KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2026 Pazar
°C

Keneler gama ışınları ile kısırlaştırılacak

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında yaşanan patlama Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nu (TAEK) da devreye soktu.

Keneler gama ışınları ile kısırlaştırılacak
20 HAZİRAN 2007 ÇARŞAMBA 09:38
0
1140
0
AA aa
ANKARA - Sıcakların artmasıyla birlikte yeniden gündeme yerleşen kene ısırması kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için Sağlık Bakanlığına, sürpriz bir kurumdan destek geldi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), hastalığın kaynağı olan kenelerin doğadaki popülasyonlarını durdurmak için gama ışınlarının kullanıldığı bir yöntem geliştirdi.


TAEK'in geliştirdiği yöntemin iki aşaması var. Öncelikle hastalığın yoğun görüldüğü bölgelerde toplanacak kenelere, laboratuvarda gama ışınları verilerek üreme yeteneklerine müdahale edilecek. Bu yönteme “steril böcek” tekniği adı veriliyor.

Steril keneler, yeniden doğaya bırakılacak. Doğadaki cinsleri ile çiftleştiğinde ise çıkan yumurtalar gelişimini sürdüremeyecek. Böylece kene popülasyonu önce azaltılacak sonra da yok edilecek. Bu proje ile ilgili TAEK labaratuarlarında yapılan ilk çalışmalardan başarılı sonuçlar alındı. İlerleyen aşamalarda sonuçlar, KKKA hastalığının görüldüğü pilot bir bölgede tekrarlanarak, bölgedeki kene popülasyonunun durumu takip edilecek.


Kurum uzmanları, bu yöntemin tek zorluğunun, popülasyonun büyümesini önleyecek miktarda kenenin doğadan toplanması olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, başarılı olması halinde sonuçların ancak 4-5 yıl içinde alınabileceğini ifade ediyorlar.


ntvmsnbc

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2026
18:06
Bingöl Valisi Çelik`ten Gazze`ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Çelik'ten Gazze'ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere vekâlet yoluyla kurban bağışında bulundu.
24.04.2026
18:05
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 17-24 Nisan tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda aranan 7 şahıs yakalanarak tutuklandı, çeşitli suç unsurları ele geçirildi.
24.04.2026
18:04
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Varan'ın önümüzdeki günlerde teşkilatlanma çalışmalarına başlayarak yeni yönetimi oluşturması bekleniyor.
24.04.2026
13:11
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl`de
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl'de
Bingöl dahil 3 ilden 11 ekip ve yaklaşık 200 sporcunun katılacağı yarışma 25 Nisan 2026 Cumartesi günü saat 11:00'de Bingöl Karşıyaka Spor Salonu'nda başlayacak. Dereceye giren ekipler Türkiye finalinde illerini temsil edecekler.
24.04.2026
11:45
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 yılı kurban hizmetleri tebliği, dini ve sağlık kurallarının yanı sıra çevre temizliğine odaklanarak kurban kesimlerinin düzenlenmesini amaçlıyor. Hayvanlara daha az acı veren yöntemler vurgulanırken, kesimlerin düzenli alanlarda yapılması teşvik ediliyor. Kurallara uymayanlar ise para cezası uygulanacak.
24.04.2026
11:16
Bingöl`de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
Bingöl'de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
4 Nisan'da yürürlüğe giren kademeli doğalgaz faturalandırması Mayıs ayı itibarıyla faturaya yansıyor. Bingöl'de belirlenen tüketim limitini aşan aboneler, yalnızca aşan kısmı değil tüm tüketimlerini daha yüksek tarifeden ödeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın