6 Şubat depremlerinin 2. yılına dair açıklamada bulunan Bingöl İMO Temsilcisi Keskin'den olası yeni depremler için çağrı; 'Türkiye sıradaki afeti çaresizce beklemektedir! Sorumlular bir an önce harekete geçmelidir!'
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilcisi Ayetullah Keskin, oda üyelerinin de katılımıyla 6 Şubat depreminin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde resmi verilere göre yaklaşık 40 bin binanın yıkıldığını belirten Keskin;
“Bugün, ülkemizi derinden sarsan ve tüm yurttaşlarımızın hafızalarında unutulmayacak acılar bırakan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıl dönümünü geride bırakıyoruz. Aynı gün ardı ardına Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen depremlerde resmi verilere göre yaklaşık 40 bin bina yıkılmış, 200 binden fazlası ağır hasar almış, 11 ilde 14 milyonu aşkın nüfusu doğrudan etkileyen bu yıkımın sonucunda 50 binin üzerinde yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu büyük felakette hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyoruz” dedi.
“BİLİME VE MÜHENDİSLİĞE KULAK TIKANIYOR, MESLEK ODALARININ YOK SAYILIYOR”
6 Şubat Depremlerinin; etkilediği coğrafi alanın genişliği, nüfusun fazlalığı ve yıkımın boyutu itibariyle, yıllarca etkisini sürdürecek bir toplumsal travma yarattığını vurgulayan Keskin, şunları söyledi;
“Bununla birlikte bilimin ve mühendislik uygulamalarının gelişimine, ülkemizin bu alandaki beşerî kaynaklarına dayanarak, Türkiye gibi aktif fay hatlarıyla örülü bir coğrafyada deprem endişesiyle yaşama çaresizliğine mahkûm olmadığımız rahatlıkla söylenebilir. Fakat ne yazık ki, bilime ve mühendisliğe kulak tıkandığı, meslek odalarının yok sayıldığı, geçmişteki acı tecrübelere rağmen bunca yıldır önlem almayan sorumlulardan hesap sorulmadığı sürece yeni felaketlerin de kapımızda olduğu bilinmelidir.”
“TÜRKİYE'DE HER YIL ORTALAMA 25 BİN CİVARINDA DEPREM OLUYOR”
Keskin; “Deprem istatistiklerine göre ortalama her altı yılda bir büyüklüğü 7 veya üzeri, her yıl iki adet 6 veya üzeri bir deprem meydana gelmekte ve ne yazık ki bu depremler önemli can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Türkiye'de her yıl ortalama 25 bin civarında deprem olduğu, 6 Şubat Depremlerinin artçı yoğunluğu nedeniyle 2023 yılında 74 Bin 232, 2024 yılında ise 31 Bin 890 deprem meydana geldiği bilinmektedir. Bu veriler, ülkemizin depremselliğinin açık bir göstergesidir. Asıl şaşırtıcı olan, deprem olaylarına aşina olmamıza karşın depreme yönelik hazırlıklarımızın bu kadar geri kalmasıdır.”
En büyük sorumluluk siz mühendislere düşüyor zaten. Müteahhit bir kaç lira fazla kazansın diye demirden kaçılmamalı en güvenli şekilde hesap yapılmalı, işçi işini yarım saat erken bitirecek diye çirozlar ve demir bağından kaçmamalı ve en sonda da siz mühendislerin bunları iyi bir şekilde denetlemelidir. Ayrıca artık asma kat ve çıkma gibi tehlike arz eden projeleri mühendislerin çizmemesi ve onaylamaması gerekiyor. Tabi ki de Belediyenin de artık kötü zemin alanlarını imara açmaktan vazgeçmesi gerekiyor.
Bingöl'ün de sorumluluk alanında olduğu Elâzığ merkezli Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'nde görev değişimi yaşandı. Yusuf Güneş Bursa'ya atanırken, yerine Suat Cüre getirildi.
26.03.2026
16:30
Bingöl'de Kaybolan El Sanatları Yeniden Canlandırılıyor
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi, unutulmaya yüz tutan geleneksel sanatlar için kurs açıyor. Usta isimlere çağrı yapıldı.
26.03.2026
14:24
Bingöl'de İtfaiye Ekiplerine Çığ Afeti Eğitimi
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde görev yapan arama kurtarma ekibine, AFAD Bingöl İl Müdürlüğü tarafından Hesarek Kayak Merkezi'nde çığ afetlerine yönelik eğitim verildi.
25.03.2026
17:07
Rakip takılmasa halimiz duman!
Lider 12 Bingölspor, sahasında konuk ettiği Kahramanmaraşspor'la 1-1 berabere kaldı. Yeşil beyazlı temsilcimiz, en yakın takipçisi Silifke Belediyespor'un yenilgisiyle puan farkını bir arttırarak korudu.
25.03.2026
16:56
Bingöl İHH'den Ramazan'da 10 Milyon TL'lik Yardım
Bingöl İHH, 2026 Ramazan ayında yurt içi ve yurt dışında toplam 9 milyon 810 bin TL'yi aşkın ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Yardımların önemli bölümü Gazze başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine gönderildi.
25.03.2026
14:09
Sınıfta gaz paniği! Bingöl'de 30 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
Bingöl merkezde bir ilkokulda öğrencinin sınıfta kar spreyi sıkması sonucu gazdan etkilenen ve nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik şikayetleri görülen 30 öğrenci hastaneye kaldırıldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın