KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Haziran 2026 Perşembe
°C

Keneler gama ışınları ile kısırlaştırılacak

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında yaşanan patlama Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nu (TAEK) da devreye soktu.

Keneler gama ışınları ile kısırlaştırılacak
20 HAZİRAN 2007 ÇARŞAMBA 09:38
0
1168
0
AA aa
ANKARA - Sıcakların artmasıyla birlikte yeniden gündeme yerleşen kene ısırması kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için Sağlık Bakanlığına, sürpriz bir kurumdan destek geldi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), hastalığın kaynağı olan kenelerin doğadaki popülasyonlarını durdurmak için gama ışınlarının kullanıldığı bir yöntem geliştirdi.


TAEK'in geliştirdiği yöntemin iki aşaması var. Öncelikle hastalığın yoğun görüldüğü bölgelerde toplanacak kenelere, laboratuvarda gama ışınları verilerek üreme yeteneklerine müdahale edilecek. Bu yönteme “steril böcek” tekniği adı veriliyor.

Steril keneler, yeniden doğaya bırakılacak. Doğadaki cinsleri ile çiftleştiğinde ise çıkan yumurtalar gelişimini sürdüremeyecek. Böylece kene popülasyonu önce azaltılacak sonra da yok edilecek. Bu proje ile ilgili TAEK labaratuarlarında yapılan ilk çalışmalardan başarılı sonuçlar alındı. İlerleyen aşamalarda sonuçlar, KKKA hastalığının görüldüğü pilot bir bölgede tekrarlanarak, bölgedeki kene popülasyonunun durumu takip edilecek.


Kurum uzmanları, bu yöntemin tek zorluğunun, popülasyonun büyümesini önleyecek miktarda kenenin doğadan toplanması olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, başarılı olması halinde sonuçların ancak 4-5 yıl içinde alınabileceğini ifade ediyorlar.


ntvmsnbc

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.06.2026
13:14
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde serinlemek için gölete giren 13 yaşındaki Metin Çağlayan'dan haber alınamayınca ailesi arkadaşlarına ulaştı. Korktukları için saatlerce sessiz kalan çocukların itirafı üzerine başlatılan arama çalışmalarında Metin'in cansız bedenine ulaşıldı.
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
10.06.2026
18:45
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirilirken, gözaltına alınan 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10.06.2026
18:44
Bingöl`de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de sivil toplum camiasının tanınan isimlerinden merhum Orhan Açıkbaş için anlamlı bir vefa programı düzenleniyor. 'İz Bırakanlar Vefa Programı' kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte, hayatı boyunca toplum yararına yaptığı çalışmalarla hafızalarda yer edinen Açıkbaş, dostları ve sevenleri tarafından anılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın