KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Kaysadu: hayvancılık canlanıyor

DKKYB Başkanı Ali Kaysadu, huzur ortamı ve devlet destekleriyle küçükbaş hayvancılığın yeniden canlanmaya başladığını söyledi.

Kaysadu: hayvancılık canlanıyor
24 ARALIK 2013 SALI 04:37
0
1712
0
AA aa

Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (DKKYB) Başkanı Ali Kaysadu, 90'lı yıllarda bölgede yaşanan hadiseler nedeniyle bitme noktasına gelen küçükbaş hayvancılığının, huzur ortamı ve devlet destekleriyle yeniden canlanmaya başladığına dikkat çekti.

Genelde Türkiye'nin özelde ise Bingöl'ün küçükbaş hayvancılık bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Kaysadu: “1980'li yıllardaki hayvan varlığı zamanla gerilemiş ve kimi bölgelerde bitme noktasına gelmişti. Ancak son yıllarda hükümetin gerek doğrudan gelir desteklemelerle gerekse çeşitli projeler ile iş ve meslek olarak en zoru seçmiş olan koyun keçi yetiştiricileri göz önünde bulundurarak yetiştiricilik konusunda önemli takviyeler ile canlanmasını sağlamıştır” dedi.

Bingöl'de morkaraman ve akkaraman koyun ırkları hâkim olduğunu belirten Kaysadu: “Bakanlık ile birlikte yürütmekte olduğumuz Morkaraman ve Akkaraman Islah projeleri sonucu bölgede daha saf ırk ve bilinçli hayvan yetiştirme çalışmalar sürdürülmekte olup, Bölgede damızlık deposu ve Morkaraman koyun ırkında da Türkiye'de damızlık dağıtım merkezi için pedigri kayıt sistemine bir an evvel geçmek için hazırlıkları tamamlamak üzereyiz. Bu projeler ile kurulacak olan çekirdek işletmeler ile yüksek verimli genetik kabiliyeti yüksek ve yöre şartlarına uygun damızlık nitelikli morkaraman koyun ihtiyacının karşılanması ve verim ihtiyacının karşılanması, et ve süt veriminin arttırılması ile çiftçi gelirlerinin yükseltilmesi, küçük çiftçilere modern işletmecilik tekniklerin öğretilmesi, istihdam oluşturulması ve var olan atıl iş gücünün değerlendirilmesi düşünülmektedir” diye konuştu.

Birlik olarak küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunları ile yakından ilgilendiklerini belirten Kaysadu: “Yaklaşık 4 yıllık görevimizde Bingöl'de yapılacak ve yapılmış olan tüm hizmetleri ilçe ilçe, köy köy ve mezraları ile birlikte ekip halinde gerekli hizmetleri ulaştırmaya çalıştık. Göstermiş olduğumuz gayret ve çabalar ile ilimize 2011 yılından bu yana Kalkınma Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz'ın, Milletvekilimiz Eşref Taş, Valimizin, Tarım İl Müdürümüzün gayretleri ile doğrudan gelir desteği ile bağımsız olarak yetiştiricilerin hizmetine sunulmak için 3 adet proje yürütülmekte olup 3 proje ve Doğrudan gelir desteklemesi ile toplamda 2013 yılı içerisinde hayvan yetiştiricilerimize 6 milyon 664 bin 544 TL Tutarında ödemelerimiz olmuştur. Şuanda da çalışmasını bitirdiğimiz 1 projemizin hak edişlerini Bakanlığa gönderdik, Ocak ayı içerisinde ödemesi gerçekleşecektir” ifadelerini kullandı.

2 adet proje başvurularının hayata geçmesi içinde çalışmaların sürdüğünü ve bakanlık desteği alan projelerin kabul görmesinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın büyük destek sunduğunu belirten Kaysadu: “Şuanda çalışmalarını sürdürdüğümüz damızlık koç deposu oluşturma konularında Sayın Bakanımızın gücünü her zaman gördük ve Bakanımızın gücü ile yetiştiricilerimizin elinde bulunan ırkları saflaştırıp daha yüksek verimli bir iş gücüne sahip olunacaktır. Daha iyi ve kaliteli verimi yüksek hayvan yetiştirmenin yolu ise barındırma yanı ahırlardan geçer. Şuanda Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar ile yarı hibeli hayvan barınakları yapılıyor. Barınağı olamayan, seracılık sistemi ile yani çadırlarda hayvan yetiştiriciliği yapanların mutlaka bu çalışmadan yararlanması gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.08.2025
20:04
CHP Bingöl Kadın Kolları, Saliha Ozan cinayetinde Hükümete yüklendi
CHP Bingöl Kadın Kolları, Saliha Ozan cinayetinde Hükümete yüklendi
CHP Bingöl Kadın Kolları Gülten Baylaz tarafından yapılan açıklamada; Kadın cinayetleri politiktir! Kadın cinayetleri siyasi tercihlerin, suskunluğun, cezasızlığın ürünüdür! Ve diyoruz ki: Kadınları koruyamayanlar, bu halkın vicdanında da, sandığında da hesap verecek! O koltuklardan inecek, o saraylardan çıkacaklar!'
07.08.2025
19:32
Damlama sulama sistemli esrar tarlasına jandarma baskını
Damlama sulama sistemli esrar tarlasına jandarma baskını
Bingöl'de 5 farklı noktada gerçekleştirilen Jandarma baskınlarında toplam 23 bin 213 kök kenevir bitkisi ele geçirildiği bildirildi.
07.08.2025
19:19
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 zanlı yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 zanlı yakalandı.
07.08.2025
19:04
'Uygulanamayan her yasa, failleri cesaretlendiriyor'
Ankara'da, boşanma aşamasındaki eşi tarafından canice öldürülen Bingöllü Saliha Ozan'ın ardından basın açıklaması yapan Bingöl Kadın Platformu; 'Kadına yönelik şiddetle mücadelede uygulanamayan her yasa, failleri cesaretlendiriyor. İyi bilinsin ki, tek bir kadının dahi şiddet görmesine, katledilmesine tahammülümüz kalmamıştır.'
07.08.2025
02:33
Bingöl`de otomobil domuz sürüsüne daldı
Bingöl'de otomobil domuz sürüsüne daldı
Çarpmanın etkisiyle 10 domuz olay yerinde telef olurken, araçta da maddi hasar meydana geldi.
07.08.2025
02:30
Cinnet ölüm getirdi! Eşini öldürüp intihar etti
Cinnet ölüm getirdi! Eşini öldürüp intihar etti
Bingöl, Ankara'da yaşanan cinayetle sarsıldı. Cinnet getiren boşanma aşamasındaki kocasının bıçaklı saldırısına uğrayan TBMM çalışan Saliha Ozan Akkaş, hastanede verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Cinayeti işleyen koca ise olayın ardından intihar etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın