KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Mayıs 2025 Salı
°C

Kemal unakıtan bir ötv ayarı daha çekiyor

Kemal Unakıtan bir ÖTV ayarı daha çekiyor

Kemal unakıtan bir ötv ayarı daha çekiyor
27 HAZİRAN 2008 CUMA 10:25
0
1135
0
AA aa
Maliye Bakanı, ‘yediveren gülleri'ne benzettiği otomotiv sektörünün vergi yükünü daha da artırmaya hazırlanıyor. ÖTV 2 ile 4 puan arasında artacak. Yeni çalışmayı dün öğrenen sektör şokta. Vatan'ın haberine göre, Dünyanın en pahalı benzin ve elektriğini kullanan Türk halkına bir darbe de otomobil vergisinden geldi. Otomobil alımında ödenen vergide dünya rekortmeni olan Türkiye, yeni ÖTV artışıyla rakipleriyle aradaki farkı daha da açmaya hazırlanıyor. 21 milyar dolarla Türkiye ihracatının lokomotifi olan otomotiv sektörü, dün “ÖTV artışı yolda” haberiyle sarsıldı.

Otomotiv sektörünü 'yediveren gülleri'ne benzeten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Avrupa'daki ülkelerin 5 katı olan ÖTV oranlarının artırılmasıyla ilgili bir ince ayar çalışması başlattı. Maliye Bakanlığı, sessiz sedasız ÖTV oranlarını bir kademe yukarıya çekmenin planlarını yapıyor. 

Yapılan hazırlıklara göre, 1.600 cc motor hacmine kadar geçerli olan yüzde 37'lik ÖTV oranı yüzde 39'a çekilecek. 2.000 cc için geçerli olan yüzde 60'lık ÖTV yüzde 68'e, 2.000 cc'nin üzerindeki motorlu araçlarda uygulanan yüzde 84'lük vergi dilimi de yüzde 88'e çıkarılıyor. ÖTV artışıyla ilgili yasa değişlikliğinin, Temmuz'da Meclis'e gelmesi beklenen Veraset ve İntikal Yasası'na eklenerek Ağustos'ta devreye girmesi gündemde. ÖTV'deki artışla birlikte ÖTV'nin KDV'si de artış gösterecek. Böylece araç fiyatlarına katmerli vergi zammı gelmiş olacak. Binek otomobil fiyatları ÖTV'ye yapılacak ayarla 500 ile 3 bin 800 YTL arasında yükselecek. Yüksek vergi nedeniyle vatandaşların satın aldığı her 100 otomobilin 81'inin 1.600 cc veya altı motora sahip olduğunu gözönünde bulundurursak, en fazla darbeyi yine orta sınıf almış olacak. Örneğin C segmentinde yer alan Ford Focus 1.6'nın fiyatı 504 YTL artacak. Lüks araçlarda bu rakam 7-8'e katlanacak.

Otomotiv yöneticilerinin dün öğrendiği bu çalışma, sektör için de sürpriz oldu. Maliye Bakanlığı, ÖTV artışıyla ilgili hazırlığı Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Otomotiv Distribütörleri Derneği'ne (ODD) bu kez de bildirmedi. Sektör temsilcileri, ÖTV oranındaki olası artışın hem siyasi belirsizlik nedeniyle daralmaya başlayan oto satışlarına darbe vuracağını hem de yabancı yatırımcıları ürküteceği görüşünde birleşti.

Yabancılar ürkecek yeni yatırım kararını bir daha düşünecek'

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, ÖTV artışının otomobil satışlarına ve ihracat rekortmeni otomotiv sektörüne darbe vuracağını belirtti. Karaarslan, “Maliye Bakanımız bize 'Yediveren güller gibisiniz' diyordu. Yine başımıza vergi artışı derdi çıktı. Neden ilk biz akla geliyoruz? Çünkü herşeyimiz kayıtlı” dedi. Otomotiv ihracatındaki artışa dikkat çeken Karaarslan, ÖTV artışının yabancı yatırımcıyı korkutacağını ve yeni yatırımlarda bir kez daha düşünmelerine neden olacağını söyledi. Ümit Karaarslan, otomobillere gelecek vergi artışı sonrasında vergi oranı yüzde 10 olan hafif ticari araçlarla farkın giderek açılacağını sözlerine ekledi.

OSD: Sektör çalkalanıyor

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekteteri Prof. Dr. Ercan Tezer, vergi oranlarının artışıyla ilgili çalışma konusundaki bilginin kendilerine henüz ulaşmadığını söyledi. Tezer, otomotiv sektörünün dün 'ÖTV artışıyla' çalkalandığını ve telefonlarının susmadığını söyledi. Tezer, “Maliye Bakanlığı ile konunun ayrıntılarını görüşeceğim. Şu ana kadar bize vergi artışıyla ilgili danışmadılar” diye konuştu.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2025
22:22
Ormangören: `Erişilebilir yaşam haktır, lütuf değil!`
Ormangören: 'Erişilebilir yaşam haktır, lütuf değil!'
Engelliler Haftası sebebiyle beraberindeki heyetle Bingöl Altı Nokta Körler Derneği ve Engelliler Platformunu ziyaret eden DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, engellilerin sorunlarına dikkat çekip kamuya seslendi; 'Erişilebilir yaşam haktır, lütuf değil!'
19.05.2025
15:19
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gerçekleştirilen törenle kutlandı. Sporcuların hünerlerini coşkuyla sergilediği ve özel öğrencilerin halaylar çektiği kutlamalarda muharip uçakların geçişi ise heyecanı doruğa çıkardı.
19.05.2025
13:59
Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
Nektar kesesi, başlarının yanında iki bitişik gözü ve başlarının üstünde üç tekil gözü bulunan bal arıları, 170 koku alıcısı sayesinde çiçeklerden bal üretiyor ve kendine has kokuları olan kolonilerini bulabiliyor. Yarım kilo bal için milyonlarca çiçek dolaşan arıların çıkardığı 'vız' sesinin nasıl oluştuğu ise şaşırtıcı!
19.05.2025
13:26
BİNHAD Türkiye finalinde…
BİNHAD Türkiye finalinde…
Bingöl Halk Oyunları Araştırma Spor Kulübü, THOF Kulüpler Arası Gurup Yarışmasında birincisi oldu. Ekip, Türkiye finalinde Bingöl'ü temsil edecek.
19.05.2025
13:04
Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
SGK, terör mağdurlarına aylık bağlanmasında yaşanan sorunları çözmek amacıyla İçişleri Bakanlığı'na yazı gönderdi. Başvurular doğrudan dilekçe ile SGK'ya yapılabilecek ve terör mağdurları 9.619 TL'ye varan maaş alabilecek.
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın