Türkiye'de siyasetin 24 saat yapıldığını söyleyen Kavaf, '24 saat yapılan bir işte, kadının aynı zamanda eşine, çocuklarına ve evine karşı sorumlulukları ile ilgilenmesi, onu son derece zorlayan bir pozisyondur ve kadınları bazı tercihlerde bulunmak zorunda bırakmaktadır.' dedi.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Gazi Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen Türk Siyasi Yaşamında Kadının Yeri konulu panele katıldı. Kavaf, konuşmasında kadınların karar alma mekanizmalarında söz sahibi olmalarının önemine dikkat çekti. Siyasete ilgi duymayan ya da siyasi yapının içinde kendine yer açamayan kadınların, sivil örgütlenmelerin değişik katmanlarında yer alması gerektiğini vurgulayan Kavaf şöyle devam etti:
'Teşkilat çalışmalarımız sırasında, taşra ve ücra noktalarda, köylerdeki kadınlara hep şu çağrıyı yaptık: Siyasi mekanizmaların içinde yer alamıyorsanız, almayı tercih etmiyorsanız, sivil örgütlenmelerin içinde yer alın. Hiçbir şey yapmıyorsanız, çocuğunuzun gittiği okulun okul aile birliğine üye olun, oradaki karar alma süreçlerine katılın... Bu aynı zamanda kadını evinden dışarı çıkartacak, sosyalleşmesini sağlayacak, aynı zamanda eğer siyasi mekanizmalar içinde bu çalışmalara devam etmek istiyorsa, siyaseten kendini güçlendirmiş ve donanımlı bir şekilde siyasete hazırlanması için uygun bir zemin oluşturacaktır.'
Yapılan yasal düzenlemelere rağmen, zihinsel değişim ve dönüşüm gerçekleştirilemediği için, toplumun kadınları geleneksel rolleri içinde bir alanda tutmaya çalıştığına dikkat çeken Kavaf, 'Kadın bu alanda iş-aile, siyaset-aile çelişkisi içinde kalmakta.' dedi.
Kadının bu ikilem içinden çıkabilmesi için siyasetin yapılış tarzının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Kavaf, 'Daha ilkeli ve kurallı bir zemine, kadın katılımcılığını artıracak bir zemine yerleştirilmesi gerekir. Çalışma saatlerinin yine kadınlar için uygun olan bir zemine taşınması gerekir. Şu anda siyaset Türkiye'de 24 saat yapılan bir iştir. 24 saat yapılan bir işte, kadının aynı zamanda eşine, çocukların ve evine karşı sorumlulukları ile ilgilenmesi, onu son derece zorlayan bir pozisyondur ve kadınları bazı tercihlerde bulunmak zorunda bırakmaktadır.' diye konuştu.
Kavaf, şu görüşleri aktardı: 'Kadın genç yaşlarda çocuk sahibi olacak, çocuğu ile ilgilenecek, çalışacak, işinde belli bir başarılı performans gösterecek. Bütün bunları yaptıktan sonra siyasete girmek istediği zaman da kadın zaman kaybetmiş oluyor. Bütün bunların hepsini yapabilecek bir zemini oluşturmak, hepimizin sorumluluğunda olan bir şeydir.'
Kadınlar ile erkeklerin; siyaseti algılayışlarının birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Kavaf, 'Uzun yıllar bu alanda erkekler varlık gösterdiği için... Kadınlar bu alanda başlangıçta var olma mücadelesi verdiklerinden dolayı, siyaseti hak arama olanağı olarak görüyorlar. Erkekler ise bir güç ve rant alanı olarak görüyor. Tabi, bu mücadeleyi biraz daha zorlaştırıyor ama zoru başarmak her zaman mümkün. Tarih zoru başaran insanların örnekleri ile dolu.' şeklinde konuştu.
CİHAN