag bölgesinden aday olacağı seçimleri kazandığı takdirde, genel kurula başörtüsüyle gireceğini açıklayarak, ülkede yeniden tartışmalara neden oldu. Kendisine yapılan "Baskı altında" şeklindeki eleştirileri kesin bir dille reddeden genç kadın, farklı olmanın kendisi için bir hak olduğunu savunuyor.

Mecliste sandalye kazanmanın, Müslüman Danimarkalı kadının yeteneğini kanıtlaması açısından çok önemli olduğunu belirten Abdülhamid, "Başımdaki bu bir parça kumaşla, kendimi özgür hissediyorum. Bu seçeneğin, hak olduğunu düşünüyorum. Erkekleri, elimi kalbimin üzerine koyarak selamlamayı tercih ediyorum. Ama başkalarının da böyle davranması için asla ısrar etmiyorum" dedi.

KARŞI ÇIKANLAR: TEDAVİ GÖRSÜN

Abdülhamid'e tepki gösterenlerin başını çeken aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nin sözcüsü Soeren Krarup ise türbanın, gamalı haç benzeri totaliter sembol olduğunu söyledi. Bir diğer parti üyesi ve Avrupa Parlamentosu üyesi Mogens Camre de, Abdülhamid'in psikolojik tedaviye ihtiyacı olduğunu öne sürdü.

DESTEKLEYENLER: FARKLI OLMAK HAKTIR

Danimarka'daki Müslüman din adamlarının yanı sıra sol kanattaki etnik Danimarkalılar da Abdülhamid'i destekliyor. Örneğin muhalefetteki Radikal Parti üyesi ve eski kültür bakanı Elsebeth Gerner Nielsen, bir keresinde Abdülhamid'e destek vermek amacıyla, basın toplantısına başında türbanla çıkmış ve "Farklı olmak, herkesin hakkıdır. İfade özgürlüğü de en az farklılık hakkı kadar önemlidir. Önemli olan başımıza taktığımız şey değil, ne düşündüğümüzdür" demiş ve aşırı milliyetçilerin ağır hakaretlerine maruz kalmıştı.

KAVAKÇI ÖRNEĞİ

Haberi veren AFP ajansı, 1999 yılında vekil seçilen ve türbanıyla TBMM'ye giren, ancak tepkiler üzerine terk etmek zorunda kalan Merve Kavakçı olayını hatırlattı. Buna karşılık Abdülhamid, kendisi için her şeyin çok daha iyi gideceğine inandığını belirtmekle yetindi.

Mescid istemiyor

Esma Abdülhamid, din ile siyasetin birbirinden ayrı tutulmasına sonuna kadar inandığını söylemekten çekinmiyor ve seçildiği takdirde, mecliste mescit talebi olmayacağını ifade ediyor. Abdülhamid, eleştiri aldığı kadar destek de görüyor. Özellikle ülkedeki imamlar, Müslümanları Abdülhamid'e oy vermeye çağırıyor.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın