KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2024 Çarşamba
°C

Kayıp Şehir Pergasur'a Ziyaretçi Akını

Yayladere ilçesinde bulunan tarihi kalıntılar ve mağaralarla 'Kayıp Şehir' olarak adlandırılan Pergasur Şelalesi'ne ziyaretçiler akın etti. Dağcılar da şelaleye tırmanış etkinliği düzenledi.

Kayıp Şehir Pergasur`a Ziyaretçi Akını
13 TEMMUZ 2020 PAZARTESİ 15:22
8
4483
3
AA aa

Yayladere ilçesindeki Dalbasan Köyü sınırları yakınlarında bulunan, doğal yollarla oluştuğu tahmin edilen Pergasur Şelalesi, güvenlik güçlerinin operasyonuyla teröristlerin bölgeden arındırılmasının ardından vatandaşlar tarafından ziyaret edilmeye başlandı.

Yöre halkı, yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülen şelalenin altında kalan mağara ve tarihi kalıntıların ise kayıp şehir olarak isim verdikleri Pergasur'a ait olduğunu öne sürdü. Tarihi hakkında bilgi sahibi olunmayan kalıntılar, son dönemlerde defineciler tarafından talan edilmeye başlandı. Mağaralara girip, eski hamamları andıran kubbe şeklinde oyulmuş kalıntıların altına açılan tünellerle yapıların tahrip edildiği görüldü.

ZİYARETÇİLER AKIN EDİYOR

Pergasur'un ortaya çıkmasıyla vatandaşlar, bölgeye akın etmeye başladı. COVID-19 (Koronavirüs) salgını ile beraber doğal alanlarda vakit geçirmek isteyen vatandaşlar, çevre illerden gelerek hafta sonu tatilini Pergasur'a gelerek geçirmeye başladı. Kuzey Yüzü Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ve Arama Kurtarma Derneği Üyeleri ile Türkiye Dağcılık Federasyonu, Diyarbakır'dan didosk kulübü ile birlikte 45 dağcı, Pergasur Şelalesi'ne tırmanış etkinliği düzenledi.

BAŞKAN AKYÜREK: “ALANDA PANDEMİDEN SONRA KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK”

Yayladere Belediye Başkanı Sabri Akyürek, Pergasur'daki tarihi kalıntıların incelenmesi ve tarihi hakkında net bulguların araştırılması amacıyla kazı düzenleneceğini, ancak Pandemi süreci nedeniyle kazı çalışmalarının ileri tarihlere alındığını söyledi.

Başkan Akyürek, “tüm ülkeyi saran bu salgının bir an önce son bulması ülkemiz ve dünyamızın bir an önce normal hayata dönmesini temenni ediyoruz. Burası yıllardır var olan bir şelalemiz ama son zamanlarda ulusal basına sızan ve antik kent olarak bilinen ve sit alanı ilan edilen bir yerimizdir. Kültür Turizm İl Müdürlüğümüz ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, Pandemi süreci nedeniyle kazı yapılamıyor. Süreçten sonra kazı çalışmaları yapılacak” dedi.

“BUGÜNE NASİP OLDU”

Kuzey Yüzü Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ve Arama Kurtarma Derneği Bingöl İl Temsilcisi Ramazan Küçükhazar, Pergasur'a dikkat çekmek amacıyla dağcılarla beraber tırmanış etkinliğinin düzenlendiğini söyledi. Küçükhazar, “geçen yıl Diyarbakır Dağcılık kulübü ile birlikte buraya bir faaliyet programlamıştık. Bugüne nasip oldu. Burası Yayladere ilçesine ait Dalbasan Köyü sınırları içinde olan tarihi antik bir yerdir. Amacımız, bölgenin güzelliklerini tüm halkımıza tanıtmaktır. İnşallah bunu da başaracağız. Sayın Başkanımızın da bu konuda bize bayağı desteği oldu” diye konuştu.

“TÜRKİYE'DEKİ SPOR KULÜPLERİ BURAYA GELEBİLİR”

Türkiye Dağcılık Federasyonu Spor Tırmanış Kurul Başkanı ve Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü Başkanı Abdürrahim Ekin ise, Türkiye'deki spor kulüplerinin buraya gelerek doğal güzelliği yerinde görmeleri gerektiğini ifade ederek, Pergasur'a gelmeleri için çağrıda bulundu. Ekin, “çok güzel bir yerdeyiz. Yaklaşık 45 sporcuyla buraya geldik. Amacımız bunun gibi görülmemiş doğal güzellikleri ortaya çıkarmaktır. Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak da bunu bir misyon edindik ve Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde buna benzer muhteşem yerler var İlk gördüğümüzde şaşkınlıkla karşıladık. Muazzam bir doğası var. Buradan tüm Türkiye'deki spor kulüplerine sesleniyorum: Burayı muhakkak görün, görülmesi gereken ender yerlerden biridir” diye konuştu.

Pergasur'u ziyaret eden diğer vatandaşlar ise, ‘kayıp şehir' olarak adlandırılan ve tarihi kalıntılarla dolu mağaralar ve şelaleyi ziyaret ederek hatıra fotoğrafları çektirdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_60283)
14 Temmuz 2020 Salı 12:11
Tepesindeki hamamlar turizme açılabilir .sulbus dağından taru eteginden aşağı kayak tesi,güzel baraj manzaralı veya şelale yanına kırmızı benekli alabalık sezonluk tesis,doğa gezi turlarına dahil edilmesi lazım bir yer dahada genisletile bilir,Çalık ağıl peri suyundan bilekkayaya kadar raftin sahası olabilir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_60282)
14 Temmuz 2020 Salı 12:04
Kardeşlerim oralarda 1992 _ 94 yıllarında görev yaptım .Çok güzel bir doğa güzelliğe sahip bir yer adım adım bilirim.Belediye başkanını çok iyi tanırım buradan selamlarımı iletirim.Bu şelalenin geliş güzergahı koru mezrası dere yatağında raftin yapıla bilir, Yavuz taş köyünün altında derenin içinde değirmenler faaliyete geçirilebilir,taru dağının tepesinde yıllar önce tahmin uygarlıklar yaşamış orası turizme açılabilir meşhur balının ,cevizinin tanıtımı yapılabilir, şelaleden özlüce barajına doğru raftin sahası olabilir.Yayladereden alın yazı istikametine doğru giderken solyamactaki dağın tepe
Misafir Kullanıcı (@Misafir_60271)
14 Temmuz 2020 Salı 01:33
AŞIK OLDUM GALIBA
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın