KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Haziran 2025 Salı
°C

Keneler gama ışınları ile kısırlaştırılacak

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında yaşanan patlama Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nu (TAEK) da devreye soktu.

Keneler gama ışınları ile kısırlaştırılacak
20 HAZİRAN 2007 ÇARŞAMBA 09:38
0
1018
0
AA aa
ANKARA - Sıcakların artmasıyla birlikte yeniden gündeme yerleşen kene ısırması kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için Sağlık Bakanlığına, sürpriz bir kurumdan destek geldi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), hastalığın kaynağı olan kenelerin doğadaki popülasyonlarını durdurmak için gama ışınlarının kullanıldığı bir yöntem geliştirdi.


TAEK'in geliştirdiği yöntemin iki aşaması var. Öncelikle hastalığın yoğun görüldüğü bölgelerde toplanacak kenelere, laboratuvarda gama ışınları verilerek üreme yeteneklerine müdahale edilecek. Bu yönteme “steril böcek” tekniği adı veriliyor.

Steril keneler, yeniden doğaya bırakılacak. Doğadaki cinsleri ile çiftleştiğinde ise çıkan yumurtalar gelişimini sürdüremeyecek. Böylece kene popülasyonu önce azaltılacak sonra da yok edilecek. Bu proje ile ilgili TAEK labaratuarlarında yapılan ilk çalışmalardan başarılı sonuçlar alındı. İlerleyen aşamalarda sonuçlar, KKKA hastalığının görüldüğü pilot bir bölgede tekrarlanarak, bölgedeki kene popülasyonunun durumu takip edilecek.


Kurum uzmanları, bu yöntemin tek zorluğunun, popülasyonun büyümesini önleyecek miktarda kenenin doğadan toplanması olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, başarılı olması halinde sonuçların ancak 4-5 yıl içinde alınabileceğini ifade ediyorlar.


ntvmsnbc

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.06.2025
02:37
Özturan`dan yeni yönetim mesajı!
Özturan'dan yeni yönetim mesajı! 'Omuz omuza, inanç ve kararlılıkla…'
Önceki yönetime teşekkür edip yeni yönetim kurulu üyelerini tebrik eden 12Bingölspor Kulübü Başkanı M.Engin Özturan; 'Bu sezon, sıradan bir mücadele değil; şampiyonluk inancıyla atılan adımların, birlik ruhuyla kurulan temelin ve memleket sevdasıyla büyüyen bir hayalin sezonudur. Kurulan bu güçlü yönetim; omuz omuza, inançla ve kararlılıkla yürüyeceğimiz bu zorlu yolculukta, kulübümüzün hedeflerine ulaşmasında en büyük teminat olacaktır.'
17.06.2025
02:36
Arıcıların ilgisi büyüdü! Başvurular 7 kat arttı
Arıcıların ilgisi büyüdü! Başvurular 7 kat arttı
Bingöl Valisi Usta: 'Bu artış hem kalite bilincinin yaygınlaştığını hem de Bingöl Balı'nın marka değerinin üreticilerimiz tarafından da benimsendiğini göstermektedir' dedi.
17.06.2025
02:35
Çoban 3 ay için 1 milyon TL isteyince…
Çoban 3 ay için 1 milyon TL isteyince…
Bir çoban 3 aylık otlatma için 1 milyon TL isteyince köylüler imece usulüne geri dönerek kendi hayvanlarını sırayla otlatmaya başladı.
17.06.2025
02:33
Bingöl`de kuruldu! Türkiye`de üçüncü
Bingöl'de kuruldu! Türkiye'de üçüncü
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 'Bu stratejik yatırımın Bingöl'de hayata geçmiş olması sadece Bingöl'ümüz değil hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük bir güç ve onurdur' dedi.
17.06.2025
02:32
Bingöl Valiliği`nden orman yasağı!
Bingöl Valiliği'nden orman yasağı!
Bingöl'ün Genç ilçesinde çıkan örtü yangını ekipler tarafından söndürüldü. Valilik, ormanlık alanlara girişlerin 01 Ekim 2025'e kadar yasaklandığını duyurdu!
17.06.2025
02:31
2 Bini aşkın aileye kurban eti ulaştırdılar
2 Bini aşkın aileye kurban eti ulaştırdılar
İhtiyaç sahiplerine yönelik birçok alanda yardım faaliyeti yürüten Bingöl Umut Kervanı Derneği, Kurban Bayramı'nda binlerce ihtiyaç sahibi ve muhtaç ailenin umudu oldu ve 2 binden fazla muhtaç ve ihtiyaç sahibi aileye kurban eti ulaştırdı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın