KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ağustos 2025 Cumartesi
°C

Kereviz ne işe yarar?

Kereviz gibi bir nimete birçok insan burun kıvırır. Oysa kerevezin pek çok yararı var..

Kereviz ne işe yarar?
25 ARALIK 2011 PAZAR 18:43
0
1784
0
AA aa

Yaprakları, kökü ve tohumu kullanılan kerevizin içinde bakın neler var: C, E, A, B1, B2, B3, B6, folik asit, potasyum, glikoz ve azotlu maddeler.

İlk önce tohumlarından başlayalım. Kerevizin tohumlarını kaynatın, balla karıştırınca macun haline gelecektir. Elde edeceğiniz bu macun müzmin baş ağrılarında, mide rahatsızlıklarında, sindirim problemi olanlarda, mesane yollarını temizleyici özelliğe sahiptir.

Kereviz vücudumuzda şeker, tansiyon, guatrda ayarlama yapar, böbrek üstü bezlerimizi çalıştırır. Karaciğer için çok etkilidir, karaciğer şişliğini giderip yorgunluk yapan maddelerden temizler. Safrayı normale sokar. İlaçların yan tesirlerini giderir. İştahı olmayan çocuklar, yaşlılar ve nekahet dönemindeki hastalar için etkili bir iştah açıcıdır.

Kereviz ve romatizma karşı karşıya

Bu karşılaşmayı daima kereviz kazanır. Kerevizi kaynatıp bol su ilave ederek içmelisiniz. Bu arada kereviz pişince sahip olduğu değerler azalır, bunu unutmayın. Bu yüzden kerevizi mümkün olduğu kadar çiğ yemeye çalışmalısınız. Ayrıca eczacılıkta gelinen nokta açısından söyleyecek olursak sarımsak ve kuşburnu tabletleri gibi kereviz tabletleri de hazır olarak satılmaktadır. Kereviz tohumları romatizma tedavisine destek olarak kullanılır. İltihap giderici ve ağrı kesici özelliği nedeniyle romatizmada kullanıldığı gibi bünyeden toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. İdrar söktürücü tesiri nedeniyle de artrit ve gut tedavisine destek olarak kullanılmaktadır.

Kerevizin tansiyonu düşürdüğü ve anksiyete ve ruhsal gerilimi azalttığı da düşünülmektedir. Kimi bilimsel çalışmalar kereviz uçucu yağında bulunan pitalit bileşiklerinin spazmı çözdüğünü ve teskin edici etkisinin olduğunu ortaya koymuştur.

Kan şekerini düşüren, kas spazmı, hıçkırık ve ağız kokusunun tedavisinde de kullanılan kereviz öksürük, bronşit, astımın tedavisinde de destek olarak kullanılmaktadır.

Zayıflama rejimine başlayanlar kerevizin şişmanlığı önleyici özelliğinden yararlanmalıdırlar. Maydanozun yakın akrabası olan kereviz aynı zamanda cildinizi güzelleştirir. Ağrı kesici özelliği de olan kereviz, kas ağrıları ile bağırsak sancılarını giderir.

Tohumu nasıl kullanılır?

1 çay kaşığı kuru kereviz tohumunu 1 su bardağı kaynar suyun içinde 10 dakika kadar bekletip süzün. Günde üç bardak balla tatlandırıp içebilirsiniz.

Kimler yememeli?

Kereviz tohumları rahmi uyardığı için hamile hanımlara tavsiye edilmez. Bununla birlikte akut böbrek rahatsızlığı olan ve alerjik bünyeli kişilere de tavsiye edilmez.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.08.2025
03:48
Bingöl`de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk, Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerindeki havuzda boğuldu. Otopsinin ardından cenazesi defnedilen çocuğun taziyesi, merkez Kültür Camii'nde kurulacak. Kamuoyu ihmaller zincirine dikkat çekerken, Bingöl Üniversitesi'nin nasıl bir savunma yapacağı merak konusu!
16.08.2025
03:47
Vatandaş 153`e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
Vatandaş 153'e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
153 Çağrı Hattı'na ulaşan bildirimler üzerine Bingöl Belediyesi ekipleri, kent genelindeki parklarda kapsamlı bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirdi.
16.08.2025
03:46
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
16.08.2025
03:45
Bingöl`de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de 4 yıl 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevinden firar ettiği tespit edilen şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
16.08.2025
03:44
Bingöl`de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 8 farklı noktada toplam 8 bin 332 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
16.08.2025
03:43
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 haftada Bingöl dahil 73 ilde uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlarda Bin 695 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın