KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Kasım 2025 Salı
°C

Kava; 'Sınıfları ayırma velilerin talebi doğrultusunda yapıldı'

Bingöl Eğitim Bir Sen İl Başkanı Yunus Kava; 'Genç ilçemizde Genç Anadolu Lisesi, velilerin talebi üzerine yeni bir uygulama başlattı. Okul Aile Birliği'nde alınan karara göre öğrenciler için ayrı ayrı erkek ve kız sınıfları açıldı ve karma duruma son verildi.'

Kava; `Sınıfları ayırma velilerin talebi doğrultusunda yapıldı`
22 ARALIK 2022 PERŞEMBE 16:58
27
2209
20
AA aa

Genç Anadolu Lisesi'nde sınıfların kız ve erkeklere göre ayrılmasının ardından, ilgili kurum amirine soruşturma açıldığı öğrenildi. Yaşanan gelişmenin ardından açıklamalarda bulunan Bingöl Eğitim Bir Sen İl Başkanı Yunus Kava, söz konusu talebin velilerden geldiğini iddia etti.

Kava, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Genç ilçemizde Genç Anadolu Lisesi, velilerin talebi üzerine yeni bir uygulama başlattı. Okul Aile Birliği'nde alınan karara göre öğrenciler için ayrı ayrı erkek ve kız sınıfları açıldı ve karma duruma son verildi. Her fırsatta demokrasi ve özgürlük kelimelerini dilinden düşürmeyen Eğitim-Senin hedef göstermesi sonucu velilerin isteğini yerine getirme suçu(!) sebebiyle okul müdürü hakkında inceleme başlatıldı.

Aslında bu işi cinsiyetçi bir tutum olarak gösteren bu sendikamsı yapıların ise bu milletin cinsiyet ayarlarını bozmak için “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” adı altında LGBT komisyonları kurup cinsiyeti ortadan kaldırma çabası ise herkesin malumudur. Bu sendikamsı yapılar işine gelince hukuk maskesi takar ama, işin aslında ise bütün hukuku ayaklar altına alan marjinal yapıların karargâhı haline gelmiştir.

Karma Eğitim Pedagojik Değil, İdeolojik Eksende Tartışılıyor

Aslında bu mesele ne Genç Anadolu Lisesi'nin ne de herhangi bir okulun özel meselesi değil ülkemizin belki de dünya ülkelerinin sürekli tartıştığı, bilimsel yönden ele aldığı bir konudur. Batı'nın, ‘yüzyılın pedagojik yanlışı' olarak görüp vazgeçtiği karma eğitimin Türkiye'de ısrarla uygulanmak istenmesinin ve her gündeme geldiğinde bir rejim sorununa dönüştürülmesinin altında başka sebeplerin yattığını düşünüyoruz, “Cumhuriyet'in ilk yılları ile birlikte ve 1924'te Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabulüyle tüm eğitim kademelerinde karma eğitim esas olmuş, 1927 yılında Orta Öğretim Dairesinin hazırladığı tasarının Talim ve Terbiye Dairesinin olumsuz görüşüne karşın devrin Bakanı Mustafa Necati'nin oluru ile karma eğitim uygulanmaya başlamıştır. 28 Şubat süreci ile eğitimde mütedeyyin kesime karşı Ortaçağ engizisyon mahkemelerini andıran katsayı, başörtüsü yasağı, zorunlu ilköğretim yasası, kız ve erkek liselerinde karma eğitime geçilmesi vb. kararlar alınmış; 1999 seçimlerinden sonra Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan hükümette Millî Eğitim Bakanı olan Metin Bostancıoğlu döneminde, 28 Şubat süreci ile resmi eğitim ve öğretim kurumlarında sıkı bir şekilde uygulanan antidemokratik uygulamalar, yetişkinlerin katıldığı halk eğitim kurslarında ve  özel okulları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir

Türkiye'de karma eğitim pedagojik eksende tartışılmıyor, ideolojik eksende tartışılıyor. Karma eğitim Türkiye'de bir rejim meselesi gibi algılanıyor. Türkiye'ye girişi de aynı bu çerçevede bu konunun. Siyasal iktidarların tutumuna, durumuna göre değişen bir düzenlemeden ziyade bu konuda temel hak ve özgürlükler çerçevesinde bakıp velilerin kendi çocuklarını tek cinsiyetli okullara gönderip gönderememe anlamında devletin bir dayatma uygulamak yerine onlara seçimlik hak vermesi açısından biz bu konuya yaklaşıyor ve karma eğitimin dayatılmasına karşı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz.

Velilerin ve Öğrencilerin İradesine İpotek Konulmamalıdır

Karma eğitimde yapılan akademik çalışmalar sonucunda bugün birçok ülkede karma eğitimden tekli eğitime geçiş imkânı veren yasal düzenlemelerin yapıldığını görmekteyiz, “Okullarda eğitim; eğitimin türüne, ihtiyaç ve zorunluluklarına göre kız ve erkekler birlikte,  yalnızca erkek veya yalnızca kız öğrencilere yönelik olacak şekilde verilmelidir. Karma eğitim mecburiyeti kaldırılmalı derken, bir dayatmadan vazgeçilmesini, farklı tercihlerin önünün açılmasını kastediyoruz. İnsanlar çocuklarını istediği yere göndermekte seçme hakkına sahip olsun. İsteyen kız, isteyen erkek, isteyen de karma eğitim veren okula çocuğunu göndersin.

Genç Anadolu Lisesi'nde yaşanan bu olaya rejim maskesi ile değil pedagojik bir yönle bakılması gerekiyor. Bölgenin hassasiyeti dikkate alındığında kız çocuklarının okullaşması için bu tarz dayatmaların kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz ki neticede bakıldığında veli talebi gözetilerek bir adım atılmıştır. Bu vesile ile sürekli özgürlük nidaları atanların aslında özgürlüğü sadece kendi sapkın ve marjinal fikirleri için istediğini bir kez daha görmüş olduk.

Türkiye'de özgürlüklerin çağ atladığı bir dönemde bırakın bu uygulamaya son vermeyi, bu uygulamanın karma eğitim dayatmasına son verilmesi adına örneklik teşkil etmesi için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğine inanıyoruz.

İktidar, vesayet kurumlarıyla hesaplaşırken, 28 Şubat uygulamasının hâlâ devam ettiriliyor olması yeni Türkiye'nin gerçekleriyle uyuşmamaktadır. Toplumun beklenti ve taleplerine cevap verecek şekilde kız, erkek ve karma olmak üzere farklı uygulama biçimlerinin hayata geçirilmesi için düzenleme yapılması yönündeki talebimizi bir kez daha seslendiriyorum. Sonuç olarak isteyen ailelerin karma eğitim uygulaması yapmayan okullara, isteyen ailelerin de karma eğitim yapan okullara öğrencilerini göndermesi en temelinde insani, vicdani bir hak olup bu haklı talebe ideolojik gözlüklerle bakılmasını yanlış buluyor ve kınıyoruz.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97024)
26 Aralık 2022 Pazartesi 13:13
'sapik' ifadesini ayni sekilde size iade ediyoruz, ki az bile sizin gibi din somurusu yapip koltuk,makam ve servet devsirenlere. sapik dusuncenizin bir ornegini de afganistan'da gorduk, en son kiz cocuklarina egitimi yasakladilar. kendi cocuklari (kiz ya da erkek farketmeksizin) yurtdisinda en iyi okullarda okurlar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97003)
24 Aralık 2022 Cumartesi 10:07
Yunus bey sendikali olan memurlara 3 ayda bir 600-700 TL veriliyor sahi sendikasiz memurlara niye bu hak yok? Hem kimin vergisiyle kime veriliyor bu üyelik aidatı...? Hak hukuk adalet İslam kuran Allah peygamber diyorsunuz da... Bu hakkını yediğiniz sendikasız memurlar ne olacak, torpillerle önü kesilmiş, hakkı gasp edilmiş 10 binlerce müslümanın hakkını niye hiç savunmadiniz ya da niye adam gibi savunmadiniz? Siz eğitim-sen denilen sekuler solculardan daha betersiniz. Buna emin olabilirsin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97001)
24 Aralık 2022 Cumartesi 09:02
Kız ve Erkek Öğrencilerin ayrı ayrı sınıflarda okumasını isteyen veliler çocuklarını kız imam hatip lisesine veya erkek imam hatip lisesine gönderebilir ancak yapısı itibariyle karma olan bir okulda hem okul idaresinin hem de öğrenci velilerinin rızası ile sınıflar erkek sınıfı kız sınıfı diye bir ayrıma gidilmiş ise bu duruma hiç kimse itiraz edemez çünkü okul idaresinin ve öğrenci velilerinin rızası ve kabulü bu yöndedir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96993)
23 Aralık 2022 Cuma 19:52
Sizin atadığınız vasıfsız liyakatsız yöneticiler.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96986)
23 Aralık 2022 Cuma 14:18
Öncelikle rol model olması adına öğretmenler odası ayrılması lazım idi. Bu yok. Sonra öğrenciyi suçlamaya kalkmak apayrı bir yanlış. Kaldık ki o idareci kendi ile barışık değil, seven bir kişi yok.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96985)
23 Aralık 2022 Cuma 11:10
oldukca basarılı bir uygulama, tüm okullara yayılması ümidi ile... tbrk ederm
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96983)
23 Aralık 2022 Cuma 10:11
EMEĞİ GEÇENLERİ TEBRİK EDİYORUM.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96977)
23 Aralık 2022 Cuma 00:16
Kavadan farklı bir bakış beklemek imkansız. Okullara atadiklari vasıfsız yöneticileri bi şekilde savunması gerekir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96971)
22 Aralık 2022 Perşembe 22:28
Pedegojik formasyon derslerini nereden aldınız vallahi çok merak ettim. Sabah akşam aşağıladığınız bu batılı ülkeler bize neden nal toplatıyor acaba? Ekonomidemi , akademide mi ,eğitimde mi öndeyiz? Kaldı ki bu değerler sadece onların babasının malı değil insanlığa ait. Daha iyisini bulana kadar en iyisi bu.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96969)
22 Aralık 2022 Perşembe 21:45
Sizin müdahalenin olduğu müddetçe eğitim ayaklar altında olur
04.11.2025
14:58
Bingöl Belediyesi güneşten ve çöpten kazanıyor!
Bingöl Belediyesi güneşten ve çöpten kazanıyor!
Bingöl Belediyesi, çevre dostu yatırımlarla hem doğayı koruyor hem de kendi bütçesiyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Güneş enerjisi santrali ve evsel atıklardan elektrik üreten belediye, tıbbi atıkları güvenle steril ederek her yıl milyonlarca liralık gelir elde ediyor.
04.11.2025
14:18
Bingöl Havalimanı PAT Sahaları Yeniden İhaleye Çıkıyor
Bingöl Havalimanı PAT Sahaları Yeniden İhaleye Çıkıyor
Defalardır iptal edilen ihaleler nedeniyle yenilenemeyen Bingöl Havaalanı PAT sahaları, yeniden ihaleye çıkıyor. Yaşanan ihale iptalleri, kamuoyunda yanıtı merak edilen bir soruya dönüşüyor: 'Kime vereceklerine karar mı veremiyorlar?'
04.11.2025
11:10
Yeni `Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi` Resmi Gazete`de
Yeni 'Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi' Resmi Gazete'de
Türkiye Barolar Birliği'nin belirlediği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi güncellendi. Yeni tarifeye göre kira davası açmak için avukata 30 bin lira, bu davayla ilgili icra için 9 bin lira, tahliye için ise 20 bin lira ödenecek.
04.11.2025
10:54
Bu taşıtlarda eldiven ve koruma gözlüğü zorunluluğu
Bu taşıtlarda eldiven ve koruma gözlüğü zorunluluğu
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre bisiklet, motosiklet, traktör ve elektrikli bisiklet kullananlara eldiven ve koruyucu gözlük gibi ekipman kullanma zorunluluğu geldi. Motosiklette arka tarafta oturan kişi de gözlük ve eldiven takacak.
03.11.2025
19:15
12 Bingölspor`dan Kayseri`de Son Dakika Puanı!
12 Bingölspor'dan Kayseri'de Son Dakika Puanı!
Haftayı bir puanla kapatan 12Bingölspor, 3. Lig 2. Grup'ta liderliğini sürdürdü ve şampiyonluk yolunda önemli bir engeli daha geride bıraktı.
03.11.2025
15:16
Bingöl`de modern ticaret alanı için ilk adım
Bingöl'de modern ticaret alanı için ilk adım
Bingöl Belediyesi, şehrin ticari yaşamını güçlendirecek önemli bir projede daha ilk adımları attı. Sebze hali, oto galericiler ve toptancılar için belirlenen yeni alanda saha düzeltme çalışmaları başladı. Başkan Arıkan; 'Çalışmaların tamamlanmasının ardından alan, detaylı imar ve proje planlamasına tabi tutulacak'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın