KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Aralık 2025 Pazar
°C

Kene uyarısı

Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla çevre illerde kene vakalarının görülmeye başlandığını belirterek, vatandaşların dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Kene uyarısı
06 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ 15:06
4
2853
0
AA aa

Havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında artış görülmesinin ardından, Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak vatandaşları uyardı.

Tedbirlerin alınması durumunda kene vakalarının önüne geçileceği belirtilen açıklamada, “Son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte çevre illerde kene vakalarında artış olduğu görülmüştür. Sessiz katil kenenin ilimizde de görünmesi kaçınılmazdır. Son derece sessiz bir şekilde ölümlere neden olan kenelere karşı yapılan tüm uyarılar dikkate alınmalı, kişisel korunmaya büyük önem verilmelidir. Uyarıların dikkate alınması, kişisel korunmaya dikkat edilmesi ve tedbirlere uyulması kene vakalarının oluşmasını engelleyecek, olası ölüm vakalarının önüne geçecektir” denildi.

“kenelerin yaşam alanı olan bağ, bahçe, orman, orman yakınında bulunan tarım arazileridir”

Riskli bölgelerin araziler olduğu belirtilen açıklamada, “Hastalık insanlara, kene tutunması veya kenelerle temas sonucunda bulaşır.   Bunun dışında hastalık, hasta kişilerin veya virüsü taşıyan hayvanların kanlarına veya vücut sıvılarına, bütünlüğü bozulmuş deri veya ağız, göz ve burun gibi organların direkt temas etmesiyle de bulaşabilmektedir. Hastalık için riskli bölgeler; kenelerin yaşam alanı olan bağ, bahçe, orman, orman yakınında bulunan tarım arazileridir. Hayvancılıkla uğraşanlar, tarım çalışanları, veteriner hekimler, sağlık çalışanları, askerler, kamp yapanlar, kasaplar ve mezbaha çalışanları risk grubunda yer almaktadırlar. Riskli mesleklerde çalışanların veya riskli bölgelerde bulunacakların alacakları basit önlemlerle hastalıktan büyük oranda korunmak mümkündür. Riskli bölgelere gidecek veya riskli bölgede yaşayan ya da çalışan vatandaşlarımız; Açık renkli ve kapalı kıyafetler tercih etmeli, Pantolon paçalarını çoraplarının içine sokmalı veya çizme giyinerek önlem almalı, Yere oturmak için açık renkli örtüler tercih edilmeli, Kenelere ve hayvanların idrar ve kanlarına çıplak elle temas edilmemeli. Riskli alandan döndükten sonra vücutta kene olup olmadığını kontrol etmek için başta diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri, kasıklar olmak üzere vücudun her yerini kontrol etmeli gerekirse başkasından yardım almalıdır. Vücudumuza tutunan bir kene varsa keneyi çıplak elle dokunmadan, eldiven, bez veya poşet yardımıyla çıkartmalıyız. Keneyi tutunduğu yerden çıkaramıyorsak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekir.  Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı, ateş, ishal, bulantı ve kusma şikâyetlerinden herhangi birinin gözlemlenmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekir” şeklindeki uyarılar yer aldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
17:06
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 17 artırılarak 21,67 TL'den 25,33 TL'ye yükseltildi. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ilaç barem değerlerinde de güncellemeye gidildi.
19.12.2025
16:48
İRAP`ta Son Durum: Bingöl`de 40 Eylem Tamamlandı
İRAP'ta Son Durum: Bingöl'de 40 Eylem Tamamlandı
AFAD ev sahipliğinde düzenlenen İRAP Değerlendirme Toplantısı'nda, Bingöl'de afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmalar ele alındı; plan kapsamında belirlenen 99 eylemden 40'ının tamamlandığı açıklandı. 6 Şubat Depremleri Sonrası Bingöl'e yapılan acil yardım miktarı da açıklandı.
19.12.2025
16:28
Bingöl Umut Kervanı`ndan Benin`de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan Benin'de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika'nın Benin ülkesinde yetim ve ihtiyaç sahibi onlarca aileye kalıcı ve acil yardımlar ulaştırdı.
19.12.2025
16:13
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, atık malzemelerden kuluçka makinesi yaparak kendi civcivlerini üretti.
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın