KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Ağustos 2026 Salı
°C

Karlıova'da brusella hastalığı

Karlıova'da devlet tarafından vatandaşlara verilen büyükbaş hayvanlarda görülen brusella hastalığının giderek yayılması, vatandaşları mağdur ediyor.

Karlıova`da brusella hastalığı
02 ŞUBAT 2012 PERŞEMBE 18:17
0
4986
0
AA aa

Devlet tarafından Karlıova ilçesi merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Serpme Kaya Köyü Kalkınma Kooperatifine verilen 460 adet büyük baş hayvandan, merkezde 16 adet serpme kaya köyünden'de19 adet olmak üzere toplam 35'inde brusella hastalığı tespit edildi ve Elazığ'a kesime gönderildi.

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan SS Karlıova ilçesi merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Burhan Bingöl, "Devlet tarafından kooperatiflere verilen hayvanların şartnamede belirtilen hususlar arasında brusella hastalığına dair herhangi bir şart yok. Dolayısıyla vatandaş, borçlanarak aldığı hayvanın brusella hastalığını taşıyıp taşımadığını bilmiyor" dedi.

Brusella hastalığının bulaşıcı olduğunu belirten Bingol, hastalığın diğer hayvanlara da bulaşabileceğini, önlem alınmaz ise vatandaşların daha da mağdur olabileceğini söyledi.

Vatandaşı mağdur eden başka bir hususun da yeni yönetmelikle ortaya çıktığını belirten başkan, "Daha önceden sadece hayvanlardan kan alınarak, Elazığ veteriner kontrol araştırma enstitüsüne gönderilerek hastalıklı olup olmadığının tespit ediliyordu. Ancak yeni yönetmelikle birlikte kan örneklerinin artık hastalık teşhisi için kabul edilmiyor. Hayvan tarafından atılan ölü yavrunun enstitüye gönderilmesi gerekiyor. Bu da bu kış şartlarında çok zor ve de maliyetli oluyor" diye konuştu.

Konuyla alakalı olarak ilçe tarım müdürlüğü ile koordineli olarak çalıştıklarını ifade eden Bingöl, vatandaşın mağdur edilmemesi için elerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Serpmekaya Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ferit Karabağ da, 268 adet hayvanın kooperatiflerine verildiğini bu hayvanların en az yarısının yavru attığını belirterek, bunun da hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Karlıova ilçe tarım müdürü Halil Tiryaki ise, en büyük mağduriyetin yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yaşandığını ifade ederek, çoğu vatandaşın yeni yönetmelikten haberinin olmadığını, kendilerinin ulaşabildikleri kişileri haberdar ettiklerini ancak bunun çok yetersiz olduğunu kaydetti.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ve eski yönetmeliğin yürürlükten kalkması arasında bir, bir buçuk ay geçtiğini, dile getiren Tiryaki, bu zaman zarfında yasadaki boşluktan dolayı yavru atan hayvan sahiplerine herhangi bir ödeme yapılamadığını ve bunun sorumlusunun kendileri olmadığını belirterek, bunun tamamen yasadaki boşluktan kaynaklandığı söyledi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.08.2026
23:07
Terörsüz Türkiye Yasası TBMM`den geçti
Terörsüz Türkiye Yasası TBMM'den geçti
Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda 468 oyla kabul edildi.
10.08.2026
23:04
Bingöl Üniversitesi TEKNOFEST`te Türkiye ikincisi oldu
Bingöl Üniversitesi TEKNOFEST'te Türkiye ikincisi oldu
Bingöl Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, 2026 TEKNOFEST Mimari ve Görsel Tasarım Yarışması'nda 2 bin 118 proje arasından sıyrılarak Türkiye ikinciliğini kazandı.
10.08.2026
23:03
Genç`te Murat Nehri kıyısında dönüşüm başladı
Genç'te Murat Nehri kıyısında dönüşüm başladı
Genç Belediyesi tarafından hayata geçirilen Murat Nehri Sahil Düzenlemesi 1. Etap Projesi'nde çalışmalar başladı. Millet Bahçesi ile Genç Köprüsü arasındaki alan, park, seyir ve dinlenme alanlarıyla ilçenin yeni cazibe merkezlerinden biri haline getirilecek.
10.08.2026
23:02
Bingöl`de 6 hükümlü yakalandı
Bingöl'de 6 hükümlü yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin son bir haftada yürüttüğü çalışmalarda, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 6 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu ve silah da ele geçirildi.
10.08.2026
22:42
Pir`e Hanuku`da ilk cem töreni düzenlendi
Pir'e Hanuku'da ilk cem töreni düzenlendi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde bulunan Pir'e Hanuku İnanç Merkezi'nde ilk kez cem töreni gerçekleştirildi. Erzincan, Tunceli ve Yedisu'dan gelen vatandaşların katıldığı tören, yoğun ilgi gördü.
10.08.2026
22:40
Seven;
Seven; 'Türkiye Yüzyılı yürüyüşü sürecek'
AK Parti'nin kuruluşunun 25'inci yıl dönümü dolayısıyla Bingöl'de düzenlenen programda konuşan İl Başkanı Yılmaz Seven, çeyrek asırlık hizmet yolculuğunu değerlendirerek, 'İlk günkü aşkla ve aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Milletimizle birlikte çıktığımız bu yolda, Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda yürümeyi sürdüreceğiz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın