KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ocak 2026 Perşembe
°C

Kıbrıs türk halkı

Kıbrıs Türk halkı, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatınının 36. yıl dönümünde, Yavuz Çıkarma Plajı'nda toplandı ve 36 yıl önce adaya barış ve Kıbrıs Türküne özgürlük getiren anı ''Şafak Nöbeti'' ile bekledi.

Kıbrıs türk halkı
20 TEMMUZ 2010 SALI 09:12
0
1585
0
AA aa

Züleyha Karaman'ın haberi

KKTC Dış Basın Birliğinin fikir babalığında gelişen organizasyonla 19 Temmuzu 20 Temmuza bağlayan gece yarısı Yavuz Çıkarma Plajı'nda toplanan kalabalık, 36 yıl önce adaya barış ve Kıbrıs Türküne özgürlük getiren anı ''Şafak Nöbeti'' ile bekledi.

Etkinliğe, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş da bir süre katıldı.

Kıbrıs Barış Harekatında çıkarmanın yapıldığı Yavuz Çıkarma Plajında gece yarısı toplanan katılımcılar, açılış konuşmalarının ardından Bülent Ortaçgil ve Yasemin Kumral'ın şarkılarıyla ''aydınlık günlerin gelişini'' kutladı.

Katılımcılar, konser alanından ellerinde meşalelerle plaja yürüyerek, sahildeki kamp ateşleri eşliğinde bekleyişe geçti.

Bir saatlik sembolik sessiz bekleyişte sadece sanatçı Volkan El'in neyine üflediği nağmeler duyuldu.

Ardından, Yakındoğu Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesinin gemileriyle Yatçılar Federasyonunun yatları kıyıya yanaşarak fenerlerini yakıp sirenlerini çaldı. Daha sonra havai fişekler atıldı ve görsel şölen başladı.

20 Temmuz 1974'de adaya Yavuz Çıkarma Plajından çıkan gaziler, gemilerle gelerek, sahilde bekleyen Mücahit gazilerle kucaklaştı ve beyaz güvercinler havaya bırakıldı.

Etkinlik, KKTC Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez'in sabah ezanını sahilde okuması ve şehitlerin ruhları için dua okunmasıyla tamamlandı.

''BUGÜN BİR TARİH YAZILDI''

KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar, etkinliğin sonunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''KKTC'de bugün bir tarih yazıldığını'' ifade ederek, ''Hem tarih yazıldı, hem tarihe tanıklık ettik'' dedi.

''KKTC'de doğanlar, KKTC'de karnını doyuranlar ve KKTC'ye gönül verenler bugün bu sahilde şafak nöbeti tuttular'' diyen Tanpınar, ''Binlerce Kıbrıs Türkünün Şafak Nöbeti'nde bu sahillere gelerek dünyaya çok önemli mesaj verdiğini'' kaydetti.

''Kıbrıs Türkünün bütün dünyaya, 20 Temmuz 1974 öncesinde ne kadar büyük bir umutla şafağı beklediğini anlatmaya çalıştığını ve 20 Temmuzun kendisi için ne kadar anlam taşıdığının altını çizdiğini'' dile getiren Tanpınar, ''Bugün aslında KKTC'de hem tarih yazıldı, hem de sözün bittiği yerdi. Söz bitti ve Kıbrıs Türk halkı bugün bütün dünyaya bu şafak bekleyişiyle ne demek istediğinin ve ne anlaşılması gerektiğinin altını çizdi. Bizler son derece mutluyuz'' diye konuştu.

''RUMLAR KABUL ETMEDİ''

Tanpınar, etkinliğe Kıbrıs Rumlarını da davet ettiğinin anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

''20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Türk askeri buraya çıkarken yalnız Kıbrıs Türk halkına değil, Kıbrıs Rum halkına da barış getirmişti. Bizler aslında ilk başta Kıbrıs Rumlarını da davet ettik ve dedik ki; bu barış sadece bize değil size de gelmişti. Dolayısıyla bu bekleyiş aslında bütün Kıbrıs'ta yaşayan Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bekleyişi olmalıydı, ancak  Kıbrıs Rum tarafı ve Rum halkı 20 Temmuzu başka şekilde anlamlandırdığından bu davete cevap vermediler. Ancak bütün dünya bilmeli ki Türkiye, Türk askeri 20 Temmuz 1974'de çıkarken adanın her iki halkına da barış getirmiştir ve adanın bugün görüşme masasında olan temellerinin de yazıldığı bir çıkış gerçekleştirmiştir, bir müdahalede bulunmuştur. Bugün Kıbrıs müzakereleri devam ediyorsa bunun temelinde 20 Temmuz yatmaktadır. Çünkü 20 Temmuz adaya iki kesimliliği getirmiştir, adaya barışı ve huzuru getirmiştir ve bunun üzerine de bir görüşme zemini bugün için oluşmuştur.''

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.01.2026
22:30
Bingöl Üniversitesi`nde Akıllı Tarım 4.0 için yol haritası belirlendi
Bingöl Üniversitesi'nde Akıllı Tarım 4.0 için yol haritası belirlendi
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen Akıllı Tarım 4.0 ve Tarımsal Ar-Ge Politikası Toplantısı'nda, tarım ve hayvancılıkta dijitalleşme, akıllı üretim sistemleri ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak yenilikçi projeler ele alındı.
28.01.2026
22:29
DAP Bölgesi Kalkınma Ajansları Yerel Kalkınma İçin Buluştu
DAP Bölgesi Kalkınma Ajansları Yerel Kalkınma İçin Buluştu
DAP Bölgesi'nde yer alan kalkınma ajansları, 'Yerel Kalkınma Hamlesi' vizyonu doğrultusunda iş birliği ve koordinasyonu güçlendirmek amacıyla Erzurum'da bir araya geldi. Toplantıya Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 15 ilden kalkınma ajansı temsilcileri katıldı.
28.01.2026
22:29
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 2 kilo 866 gram kubar esrar ele geçirilirken, 3 şüpheli gözaltına alındı.
28.01.2026
22:27
Karlıova`da besicilerin zorlu kış mesaisi
Karlıova'da besicilerin zorlu kış mesaisi
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde etkili olan ağır kış şartları, besicilerin günlük yaşamını zorlaştırmaya devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklara rağmen hayvanlarını ayakta tutmaya çalışan besiciler, zorlu bir mesai yürütüyor.
28.01.2026
02:41
Bingöl Valiliği, Hesarek için harekete geçti
Bingöl Valiliği, Hesarek için harekete geçti
Yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı ve otopark sorunu nedeniyle tepki çeken krizlerin yaşandığı Hesarek Kayak Merkezi'ndeki sıkıntıları gidermek için harekete geçen Bingöl Valiliği, özel kepçe kiralayarak kar temizleme çalışmalarını başlattı.
28.01.2026
02:39
Vali Çelik`ten depreme karşı bilinç vurgusu!
Vali Çelik'ten depreme karşı bilinç vurgusu!
AFAD İl Müdürlüğü'ndeki inceleme ve aldığı brifing sonrası açıklamalarda bulunan Bingöl Valisi Cahit Çelik, depreme karşı hazırlık ve doğru yapılaşmanın önemine dikkat çekti. Vali Çelik; 'Bu topraklarda yaşamaya devam edeceğiz; ancak bunu bilinçli, tedbirli ve akılcı şekilde yapmak zorundayız.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın