KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Ekim 2026 Salı

Kaynaştırma eğitimi sonuç raporu açıklandı

Rehberlik Araştırma Merkezi Kaynaştırma Eğitimi Öğrencileri İle Özel Eğitim Sınıf Öğrencileri Performans Değerlendirme Sonuç raporu açıklandı. Yapılan araştırmada okullarda karşılaşan sorunlar tespit edilerek, çözüm önerileri sunuldu.

Kaynaştırma eğitimi sonuç raporu açıklandı
05 MART 2009 PERŞEMBE 10:36
0
2046
0
AA aa
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi, Bingöl'de bulunan okullarda uygulanan Kaynaştırma Eğitimi Sonuç Raporu'nu açıkladı. Rehberlik Araştırma Merkezi Kaynaştırma Eğitimi Öğrencileri İle Özel Eğitim Sınıf Öğrencileri Performans Değerlendirme Sonuç raporunda okullarda eksik olan hususların giderilmesi gerektiği belirtildi.  Konuya ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnternet Sitesinde yayımlanan raporda, ziyaret edilen okulların çoğunda tespit edilen eksikliğim giderilmesi konusu rapora işlendi.

Bingöl'deki okullar ziyaret edildi
Okullarda karşılaşılan sorun ve önerilerin sıralandığı raporda şu bilgilere yer verildi; “17–20 Şubat 2009 tarihleri arasında özel eğitim sınıfları olan 100.Yıl İ.Ö.O, Ankara Büyükşehir İ.Ö.O, İMKB Mustafa Kemal Paşa İ.Ö.O ve Düzağaç İ.Ö.O olmak üzere toplam 4 okul ziyaret edilmiştir. Yapılan ziyarette özel eğitim sınıf öğrencilerinin performans değerlendirmeleri yapılmıştır.  Ayrıca 23-27 Şubat 2009 tarihleri arasında kaynaştırma eğitimi yapan  Gazi İ.ÖO, Turgut Özal İ.Ö.O, Atatürk İ.Ö.O, Ankara Büyükşehir Belediyesi İ.Ö.O, Düzağaç İ.Ö.O, Ş.Mustafa Gündoğdu İ.Ö.O, 75.Yıl İ.Ö.O, 100.Yıl İ.Ö.O, Kazım Karabekir İ.Ö.O, Zübeyde Hanım Anaokulu, İMKB Fatih İ.Ö.O, Vali Güner Orbay İ.Ö.O, Yavuz Selim İ.Ö.O, Vali Kurtuluş Şişmantürk İ.Ö.O, Kaleönü İ.Ö.O, Sarayiçi İ.Ö.O, Mimar Sinan İ.Ö.O, Mev.Öğretmen Serkan Akyaz İ.Ö.O olmak üzere  toplam  18 okula ziyaret yapılmıştır. Yapılan ziyaretlerde özel eğitim sınıf öğrencileri ve kaynaştırma eğitimi gören öğrencilerinin performans değerlendirmelerinde şunlar gözlenmiştir:

 SORUNLAR
“1-Birçok okulda Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi kurulmamıştır. Oluşturulmuş çok az sayıdaki okulda ise Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi üyeleri arasında gerekli olan eşgüdüm ve işbirliği çalışmaları yeterince yapılmadığı gözlenmiştir.

2-Özel eğitim sınıf öğrencileri ve Kaynaştırma öğrencileri için Bireyselleştirilmiş eğitim planı geliştirilmediği çok az sayıdaki öğrenci için oluşturulmuş bireyselleştirilmiş eğitim planları ise uygulanabilirliliği açısından yetersizlikleri olduğu tespit edilmiştir.

3-Okullarda kaynak odasının(destek eğitim odası) açılmadığı gözlenmiştir.

4-Özel eğitim sınıflarında ve Kaynaştırma eğitimi yapılan okullarda sınıf içi ortam düzenlemesi, eğitim araç gereçlerinin yetersiz olduğu gözlenmiştir.

5- Özel eğitim hizmetleri kurul kararlarının ilgili okullara zamanında ulaştırılmadığı gözlenmiştir.

6-Okullardaki kaynaştırma eğitimi uygulamalarından sorumlu kişilerin bu konuda bilgi yetersizlikleri olduğu ve isteksiz oldukları görülmüştür

7-Kaynaştırma eğitimi yapan öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi hakkında bilgi yetersizliklerinin oldukları gözlenmiştir.

8-Okul idarecilerinin kaynaştırma eğitimine ilgisiz oldukları ve gerekli tedbirleri almadıkları gözlenmiştir.

9-Özel eğitime gereksinimi olan öğrencilerin yönlendirme ve yerleştirmelerinin yapılması için zamanında tedbir alınmadığı gözlenmiştir.

10-İlimizde gezerek özel eğitim hizmeti veren öğretmenlerin olmaması kaynaştırma eğitimini olumsuz yönde etkilediği gözlenmiştir.

11.Özel eğitim sınıfı olan okul idarecileriyle özel eğitim sınıf öğretmenleri arasında iletişim eksikliği olduğu gözlenmiştir.

12- Özel eğitim sınıflarına kayıt yapmada ve silmede özel eğitim hizmetleri kurul kararları dikkate alınmadığı gözlenmiştir”

ÖNERİLER
“1-Okullarımızda en kısa zamanda bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimlerinin oluşturulması ve her öğrencisi için bireyselleştirilmiş eğitim planın yapılması.

2-Kaynaştırma eğitimi veren okullarımızda kaynak odanın(destek eğitim odası) açılması ve ortam düzenlemelerinin yapılması.

3-Özel eğitim hizmetleri kurulu kararlarının geciktirilmeden ilgili okullara gönderilmesi 

4-Okul idarecilerin ve öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi konusunda görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda duyarlı olmaları

5-Özel eğitim sınıflarının fiziki ortamlarının uygun hale getirilmesi, eğitim araç-gereçlerinin temin edilmesi

6-Kaynaştırma eğitimi yapan öğretmenlerin özel eğitim alanında bilgi yetersizliklerini gidermeleri

7-Okul idarecilerinin Özel eğitim sınıflarına kayıt yapmada ve silmede özel eğitim hizmetleri kurul kararlarını dikkate almaları önem arz etmektedir” 


Bingolunsesi Gazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.10.2026
22:05
Fon soruşturmasında yeni hamle! Hisselerin izini sürüyorlar
Fon soruşturmasında yeni hamle! Hisselerin izini sürüyorlar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü kapsamlı fon soruşturması kapsamında, SPK'nın tasfiye süreçleri öncesinde hisse senetlerinin başka hesaplara ve yurt dışındaki kurumlara aktarıldığı tespiti üzerine harekete geçti. Savcılık; Serdar Turhan, Muhammed Yarız ve Şaban Serkan İlaldı'nın tüm hisse hareketlerinin tespiti için bankalar ve aracı kurumlara kritik bir müzekkere yazdı.
05.10.2026
21:55
Bingöl`de öğrenci servisi çamura saplandı! Traktörle kurtardılar!
Bingöl'de öğrenci servisi çamura saplandı! Traktörle kurtardılar!
Damlacık Köyü'nde taşımalı eğitim kapsamında Bingöl'e gelen öğrenciler, sabah saatlerinde çamurlu yolda mahsur kaldı. Öğrencileri taşıyan minibüs, ilerleyemeyince traktör yardımıyla kurtarıldı. Köylüler, yaklaşık 1 kilometrelik yolun yağışlar ve yaklaşan kış öncesinde bir an önce yapılmasını istiyor.
05.10.2026
21:53
Bingöl`de ceviz üreticilerine önemli destek!
Bingöl'de ceviz üreticilerine önemli destek!
Bingöl'de ceviz üretiminin daha verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla üreticilere yönelik destek programı hayata geçirildi. Proje kapsamında hem tarımsal mekanizasyon desteği sağlandı hem de 'İyi Tarım Uygulamaları' kapsamında üreticilerin sertifikasyon giderleri karşılandı.
05.10.2026
21:52
Sigortada yeni dönem başladı
Sigortada yeni dönem başladı
Kaza sonrası en çok merak edilen bilgiler artık tek bir platform üzerinden görülebilecek. Yeni uygulamayla sigorta işlemlerine ilişkin birçok detaya e-Devlet üzerinden ulaşılabilecek.
05.10.2026
21:50
Araç sahipleri dikkat! Muayene ücretleri can sıkacak!
Araç sahipleri dikkat! Muayene ücretleri can sıkacak!
Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren hesap başladı. Yeniden Değerleme Oranı'nın yaklaşık yüzde 28 olması halinde araç muayene ve egzoz ölçüm ücretlerinde ciddi artış yaşanacak.
05.10.2026
00:25
Karlıova`da atlar yarıştı, Vali Çelik de piste çıktı
Karlıova'da atlar yarıştı, Vali Çelik de piste çıktı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde düzenlenen 4. Geleneksel Toklular At Yarışları, farklı illerden gelen 40 yarışmacının mücadelesine sahne oldu. Yarışların ardından Bingöl Valisi Cahit Çelik ata binerek yarış alanında tur atarken, etkinlik renkli görüntüler oluşturdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın