KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Kaynaştırma eğitimi sonuç raporu açıklandı

Rehberlik Araştırma Merkezi Kaynaştırma Eğitimi Öğrencileri İle Özel Eğitim Sınıf Öğrencileri Performans Değerlendirme Sonuç raporu açıklandı. Yapılan araştırmada okullarda karşılaşan sorunlar tespit edilerek, çözüm önerileri sunuldu.

Kaynaştırma eğitimi sonuç raporu açıklandı
05 MART 2009 PERŞEMBE 10:36
0
2020
0
AA aa
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi, Bingöl'de bulunan okullarda uygulanan Kaynaştırma Eğitimi Sonuç Raporu'nu açıkladı. Rehberlik Araştırma Merkezi Kaynaştırma Eğitimi Öğrencileri İle Özel Eğitim Sınıf Öğrencileri Performans Değerlendirme Sonuç raporunda okullarda eksik olan hususların giderilmesi gerektiği belirtildi.  Konuya ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnternet Sitesinde yayımlanan raporda, ziyaret edilen okulların çoğunda tespit edilen eksikliğim giderilmesi konusu rapora işlendi.

Bingöl'deki okullar ziyaret edildi
Okullarda karşılaşılan sorun ve önerilerin sıralandığı raporda şu bilgilere yer verildi; “17–20 Şubat 2009 tarihleri arasında özel eğitim sınıfları olan 100.Yıl İ.Ö.O, Ankara Büyükşehir İ.Ö.O, İMKB Mustafa Kemal Paşa İ.Ö.O ve Düzağaç İ.Ö.O olmak üzere toplam 4 okul ziyaret edilmiştir. Yapılan ziyarette özel eğitim sınıf öğrencilerinin performans değerlendirmeleri yapılmıştır.  Ayrıca 23-27 Şubat 2009 tarihleri arasında kaynaştırma eğitimi yapan  Gazi İ.ÖO, Turgut Özal İ.Ö.O, Atatürk İ.Ö.O, Ankara Büyükşehir Belediyesi İ.Ö.O, Düzağaç İ.Ö.O, Ş.Mustafa Gündoğdu İ.Ö.O, 75.Yıl İ.Ö.O, 100.Yıl İ.Ö.O, Kazım Karabekir İ.Ö.O, Zübeyde Hanım Anaokulu, İMKB Fatih İ.Ö.O, Vali Güner Orbay İ.Ö.O, Yavuz Selim İ.Ö.O, Vali Kurtuluş Şişmantürk İ.Ö.O, Kaleönü İ.Ö.O, Sarayiçi İ.Ö.O, Mimar Sinan İ.Ö.O, Mev.Öğretmen Serkan Akyaz İ.Ö.O olmak üzere  toplam  18 okula ziyaret yapılmıştır. Yapılan ziyaretlerde özel eğitim sınıf öğrencileri ve kaynaştırma eğitimi gören öğrencilerinin performans değerlendirmelerinde şunlar gözlenmiştir:

 SORUNLAR
“1-Birçok okulda Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi kurulmamıştır. Oluşturulmuş çok az sayıdaki okulda ise Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi üyeleri arasında gerekli olan eşgüdüm ve işbirliği çalışmaları yeterince yapılmadığı gözlenmiştir.

2-Özel eğitim sınıf öğrencileri ve Kaynaştırma öğrencileri için Bireyselleştirilmiş eğitim planı geliştirilmediği çok az sayıdaki öğrenci için oluşturulmuş bireyselleştirilmiş eğitim planları ise uygulanabilirliliği açısından yetersizlikleri olduğu tespit edilmiştir.

3-Okullarda kaynak odasının(destek eğitim odası) açılmadığı gözlenmiştir.

4-Özel eğitim sınıflarında ve Kaynaştırma eğitimi yapılan okullarda sınıf içi ortam düzenlemesi, eğitim araç gereçlerinin yetersiz olduğu gözlenmiştir.

5- Özel eğitim hizmetleri kurul kararlarının ilgili okullara zamanında ulaştırılmadığı gözlenmiştir.

6-Okullardaki kaynaştırma eğitimi uygulamalarından sorumlu kişilerin bu konuda bilgi yetersizlikleri olduğu ve isteksiz oldukları görülmüştür

7-Kaynaştırma eğitimi yapan öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi hakkında bilgi yetersizliklerinin oldukları gözlenmiştir.

8-Okul idarecilerinin kaynaştırma eğitimine ilgisiz oldukları ve gerekli tedbirleri almadıkları gözlenmiştir.

9-Özel eğitime gereksinimi olan öğrencilerin yönlendirme ve yerleştirmelerinin yapılması için zamanında tedbir alınmadığı gözlenmiştir.

10-İlimizde gezerek özel eğitim hizmeti veren öğretmenlerin olmaması kaynaştırma eğitimini olumsuz yönde etkilediği gözlenmiştir.

11.Özel eğitim sınıfı olan okul idarecileriyle özel eğitim sınıf öğretmenleri arasında iletişim eksikliği olduğu gözlenmiştir.

12- Özel eğitim sınıflarına kayıt yapmada ve silmede özel eğitim hizmetleri kurul kararları dikkate alınmadığı gözlenmiştir”

ÖNERİLER
“1-Okullarımızda en kısa zamanda bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimlerinin oluşturulması ve her öğrencisi için bireyselleştirilmiş eğitim planın yapılması.

2-Kaynaştırma eğitimi veren okullarımızda kaynak odanın(destek eğitim odası) açılması ve ortam düzenlemelerinin yapılması.

3-Özel eğitim hizmetleri kurulu kararlarının geciktirilmeden ilgili okullara gönderilmesi 

4-Okul idarecilerin ve öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi konusunda görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda duyarlı olmaları

5-Özel eğitim sınıflarının fiziki ortamlarının uygun hale getirilmesi, eğitim araç-gereçlerinin temin edilmesi

6-Kaynaştırma eğitimi yapan öğretmenlerin özel eğitim alanında bilgi yetersizliklerini gidermeleri

7-Okul idarecilerinin Özel eğitim sınıflarına kayıt yapmada ve silmede özel eğitim hizmetleri kurul kararlarını dikkate almaları önem arz etmektedir” 


Bingolunsesi Gazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.08.2026
13:54
Bingöl`de 5 firari yakalandı
Bingöl'de 5 firari yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 7-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 5 kişi yakalanarak tutuklandı. Operasyonlarda uyuşturucu maddeler, kaçak sigara ve kenevir/skunk bitkileri de ele geçirildi.
17.08.2026
13:49
Bingöl Otogarı`nda yenileme çalışması
Bingöl Otogarı'nda yenileme çalışması
Bingöl Belediyesi, Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde kapsamlı bakım, onarım ve yenileme çalışması gerçekleştirecek. WC'lerden güvenlik kameralarına, çatıdan sulama sistemlerine kadar birçok alanda yenileme yapılacak.
17.08.2026
01:23
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 1 yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 1 yaralı
Bingöl merkez Berti Kavşağı-Sancak yolu istikametinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Yaralı, olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
17.08.2026
01:22
Çağlar, MHP İl Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Çağlar, MHP İl Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
MHP Bingöl Merkez İlçe Önceki Dönem Başkanlarından Niyazi Çağlar, MHP Bingöl İl Başkanlığı kongresinde aday olduğunu açıkladı. Çağlar, adaylığının herhangi bir kişiye karşı olmadığını belirterek, teşkilatın birlik ve beraberliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
17.08.2026
01:20
Bingöl Üniversitesi`nde finans eğitimine yeni dönem: Sanal Borsa Laboratuvarı açıldı
Bingöl Üniversitesi'nde finans eğitimine yeni dönem: Sanal Borsa Laboratuvarı açıldı
Borsa İstanbul'un destekleriyle Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Sanal Borsa Laboratuvarı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Laboratuvar, öğrenci ve sektör profesyonellerine gerçek piyasa koşullarına uygun uygulamalı eğitim ve simülasyon imkânı sunacak.
17.08.2026
01:19
Hazarşah yolu çöplüğe döndü!
Hazarşah yolu çöplüğe döndü!
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyü yolunda yol kenarlarına ve uçurumlara bırakılan evsel atıklar, inşaat artıkları ve eski eşyalar tepki çekiyor. Vatandaşlar, çevre kirliliğine karşı temizlik ve etkin denetim istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın